A kávéőrlő

-
Kultikus kávés kellékek, 2010.06.28.

A kávéőrlő

Az őrlési folyamat lényege az aprítás, ami a fajlagos felület növekedését eredményezi. Minél kisebb szemcsenagyság az őrlés végeredménye, annál nagyobb felülete lesz egy adagnyi kávéőrleménynek. Minél nagyobb felületen történik az extrakció, (kivonás, kilúgozás) egységnyi idő alatt annál hatékonyabb.


A barista egyik legfontosabb kelléke munkájában az őrlő – az igazi eszpresszó minőség eléréséhez elengedhetetlen. A sok háztartásban használatos, forgókéses darálókkal összehasonlítva a profi őrlők sokkal finomabb és pontosabb beállítást tesznek lehetővé. Működési elvük a malmokéhoz hasonló, a szemeskávét két őrlőtárcsa között darálják meg.

Fő részek:

  • a motor,
  • a szemeskávé - tartály és az adagoló garat,
  • az őrlőtárcsák
  • a szemcsenagyságot beállító tárcsa,
  • az őrleménytároló és adagoló (folyamatos őrlők esetben nincs)

    Az őrlőtárcsák

    A két tárcsa közül az egyik fixen van rögzítve a géptestre, a másik pedig a motor tengelyén forog. Az őrlő úgy működik, mint egy kis méretű malom, ahol az őrlőtárcsák a malomkövek. Csak karbantartott és folyamatosan ellenőrzött géppel érhetjük el, hogy az őrlemény:

  • pontosan beállítható szemcseméretű,
  • egységes állagú,
  • az eszpresszó technológia által megkövetelt finomságú legyen.

    Az őrlés folyamata

    A szemeskávét a neki megfelelő tartályba kell önteni. Ennek általában pontosan illeszkedő fedele van, ezzel is csökkenthető a az aromaveszteség. A szemeskávé innen jut az adagoló garatba. A motor indításakor az adagoló garat szabad keresztmetszetét egy lemezzel el lehet zárni, így a motor megterhelés nélkül indítható.
    A magas minőségű espresso készítéséhez elengedhetetlen az őrlemény közvetlenül készítés előtti őrlése. A frissen őrölt kávéból készített ital íze, illata és aromái összehasonlíthatatlanul intenzívebbek, mint ha előre darált kávéból készítenénk azt.

    A megfelelő őrlési finomság

    Az eszpresszó-minőség titka a megfelelő őrlési finomság. A garat külső palástján helyezkedik el egy azt körülölelő tárcsa, amivel az őrlési finomságot lehet beállítani. Az őrlési finomságon napi szinten akkor kell változtatni, ha minden tényező változatlansága mellett a kilúgozás ideje és a kifolyás módja radikálisan megváltozik:

    1. Optimális esetben a szűrőtartóban lévő, megfelelően tömörített őrleményt elárasztó víznek az indítástól számítva kb. 4-5 másodperig tart, míg átpréselődik az őrleményen. Ekkor jelenik meg a kávé a kifolyócsőrben és folyamatos, krémes csíkban kezd folyni az espresso.

    2. Túl durva őrlemény. Ebben az esetben, hiába tömörítünk megfelelően, mert a szemcsézet túl durva, így a víz az őrleményt, a szemcsék között átmossa és az indítástól után 1-2 másodpercen belül már megjelenik a kávé a kifolyócsőrben. Az espresso nem folyamatos csíkban, hanem gyorsan, zubogva ömlik a csészébe. Ez a "kávé" dominánsan savanyú ízű és tartalmatlan. Ebben az esetben finomítani kell az őrleményen.

    3. Túl finom őrlemény. Ebben az esetben az indítógomb megnyomása után csak nagyon lassan kezd kifolyni a kávé. Gyakran nem is folyik, csak lassú cseppekben préselődik, csöpög. Ez az ital a fogyaszthatatlanságig keserű, nagyon sűrű és olajos. (Szélsőséges esetben nem is tud áttörni a víz a púderfinomságú őrleményen.) Az ilyen esetekben az őrlőtárcsák távolságát növelni kell, hogy durvább őrleményt nyerjünk.

