Koffein 2005.03.18.

Elfáradt kulturember kellemes érzései

Az elfáradt "kulturemert" kellemesen érintő "subjectiv" érzések. Mindenféle "forrázatok" és bódító kávéaroma. Gyomornyálkahártyára gyakorolt ingerek és élvezeti szerek oly ellenállhatatlan rabigában nem tartó típusai. Nagyapáink nyelve. Eleink tudományos véleménye a koffeinről.


>>Nálunk elterjedt élvezeti cikkek: a kávé és a tea nemcsak a coffein-tartalmuknak köszönik izgató hatásukat, hanem a bennük levő aromás anyagoknak is, melyek nélkül egyik sem lett volna sohasem "elvezeti cikk", éppen úgy, minthogy maga a tiszta szesz vizes oldata sem nevezhető annak.

Az élvezeti szerek az objektiv hatások mellett kell, hogy subjectiv érzéseket is keltsenek fel, melyek az elfáradt kulturembert kellemesen érintik, benne a visszaemlékezést, az egyszer megízelt élvezeti cikk utáni vágyat felkeltik és azt lassanként szervezetének megszokott, nélkülözhetetlen ingerévé teszik.

Nagy része van e subjectiv kellemes érzések felkeltésében az ízlelő és szagló érzéknek, valamint a száj és gyomornyálkahártyára gyakorolt ingereknek. Ezeket a subjectiv érzéseket a gyógyítás szempontjából sem szabad lebecsülni, mert elvégre az, amit mi, orvosok, "a beteg közérzetének" nevezünk, s mire az állapot megítélésében, jóslatunk felállításában oly nagy súlyt helyezünk, nem más, mint a beteg subjectiv érzéseinek eredője, mérlege, aminek kedvező volta sok súlyos válsággal, aggasztó functiózavarral szemben kitartóvá és ellenállóvá teszi a beteg szervezetet.

A kávé- és tea-forrázatok kellemes íze, aromája és az elfogyasztásukkal járó élvezet megfejtik tehát előttünk azt a tényt, hogy az ember miért kedveli jobban a coffeint ily alakban, mint pasztillák vagy porok alakjában. De nem lesz még világos előttünk az a tapasztalati tény, hogy egy csésze teának vagy kávénak quantitative erősebben izgató hatása van központunkra, mint a neki megfelelő coffein-adagnak. Ezt mással, mint ezen élvezeti cikkekből a forrázatokba is belekerülő aromás anyagokkal magyarázni nem tudjuk.

Ez aromás testek oly csekély mennyiségben foglaltatnak az anyadrogokban és még ezen csekély százalékban is nem egy, de több aromás anyagot kell értenünk, hogy előállításuk nagyon nagy
nehézségekbe ütközik és velük pontos physiológiai kísérletek még eddig nem voltak megejthetők, habár számosan próbálkoztak meg azzal, de igen eltérő eredményekkel.

Néhány búvár a kávé aromás olaját állatoknál erősen bódítónak találta és a különbséget coffeines kávéhatás között abban gondolja, hogy a coffein izgató hatását a kávé-aroma bódító hatása kellemesen kiegészíti. Tehát csak látszólag fokozza, úgy mint az izgalmat, az alcohol-hatás alatt létrejönni gondoljuk. Nagy előnye ezen elvezeti szereknek, hogy a nekik hódolókat nem tartják oly ellenállhatatlan rabigában, s a ható adagot sem kénytelenek oly rohamosan emelni, mint morphinnal, alcoholnál.<<

H i r d e t é s

x-presso

H i r d e t é s

Kávéházak magazin

A kávé, és ami mellette van cikk borítóképe
A kávé, és ami mellette van

Kávéscsésze alátéttel, kiskanál, tálca, szalvéta. Petit four, ha szeretnél a kávéélménybe egy kis pluszt belecsempészni. De mi kerül(het) még a kávé mellé?

Barista iskola 2020.01.22.
Az olasz világörökség részévé válhat az espresso cikk borítóképe
Az olasz világörökség részévé válhat az espresso

Két évvel ezelőtt az UNESCO a világ kulturális örökségének részeként elismerte Nápoly ikonikus ételeit, és az olaszok ugyanezt akarják elérni az egyik legjobban őrzött hagyományukkal: az espresso kávéval is.

Café World 2020.01.20.
A Starbucks TOP3 tippje vizsgázóknak cikk borítóképe
A Starbucks TOP3 tippje vizsgázóknak

A vizsgaidőszak végéhez közeledve az elmúlt 3 napban három igazán jó tanácsot gyűjtött össze a Starbucks Magyarország az Instagram profilján, melyek megtartásával bárki kihozhatja magadból a maximumot.

Kávézóláncok 2020.01.18.

H i r d e t é s