Koffein 2005.03.18.

Elfáradt kulturember kellemes érzései

Az elfáradt "kulturemert" kellemesen érintő "subjectiv" érzések. Mindenféle "forrázatok" és bódító kávéaroma. Gyomornyálkahártyára gyakorolt ingerek és élvezeti szerek oly ellenállhatatlan rabigában nem tartó típusai. Nagyapáink nyelve. Eleink tudományos véleménye a koffeinről.


>>Nálunk elterjedt élvezeti cikkek: a kávé és a tea nemcsak a coffein-tartalmuknak köszönik izgató hatásukat, hanem a bennük levő aromás anyagoknak is, melyek nélkül egyik sem lett volna sohasem "elvezeti cikk", éppen úgy, minthogy maga a tiszta szesz vizes oldata sem nevezhető annak.

Az élvezeti szerek az objektiv hatások mellett kell, hogy subjectiv érzéseket is keltsenek fel, melyek az elfáradt kulturembert kellemesen érintik, benne a visszaemlékezést, az egyszer megízelt élvezeti cikk utáni vágyat felkeltik és azt lassanként szervezetének megszokott, nélkülözhetetlen ingerévé teszik.

Nagy része van e subjectiv kellemes érzések felkeltésében az ízlelő és szagló érzéknek, valamint a száj és gyomornyálkahártyára gyakorolt ingereknek. Ezeket a subjectiv érzéseket a gyógyítás szempontjából sem szabad lebecsülni, mert elvégre az, amit mi, orvosok, "a beteg közérzetének" nevezünk, s mire az állapot megítélésében, jóslatunk felállításában oly nagy súlyt helyezünk, nem más, mint a beteg subjectiv érzéseinek eredője, mérlege, aminek kedvező volta sok súlyos válsággal, aggasztó functiózavarral szemben kitartóvá és ellenállóvá teszi a beteg szervezetet.

A kávé- és tea-forrázatok kellemes íze, aromája és az elfogyasztásukkal járó élvezet megfejtik tehát előttünk azt a tényt, hogy az ember miért kedveli jobban a coffeint ily alakban, mint pasztillák vagy porok alakjában. De nem lesz még világos előttünk az a tapasztalati tény, hogy egy csésze teának vagy kávénak quantitative erősebben izgató hatása van központunkra, mint a neki megfelelő coffein-adagnak. Ezt mással, mint ezen élvezeti cikkekből a forrázatokba is belekerülő aromás anyagokkal magyarázni nem tudjuk.

Ez aromás testek oly csekély mennyiségben foglaltatnak az anyadrogokban és még ezen csekély százalékban is nem egy, de több aromás anyagot kell értenünk, hogy előállításuk nagyon nagy
nehézségekbe ütközik és velük pontos physiológiai kísérletek még eddig nem voltak megejthetők, habár számosan próbálkoztak meg azzal, de igen eltérő eredményekkel.

Néhány búvár a kávé aromás olaját állatoknál erősen bódítónak találta és a különbséget coffeines kávéhatás között abban gondolja, hogy a coffein izgató hatását a kávé-aroma bódító hatása kellemesen kiegészíti. Tehát csak látszólag fokozza, úgy mint az izgalmat, az alcohol-hatás alatt létrejönni gondoljuk. Nagy előnye ezen elvezeti szereknek, hogy a nekik hódolókat nem tartják oly ellenállhatatlan rabigában, s a ható adagot sem kénytelenek oly rohamosan emelni, mint morphinnal, alcoholnál.<<

H i r d e t é s

Cupping és beszélgetés Per Nordbyval cikk borítóképe
Cupping és beszélgetés Per Nordbyval

Habár sokáig csak vendégkávé volt itthon a Per Nordby, addig a By Beansben nyitása óta már állandó az őrlőben. A kávépörkölő tulajdonosa nem először járt Magyarországon, azonban most nem üres kézzel érkezett.

Koffein 2018.06.17.
Kávé és géntechnológia

A kávé minőségét sokféle tényező befolyásolja. Ezek közül az egyik a kávénövény fajtája, hiszen a legjobb feltételek mellett termesztett Robusta minősége is alatta marad egy Arabicáénak. Egy másik fontos "összetevő" az ember. Termeszthetjük mi a világ legjobb fajta kávéját, ha a szüretelés nem a kellő időben történik, vagy a feldolgozás során nem szakszerűen, nem a kellő figyelemmel járnak el, a csészénkbe kerülő "végeredmény" nem lehet a legjobb minőségű.

Koffein 2007.06.18.

Kávéházak magazin

Szálas tea vs. filteres cikk borítóképe
Szálas tea vs. filteres

A teakóstoló workshopjaimon sokan kérdezitek tőlem, hogy mi a véleményem a filteres teákról. Ha benned is felmerült már valaha ez a kérdés, hogy szálas teát vagy filterest válassz, akkor olvass tovább. Ugyanis erre a kérdésre nem tudok rövid választ adni…

Tea 2019.11.19.
Mi legyen a többi zaccal? III. cikk borítóképe
Mi legyen a többi zaccal? III.

Ha a kerted már gyönyörű, és a konyhád is tiszta és illatos, de megrögzött kávéfogyasztóként még mindig marad zaccod a szemetesnek is, adunk még néhány tippet a felhasználásra, ezúttal a fürdőszobában. (x)

Zacc 2019.10.22.

H i r d e t é s