    A hőmérséklet és az őrlés ideje

    Az aprítás csak megfelelő energia bevitelével történhet, ami a darálóban részben hővé alakul. A hő egyrészt a darálásra kerülő anyagban, másrészt a darálást végző alkatrészekben keletkezik. A daráláskor képződő nagy felületen a keletkező hő hatására sok értékes illóolaj illetve aromaanyag elvész. Ennek megfelelően minél gyakrabban, minél kisebb mennyiségeket őröljünk, hiszen így nem melegszik fel az őrlemény és nem vész el sok értékes anyag.

  • Tetszett a(z) A kávéőrlő magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
    Tetszett a(z) A kávéőrlő magazin cikk? Írd meg véleményed!

    További Kávéházak magazin cikkek

    Nem kell, hogy a kávéfőzés miatt főjön a fej!

    Az, hogy ki milyen kávét szeret, ízlés kérdése. Ez vitathatatlan. Az azonban megmásíthatatlan tény, hogy a kávéfőző milyensége rengeteget nyom a latba. Még az igazán minőségi kávéból készített feketét is megkeserítheti, akár szó szerint is, ha a kávéfőző nem megfelelő. Mára már ezen túl a gyorsaság is egy érthető elvárássá vált. De vajon melyik típusú kávégép felel meg minden kritériumnak? Mutatjuk!

    Téma, 2023.12.13.

    Michelin-csillaggal felérő elismerést kapott a Pacificaffé

    Ahogy egy erős reggeli eszpresszó, úgy fújt ébresztőt augusztus 3-án a nemzetközi kávékereskedők világában a Körmendy Sándor vezette a Pacificaffé. A kávépörkölő üzem a „Kenya Gicherori” és a „Ház kávéja” elnevezésű tételeivel nyerte el az 500 fős zsűri tetszését a világ egyik legrangosabb élelmiszeripari versenyében.

    Kávé minősítések, 2023.09.05.

    A kapszulás kávéfőzőt is kell takarítani!

    Lonkai Márton és Juhász Bálint, a Steamhouse kávékapszulák mögött álló kávés szakemberek elárulják, hogyan takarítsuk ki a gépet, hogy sokáig főzhessük vele kedvenc reggeli italunkat.

    Koffein, 2023.05.04.

    café lungo - hosszú kávé

    Sokakban felmerül a kérdés, mi a különbség a hosszú és a rövid kávé között?! A kérdésekre Lonkai Márton és Juhász Bálint, a Steamhouse kávépörkölő üzem mögött álló kávés szakemberek adja meg a választ.

    Kávé akadémia, 2023.03.29.

    A víz világnapja (03.22.)

    Március 22-én ünnepeljük a Víz Világnapját, amelyet az ENSZ 1992-ben hozott létre azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a víz fontosságára, és annak fenntartható menedzselésére. Ebben a cikkben megnézzük, hogy milyen problémákkal küzdünk a vízgazdálkodás terén és hogy milyen vízzel főzzük a kávét.

    Kávé akadémia, 2023.03.22.

    Mi található egy kávékapszulában?

    Sokféle kávékapszula kapható a boltokban, rengeteg gyártótól és pörkölőtől. De vajon mi is található valójában a kapszulákban. Kávékapszulákkal foglalkozó szakemberek most elárulják nekünk.

    Zacc, 2023.02.16.

    24 karátos arany cappuccinó Magyarországon is

    Szó szerint bearanyozhatjuk a napunkat a közelmúltban megnyílt szarvasi Újváros Bisztróban, ahol nemcsak a márványpadlóba kerültek 24 karátos aranybetétek, de arannyal szórt kávékülönlegességet is elfogyaszthatunk. Az arany cappuccinót eddig az Emirátusokban (Dubaiban és Abu Dhabiban) lehetett megkóstolni.

    Kávé és egészség, 2023.02.08.

    "narrow"
    Gear.svg