Növényi tej - ingyen!?
Koffein, 2024.11.03.
Tudtad, hogy az olaszoknál főbenjáró bűn délután cappuccinót kérni, mert csak reggel fogyasztanak tejet? Ilyen és ehhez hasonló érdekességeket fogsz tudni baristaként, de ami még fontosabb, hogy tökéletes kávékat leszel képes elkészíteni – legyen az cappuccino, espresso vagy ristretto. Ma már szinte nem találni olyan várost hazánkban sem, ahol ne lennének kávézók, olyan üzletek, ahol ne lenne nagy igény a profi baristákra. Sőt, a vendégek egyre inkább megválogatják, hol is isznak egy jó csésze kávét – akárcsak annak idején az irodalmárok.
A kávézás igazi szenvedély – már nemcsak az olaszoknál, hanem az egész világon. Hazánkban is folyamatosan nyílnak új kávézók, speciális üzletek és boltok, amelyek célja az igazán minőségi kávéélmény átadása – gondoljunk csak például Frei Tamás kávézóira, ha magyarokról van szó. Debrecen városa például turisztikailag is igencsak forgalmas, valamint gazdasági, foglalkoztatási szempontból is egyre többen jönnek ide, ami azt is jelenti, hogy egyre több erős és finom kávéra van szükség a régióban!
Szó mi szó, ehhez baristákra, vendéglátós munkaerőre van szükség. Az aktuálisan meghirdetett debreceni pozíciók közül több elérhető a https://debrecenallas.hu/allasok/vendeglatas linkre kattintva a helyi álláskereső DebrecenAllas.hu oldalán is. Egy tapasztalt barista persze nemcsak itthon találhat munkát, hanem akár külföldön is, mivel a barista szakma nemzetközileg is széles körben elismert.
Baristaként dolgozni nem csupán a kávékészítésről szól – sokkal több, hiszen a vendégekkel való interakció is kulcsfontosságú része a munkának. A kettő egyensúlya kell, hogy fennálljon: az alapos, szenvedélyes szakmai profizmus, valamint a vendéglátós attitűd, emberek iránti empátia. Előbbit különböző tanfolyamokon vagy akár kávézók gyakorlati tréningjein lehet megszerezni. A barista tanfolyamok során az érdeklődők elsajátíthatják a kávégépek kezelését, az őrlés finomságának beállítását, a tejhabosítás technikáját, és megtanulhatják, hogyan készítsenek tökéletes espressót. vagy épp lattét. A “humán” oldalára kicsit születni is kell, de önfejlesztéssel gyakorolható is a vendégekkel való kommunikáció. Illetve persze a nyelvtudás is nagyon fontos, hiszen sok esetben külföldiekkel is meg kell értetni magunkat.
A kávéházak évszázadokon keresztül az irodalom és a művészet fellegvárai voltak, különösen Budapesten, Bécsben és Párizsban. A budapesti New York és Centrál kávéházak a 19-20. században írók, költők és újságírók alkotóműhelyei voltak, ahol irodalmi folyóiratok születtek és az értelmiség találkozott. Párizsban és Bécsben hasonlóképp fontos társadalmi és szellemi helyszínek voltak a híres kávéházak, ahol például Hemingway vagy Sartre is dolgozott. Olaszországban a kávézás inkább mindennapi rituálé, de a helyi kávézók itt is fontos közösségi szerepet töltenek be, ha nem is feltétlenül az irodalomhoz kötődően – kávéra ugyanis mindenkinek szüksége van: melósnak, irodistának, aki csak ébren szeretne maradni napközben – de több ez mint szükség, akárcsak egy finom étel, igazi élmény, élvezet, ha jól csinálják. Baristaként gondoskodhatunk róla!
dr. Kovács T. Lóránt
További Kávéházak magazin cikkek
Növényi tej - ingyen!?
Koffein, 2024.11.03.
Vietnámi Egg Coffee
Café World, 2024.08.24.
Hogyan játszik össze a kávé és a foci világa?
Café World, 2024.05.31.
Muzsikáló Magyarország program: a kávéházi cigányzene megőrzése
Régi pesti kávéházak, 2024.05.08.
Gyorsabb, Egyszerűbb, Kényelmesebb: Spórolj akár napi 100 percet vállalkozásodnak
Téma, 2024.04.26.
Nem kell, hogy a kávéfőzés miatt főjön a fej!
Téma, 2023.12.13.
Lehetőségek a turizmuson innen és túl – állás Kaposvár városában
Téma, 2023.12.11.
Michelin-csillaggal felérő elismerést kapott a Pacificaffé
Kávé minősítések, 2023.09.05.
Növényi tej - ingyen!?
2024.11.03.