Kultikus kávés kellékek 2010.06.28.

A kávéőrlő

Az őrlési folyamat lényege az aprítás, ami a fajlagos felület növekedését eredményezi. Minél kisebb szemcsenagyság az őrlés végeredménye, annál nagyobb felülete lesz egy adagnyi kávéőrleménynek. Minél nagyobb felületen történik az extrakció, (kivonás, kilúgozás) egységnyi idő alatt annál hatékonyabb.


A barista egyik legfontosabb kelléke munkájában az őrlő – az igazi eszpresszó minőség eléréséhez elengedhetetlen. A sok háztartásban használatos, forgókéses darálókkal összehasonlítva a profi őrlők sokkal finomabb és pontosabb beállítást tesznek lehetővé. Működési elvük a malmokéhoz hasonló, a szemeskávét két őrlőtárcsa között darálják meg.

Fő részek:

 • a motor,
 • a szemeskávé - tartály és az adagoló garat,
 • az őrlőtárcsák
 • a szemcsenagyságot beállító tárcsa,
 • az őrleménytároló és adagoló (folyamatos őrlők esetben nincs)

  Az őrlőtárcsák

  A két tárcsa közül az egyik fixen van rögzítve a géptestre, a másik pedig a motor tengelyén forog. Az őrlő úgy működik, mint egy kis méretű malom, ahol az őrlőtárcsák a malomkövek. Csak karbantartott és folyamatosan ellenőrzött géppel érhetjük el, hogy az őrlemény:

 • pontosan beállítható szemcseméretű,
 • egységes állagú,
 • az eszpresszó technológia által megkövetelt finomságú legyen.

  Az őrlés folyamata

  A szemeskávét a neki megfelelő tartályba kell önteni. Ennek általában pontosan illeszkedő fedele van, ezzel is csökkenthető a az aromaveszteség. A szemeskávé innen jut az adagoló garatba. A motor indításakor az adagoló garat szabad keresztmetszetét egy lemezzel el lehet zárni, így a motor megterhelés nélkül indítható.
  A magas minőségű espresso készítéséhez elengedhetetlen az őrlemény közvetlenül készítés előtti őrlése. A frissen őrölt kávéból készített ital íze, illata és aromái összehasonlíthatatlanul intenzívebbek, mint ha előre darált kávéból készítenénk azt.

  A megfelelő őrlési finomság

  Az eszpresszó-minőség titka a megfelelő őrlési finomság. A garat külső palástján helyezkedik el egy azt körülölelő tárcsa, amivel az őrlési finomságot lehet beállítani. Az őrlési finomságon napi szinten akkor kell változtatni, ha minden tényező változatlansága mellett a kilúgozás ideje és a kifolyás módja radikálisan megváltozik:

  1. Optimális esetben a szűrőtartóban lévő, megfelelően tömörített őrleményt elárasztó víznek az indítástól számítva kb. 4-5 másodperig tart, míg átpréselődik az őrleményen. Ekkor jelenik meg a kávé a kifolyócsőrben és folyamatos, krémes csíkban kezd folyni az espresso.

  2. Túl durva őrlemény. Ebben az esetben, hiába tömörítünk megfelelően, mert a szemcsézet túl durva, így a víz az őrleményt, a szemcsék között átmossa és az indítástól után 1-2 másodpercen belül már megjelenik a kávé a kifolyócsőrben. Az espresso nem folyamatos csíkban, hanem gyorsan, zubogva ömlik a csészébe. Ez a "kávé" dominánsan savanyú ízű és tartalmatlan. Ebben az esetben finomítani kell az őrleményen.

  3. Túl finom őrlemény. Ebben az esetben az indítógomb megnyomása után csak nagyon lassan kezd kifolyni a kávé. Gyakran nem is folyik, csak lassú cseppekben préselődik, csöpög. Ez az ital a fogyaszthatatlanságig keserű, nagyon sűrű és olajos. (Szélsőséges esetben nem is tud áttörni a víz a púderfinomságú őrleményen.) Az ilyen esetekben az őrlőtárcsák távolságát növelni kell, hogy durvább őrleményt nyerjünk.

  A hőmérséklet és az őrlés ideje

  Az aprítás csak megfelelő energia bevitelével történhet, ami a darálóban részben hővé alakul. A hő egyrészt a darálásra kerülő anyagban, másrészt a darálást végző alkatrészekben keletkezik. A daráláskor képződő nagy felületen a keletkező hő hatására sok értékes illóolaj illetve aromaanyag elvész. Ennek megfelelően minél gyakrabban, minél kisebb mennyiségeket őröljünk, hiszen így nem melegszik fel az őrlemény és nem vész el sok értékes anyag.

 • H i r d e t é s

  Tejkiöntő

  A tejkiöntő a barista számára legalább olyan fontos kellék, mint a tömörítő, ugyanis ez a tejhabosítás eszköze. A kiöntők okos megválasztása azért fontos, hogy azok segíteni tudják a barista szakszerű munkavégzését. A megfelelő anyag könnyebb tisztántartást tesz lehetővé, a többféle űrtartalom csökkenti a pazarlást, a jó csőrkialakítás lehetővé teszi a latte art technikák alkalmazását, stb.

  Kultikus kávés kellékek 2010.07.14.
  French Press

  Ezt a kávékészítő kannát sokféleképpen hívják a világ különböző pontjain: cafetiére, press pot, coffee plunger, melior, french pot, stb. Az elnevezések mögött ugyanaz az eszköz rejtőzik, mellyel sokak szerint a világ legtöbb kávéja készül. Hazánkban még nem igazán elterjedt technológia. Akinek van ilyen eszköze, az se biztos, hogy tudja mire való, így leginkább csak teakészítésre használja.

  Kultikus kávés kellékek 2010.01.28.
  A tömörítő

  A WBC - avagy a Barista Világbajnokság logója egy tömörítő. Nem véletlenül. A barista munkájának emblematikus eszköze, minden egyes kávékészítéskor előkerül. De mire is szolgál, milyen típusai vannak és hogyan kell használni?

  Kultikus kávés kellékek 2010.01.04.

  Kávéházak magazin

  Mi legyen a többi zaccal? III. cikk borítóképe
  Mi legyen a többi zaccal? III.

  Ha a kerted már gyönyörű, és a konyhád is tiszta és illatos, de megrögzött kávéfogyasztóként még mindig marad zaccod a szemetesnek is, adunk még néhány tippet a felhasználásra, ezúttal a fürdőszobában. (x)

  Zacc 2019.10.22.
  Mi legyen a zaccal? II. cikk borítóképe
  Mi legyen a zaccal? II.

  Korábban megnéztük, mihez kezdhetünk kedvenc kávénk maradékával, ha a hétvégéinket koffeinnel feltöltődve a konyhakertben képzeljük el. Most nézzük,mi mindenre jó a lakásban! (x)

  Zacc 2019.10.16.
  Mi legyen a zaccal? cikk borítóképe
  Mi legyen a zaccal?

  A kávé a legtöbbeknek egy nélkülözhetetlen ital reggelente az ágyból kikelve, a munkahelyre beérve vagy épp ebéd után, egyfajta üzemanyag, ami feltölt energiával. Már ez sem csekélység, de a kávé szerepe itt nem ér véget. Miután hozzájutottunk az életmentő finomsághoz, vegyük szemügyre az ottmaradó zaccot, ugyanis még az is valódi kincs! Elsőként nézzük, mit kezdhetünk vele a kertben: (x)

  Zacc 2019.09.09.

  H i r d e t é s