A kapszulás kávéfőzőt is kell takarítani!

-
Koffein, 2023.05.04.

A kapszulás kávéfőzőt is kell takarítani!

Lonkai Márton és Juhász Bálint, a Steamhouse kávékapszulák mögött álló kávés szakemberek elárulják, hogyan takarítsuk ki a gépet, hogy sokáig főzhessük vele kedvenc reggeli italunkat.


Sajnos a kávégépet takarítani kell, még akkor is, ha kapszulás. Ha hirtelen keserű lesz a kávé, ha elvesztette a gyümölcsös ízeket, ha nehezen folyik le, ha zavaros, zaccos az ital, ez mind azt jelenti, hogy nem úszunk meg egy jó kis pucolást. A jó hír, hogy mire végzünk vele, sokkal jobb ízű lesz a kávé!

A kávégép koszolódását jellemzően két dolog okozhatja

  1. Egyrészt a vízkő: ezért javasoljuk mindig, hogy ha lehet, ne csapvizet használjunk! Egy egyszerű szűrőkancsó óriási ízbeli változásokat tud okozni, nem csak a kávéban, de a teában, leveseknél is egyaránt.
  2. Másrészt a kapszulából és a kávéból kioldódó dolgok: A kávé olaj hajlamos feltapadni, és idővel beavasodni - ettől lesz keserű az italunk -, és óhatatlanul mindig maradni fog egy kis zacc a gépben, ami letapadhat - kezdte Lonkai Márton, a Steamhouse kávékapszulák egyik megálmodója.

Szerencsére mindkét problémát azonos módon lehet orvosolni

Át kell mosni a kávéfőzőt minden kávé után, és legalább havonta egyszer (vagy amikor látványosan érződik/rosszabb lesz a kávé) valamilyen tisztítószerrel is. Nagyon fontos, hogy minden kávékészítés előtt és után egy kis vizet "üresen" azaz kapszula nélkül átküldjünk a gépen. A kávé után közvetlen a kicsorgó víz eleje zavaros, zaccos lesz, ha ez nincs kitisztítva, ez mind a következő kávéba menne (és nyilván nem tenne jót a kávé ízének). Készítés előtt azért érdemes ugyanígy egy kis vizet átengedni, hogy felmelegedjen a rendszer, és az esetleg még benne maradt szennyeződések kijöjjenek - részletezte Juhász Bálint.

Ezzel együtt érdemes legalább havonta (vagy ha sok kávét iszunk, hetente) vízkőteleníteni is. Minden gyártónak van saját maga által ajánlott és jónak tartott tisztító folyadék/tablettás megoldása, ami segít a gondon. Azonban ha nincs kéznél ilyen (vagy csak nem szeretnénk hosszú távon még egyszer elkölteni a gép árát), a legegyszerűbb patikai vagy közértben kapható kristályos citromsav (50 g-os zacskóban porként árulják) is megteszi, (ugyanis forró vízben feloldva nagyszerűen oldja a zsíros letapadt szennyeződéseket és a vízkövet is). Egyszerűen szórjunk két csapott kiskanálnyi citromsavat a gép tartályába, töltsük tele vízzel a tartályt, majd mossuk át vele a gépet, amíg kifogy a tartály. Ha teljesen kifogyott, mossuk el a víztartályt, majd egy teli víztartállyal (most már citromsav nélkül) mossuk át újra a gépet (nyomogassuk addig a gombot, amíg kiürül a víztartály) - mondta Lonkai Márton.

A folyamat végén jutalmazzuk magunkat egy kávéval, ami minden bizonnyal sokkal, de sokkal finomabb lesz, mint a takarítás előtti. Ha ezt havonta elvégezzük, azzal nem csak a kávénk lesz mindig finom, de a gépünket is védjük, hogy hosszú ideig dolgozzon nekünk!

dr. Kovács T. Lóránt

Tetszett a(z) A kapszulás kávéfőzőt is kell takarítani! magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) A kapszulás kávéfőzőt is kell takarítani! magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Kávéházak magazin cikkek

Növényi tej - ingyen!?

Budapest egyik belvárosi kávézója úgy döntött, hogy ingyen adja a növényi tejet. Ebben a cikkben ennek jártunk utána.

Koffein, 2024.11.03.

Vietnámi Egg Coffee

Vietnámban a kávét desszertként is fogyasztják. A tojásos kávét nevezhetnénk akár folyékony tiramisunak vagy kávés sodónak is. Bár elsőre furcsának hangzik a tojás és kávé kombinációja, a párosításnak praktikus oka is van: a tojás megköti a keserű ízeket, így egy kevésbé savas, lágy ízvilágot kapunk.

Café World, 2024.08.24.

Hogyan játszik össze a kávé és a foci világa?

A kávé és a futball elsőre furcsa párosnak tűnhet, de amikor belegondolunk abba, hogy a focisták is ugyanolyan emberek, mint mi, és hogy az ő napjuk is egy jól megszokott csésze kávéval indul, akkor egyből láthatjuk azt, hogy a színfalak mögött valószínűleg sokkal nagyobb szerepet tölt be kedvenc energizáló italunk, mint gondolnánk.

Café World, 2024.05.31.

Muzsikáló Magyarország program: a kávéházi cigányzene megőrzése

A Muzsikáló Magyarország program célja a hagyományos kávéházi cigányzene hagyományainak megőrzése és népszerűsítése. 500 cigányzenész vendéglátóhelyi foglalkoztatását négy hónapon keresztül támogatják, így növelve a programban részt vevő vendéglátóhelyek vonzerejét is.

Régi pesti kávéházak, 2024.05.08.

Nem kell, hogy a kávéfőzés miatt főjön a fej!

Az, hogy ki milyen kávét szeret, ízlés kérdése. Ez vitathatatlan. Az azonban megmásíthatatlan tény, hogy a kávéfőző milyensége rengeteget nyom a latba. Még az igazán minőségi kávéból készített feketét is megkeserítheti, akár szó szerint is, ha a kávéfőző nem megfelelő. Mára már ezen túl a gyorsaság is egy érthető elvárássá vált. De vajon melyik típusú kávégép felel meg minden kritériumnak? Mutatjuk!

Téma, 2023.12.13.

Michelin-csillaggal felérő elismerést kapott a Pacificaffé

Ahogy egy erős reggeli eszpresszó, úgy fújt ébresztőt augusztus 3-án a nemzetközi kávékereskedők világában a Körmendy Sándor vezette a Pacificaffé. A kávépörkölő üzem a „Kenya Gicherori” és a „Ház kávéja” elnevezésű tételeivel nyerte el az 500 fős zsűri tetszését a világ egyik legrangosabb élelmiszeripari versenyében.

Kávé minősítések, 2023.09.05.

"narrow"
Gear.svg