Kultikus kávés kellékek 2010.06.28.

A kávéőrlő

Az őrlési folyamat lényege az aprítás, ami a fajlagos felület növekedését eredményezi. Minél kisebb szemcsenagyság az őrlés végeredménye, annál nagyobb felülete lesz egy adagnyi kávéőrleménynek. Minél nagyobb felületen történik az extrakció, (kivonás, kilúgozás) egységnyi idő alatt annál hatékonyabb.


A barista egyik legfontosabb kelléke munkájában az őrlő – az igazi eszpresszó minőség eléréséhez elengedhetetlen. A sok háztartásban használatos, forgókéses darálókkal összehasonlítva a profi őrlők sokkal finomabb és pontosabb beállítást tesznek lehetővé. Működési elvük a malmokéhoz hasonló, a szemeskávét két őrlőtárcsa között darálják meg.

Fő részek:

 • a motor,
 • a szemeskávé - tartály és az adagoló garat,
 • az őrlőtárcsák
 • a szemcsenagyságot beállító tárcsa,
 • az őrleménytároló és adagoló (folyamatos őrlők esetben nincs)

  Az őrlőtárcsák

  A két tárcsa közül az egyik fixen van rögzítve a géptestre, a másik pedig a motor tengelyén forog. Az őrlő úgy működik, mint egy kis méretű malom, ahol az őrlőtárcsák a malomkövek. Csak karbantartott és folyamatosan ellenőrzött géppel érhetjük el, hogy az őrlemény:

 • pontosan beállítható szemcseméretű,
 • egységes állagú,
 • az eszpresszó technológia által megkövetelt finomságú legyen.

  Az őrlés folyamata

  A szemeskávét a neki megfelelő tartályba kell önteni. Ennek általában pontosan illeszkedő fedele van, ezzel is csökkenthető a az aromaveszteség. A szemeskávé innen jut az adagoló garatba. A motor indításakor az adagoló garat szabad keresztmetszetét egy lemezzel el lehet zárni, így a motor megterhelés nélkül indítható.
  A magas minőségű espresso készítéséhez elengedhetetlen az őrlemény közvetlenül készítés előtti őrlése. A frissen őrölt kávéból készített ital íze, illata és aromái összehasonlíthatatlanul intenzívebbek, mint ha előre darált kávéból készítenénk azt.

  A megfelelő őrlési finomság

  Az eszpresszó-minőség titka a megfelelő őrlési finomság. A garat külső palástján helyezkedik el egy azt körülölelő tárcsa, amivel az őrlési finomságot lehet beállítani. Az őrlési finomságon napi szinten akkor kell változtatni, ha minden tényező változatlansága mellett a kilúgozás ideje és a kifolyás módja radikálisan megváltozik:

  1. Optimális esetben a szűrőtartóban lévő, megfelelően tömörített őrleményt elárasztó víznek az indítástól számítva kb. 4-5 másodperig tart, míg átpréselődik az őrleményen. Ekkor jelenik meg a kávé a kifolyócsőrben és folyamatos, krémes csíkban kezd folyni az espresso.

  2. Túl durva őrlemény. Ebben az esetben, hiába tömörítünk megfelelően, mert a szemcsézet túl durva, így a víz az őrleményt, a szemcsék között átmossa és az indítástól után 1-2 másodpercen belül már megjelenik a kávé a kifolyócsőrben. Az espresso nem folyamatos csíkban, hanem gyorsan, zubogva ömlik a csészébe. Ez a "kávé" dominánsan savanyú ízű és tartalmatlan. Ebben az esetben finomítani kell az őrleményen.

  3. Túl finom őrlemény. Ebben az esetben az indítógomb megnyomása után csak nagyon lassan kezd kifolyni a kávé. Gyakran nem is folyik, csak lassú cseppekben préselődik, csöpög. Ez az ital a fogyaszthatatlanságig keserű, nagyon sűrű és olajos. (Szélsőséges esetben nem is tud áttörni a víz a púderfinomságú őrleményen.) Az ilyen esetekben az őrlőtárcsák távolságát növelni kell, hogy durvább őrleményt nyerjünk.

  A hőmérséklet és az őrlés ideje

  Az aprítás csak megfelelő energia bevitelével történhet, ami a darálóban részben hővé alakul. A hő egyrészt a darálásra kerülő anyagban, másrészt a darálást végző alkatrészekben keletkezik. A daráláskor képződő nagy felületen a keletkező hő hatására sok értékes illóolaj illetve aromaanyag elvész. Ennek megfelelően minél gyakrabban, minél kisebb mennyiségeket őröljünk, hiszen így nem melegszik fel az őrlemény és nem vész el sok értékes anyag.

 • H i r d e t é s

  x-presso

  H i r d e t é s

  Kávéházak magazin

  A kávé, és ami mellette van cikk borítóképe
  A kávé, és ami mellette van

  Kávéscsésze alátéttel, kiskanál, tálca, szalvéta. Petit four, ha szeretnél a kávéélménybe egy kis pluszt belecsempészni. De mi kerül(het) még a kávé mellé?

  Barista iskola 2020.01.22.
  Az olasz világörökség részévé válhat az espresso cikk borítóképe
  Az olasz világörökség részévé válhat az espresso

  Két évvel ezelőtt az UNESCO a világ kulturális örökségének részeként elismerte Nápoly ikonikus ételeit, és az olaszok ugyanezt akarják elérni az egyik legjobban őrzött hagyományukkal: az espresso kávéval is.

  Café World 2020.01.20.
  A Starbucks TOP3 tippje vizsgázóknak cikk borítóképe
  A Starbucks TOP3 tippje vizsgázóknak

  A vizsgaidőszak végéhez közeledve az elmúlt 3 napban három igazán jó tanácsot gyűjtött össze a Starbucks Magyarország az Instagram profilján, melyek megtartásával bárki kihozhatja magadból a maximumot.

  Kávézóláncok 2020.01.18.

  H i r d e t é s