A kávézás művészete és mestersége – válj profi baristává!

-
Koffein, 2024.10.07.

A kávézás művészete és mestersége – válj profi baristává!

Tudtad, hogy az olaszoknál főbenjáró bűn délután cappuccinót kérni, mert csak reggel fogyasztanak tejet? Ilyen és ehhez hasonló érdekességeket fogsz tudni baristaként, de ami még fontosabb, hogy tökéletes kávékat leszel képes elkészíteni – legyen az cappuccino, espresso vagy ristretto. Ma már szinte nem találni olyan várost hazánkban sem, ahol ne lennének kávézók, olyan üzletek, ahol ne lenne nagy igény a profi baristákra. Sőt, a vendégek egyre inkább megválogatják, hol is isznak egy jó csésze kávét – akárcsak annak idején az irodalmárok.


Baristaként szerte az országban – világban – találhatsz munkát!

A kávézás igazi szenvedély – már nemcsak az olaszoknál, hanem az egész világon. Hazánkban is folyamatosan nyílnak új kávézók, speciális üzletek és boltok, amelyek célja az igazán minőségi kávéélmény átadása – gondoljunk csak például Frei Tamás kávézóira, ha magyarokról van szó. Debrecen városa például turisztikailag is igencsak forgalmas, valamint gazdasági, foglalkoztatási szempontból is egyre többen jönnek ide, ami azt is jelenti, hogy egyre több erős és finom kávéra van szükség a régióban!

Szó mi szó, ehhez baristákra, vendéglátós munkaerőre van szükség. Az aktuálisan meghirdetett debreceni pozíciók közül több elérhető a https://debrecenallas.hu/allasok/vendeglatas linkre kattintva a helyi álláskereső DebrecenAllas.hu oldalán is. Egy tapasztalt barista persze nemcsak itthon találhat munkát, hanem akár külföldön is, mivel a barista szakma nemzetközileg is széles körben elismert.

Mire lesz szükség a munkába álláshoz?

Baristaként dolgozni nem csupán a kávékészítésről szól – sokkal több, hiszen a vendégekkel való interakció is kulcsfontosságú része a munkának. A kettő egyensúlya kell, hogy fennálljon: az alapos, szenvedélyes szakmai profizmus, valamint a vendéglátós attitűd, emberek iránti empátia. Előbbit különböző tanfolyamokon vagy akár kávézók gyakorlati tréningjein lehet megszerezni. A barista tanfolyamok során az érdeklődők elsajátíthatják a kávégépek kezelését, az őrlés finomságának beállítását, a tejhabosítás technikáját, és megtanulhatják, hogyan készítsenek tökéletes espressót. vagy épp lattét. A “humán” oldalára kicsit születni is kell, de önfejlesztéssel gyakorolható is a vendégekkel való kommunikáció. Illetve persze a nyelvtudás is nagyon fontos, hiszen sok esetben külföldiekkel is meg kell értetni magunkat.

Hogy terjedt el ennyire a kávézás kultúrája szerte a világon?

A kávéházak évszázadokon keresztül az irodalom és a művészet fellegvárai voltak, különösen Budapesten, Bécsben és Párizsban. A budapesti New York és Centrál kávéházak a 19-20. században írók, költők és újságírók alkotóműhelyei voltak, ahol irodalmi folyóiratok születtek és az értelmiség találkozott. Párizsban és Bécsben hasonlóképp fontos társadalmi és szellemi helyszínek voltak a híres kávéházak, ahol például Hemingway vagy Sartre is dolgozott. Olaszországban a kávézás inkább mindennapi rituálé, de a helyi kávézók itt is fontos közösségi szerepet töltenek be, ha nem is feltétlenül az irodalomhoz kötődően – kávéra ugyanis mindenkinek szüksége van: melósnak, irodistának, aki csak ébren szeretne maradni napközben – de több ez mint szükség, akárcsak egy finom étel, igazi élmény, élvezet, ha jól csinálják. Baristaként gondoskodhatunk róla!

dr. Kovács T. Lóránt

Tetszett a(z) A kávézás művészete és mestersége – válj profi baristává! magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) A kávézás művészete és mestersége – válj profi baristává! magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Kávéházak magazin cikkek

Növényi tej - ingyen!?

Budapest egyik belvárosi kávézója úgy döntött, hogy ingyen adja a növényi tejet. Ebben a cikkben ennek jártunk utána.

Koffein, 2024.11.03.

Vietnámi Egg Coffee

Vietnámban a kávét desszertként is fogyasztják. A tojásos kávét nevezhetnénk akár folyékony tiramisunak vagy kávés sodónak is. Bár elsőre furcsának hangzik a tojás és kávé kombinációja, a párosításnak praktikus oka is van: a tojás megköti a keserű ízeket, így egy kevésbé savas, lágy ízvilágot kapunk.

Café World, 2024.08.24.

Hogyan játszik össze a kávé és a foci világa?

A kávé és a futball elsőre furcsa párosnak tűnhet, de amikor belegondolunk abba, hogy a focisták is ugyanolyan emberek, mint mi, és hogy az ő napjuk is egy jól megszokott csésze kávéval indul, akkor egyből láthatjuk azt, hogy a színfalak mögött valószínűleg sokkal nagyobb szerepet tölt be kedvenc energizáló italunk, mint gondolnánk.

Café World, 2024.05.31.

Muzsikáló Magyarország program: a kávéházi cigányzene megőrzése

A Muzsikáló Magyarország program célja a hagyományos kávéházi cigányzene hagyományainak megőrzése és népszerűsítése. 500 cigányzenész vendéglátóhelyi foglalkoztatását négy hónapon keresztül támogatják, így növelve a programban részt vevő vendéglátóhelyek vonzerejét is.

Régi pesti kávéházak, 2024.05.08.

Nem kell, hogy a kávéfőzés miatt főjön a fej!

Az, hogy ki milyen kávét szeret, ízlés kérdése. Ez vitathatatlan. Az azonban megmásíthatatlan tény, hogy a kávéfőző milyensége rengeteget nyom a latba. Még az igazán minőségi kávéból készített feketét is megkeserítheti, akár szó szerint is, ha a kávéfőző nem megfelelő. Mára már ezen túl a gyorsaság is egy érthető elvárássá vált. De vajon melyik típusú kávégép felel meg minden kritériumnak? Mutatjuk!

Téma, 2023.12.13.

Michelin-csillaggal felérő elismerést kapott a Pacificaffé

Ahogy egy erős reggeli eszpresszó, úgy fújt ébresztőt augusztus 3-án a nemzetközi kávékereskedők világában a Körmendy Sándor vezette a Pacificaffé. A kávépörkölő üzem a „Kenya Gicherori” és a „Ház kávéja” elnevezésű tételeivel nyerte el az 500 fős zsűri tetszését a világ egyik legrangosabb élelmiszeripari versenyében.

Kávé minősítések, 2023.09.05.

"narrow"
Gear.svg