Kultikus kávés kellékek 2010.01.04.

A tömörítő

A WBC - avagy a Barista Világbajnokság logója egy tömörítő. Nem véletlenül. A barista munkájának emblematikus eszköze, minden egyes kávékészítéskor előkerül. De mire is szolgál, milyen típusai vannak és hogyan kell használni?



A tömörítő kettős funkciója

Segítségével elegyengetjük, majd összetömörítjük az őrleményt a szűrőtartóban.
A megfelelően tömörített őrleménypogácsa minden pontján egységes ellenállást biztosít a nagy nyomással érkező vízzel szemben. A kávé extrakciója így lehet tökéletes. Ha a tömörítés nem megfelelő, a víz megtalálja azokat a pontokat, csatornákat, ahol – áttörve a kávé ellenállását – gyorsan át tud zubogni , érintetlenül hagyva az őrlemény nagy részét. A kávé értékes anyagainak jó része nem kerül az eszpresszóba, helyette a zaccban marad.

Tömörítő választásakor három főbb tényezőt érdemes megvizsgálni:

  • kávégépünk csaptelepét (pontosabban vízelosztó tárcsájának alakját),
  • a hozzá illeszkedő szűrőtartót (annak átmérőjét) és
  • a választott szűrőt (annak űrtartalmát és alakját).
    Ezek a tényezők a variációk igen nagy számát teszi lehetővé, fontos, hogy a csaptelep paramétereihez legjobban illeszkedő típust válasszuk.

    A tömörítő-felszíne, az eszköz alapja mindenképpen fémből (acél, alumínium) készül, a nyél kialakítása rendkívül változatos lehet. Anyagában: fa, gumi, speciális műanyag vagy fém. A kézméretünknek leginkább megfelelő alakú illetve méretű nyél megkönnyíti a munkát.

    A tömörítés technikája is sokféle lehet. A tömörítés erejét és módját a kávékeverék összetétele, a kiválasztott tömörítő típusa, mérete is befolyásolja.
    Sima felületű tömörítővel az első egyengetés és vízszintező tömörítés után megkocogtatjuk a szűrőtartót, hogy a szűrő falának belsejére tapadt őrlemény is a kávéba kerüljön, majd újból tömörítünk.
    Domború (konvex) felületnél ez a művelet nem szükséges, sőt. Az oldalfalra egyenletesen felvitt kávé csak javítja az extrakciót.
    A tömörítő alátámasztásához használhatunk állványt vagy alátétet, de semmiképpen nem a kifolyócsőrön egyensúlyozva tömörítünk. A tömörítő az őrlő közvetlen közelében legyen elhelyezve. Ügyeljünk arra, hogy felszínét ne érje nedvesség, mert akkor munka közben az őrlemény rátapad. Tárolhatjuk egyszerűen a vakszűrőben, vagy falra szerelhető speciális tartóban is.

    Ajánlatunk:

  • Tömörítők a Barista Szaküzletben>>

  • Gumialátét tömörítéshez>>

  • Tömörítő tartó>>

  • H i r d e t é s

    x-presso

    H i r d e t é s

    Kávéházak magazin

    A Starbucks TOP3 tippje vizsgázóknak cikk borítóképe
    A Starbucks TOP3 tippje vizsgázóknak

    A vizsgaidőszak végéhez közeledve az elmúlt 3 napban három igazán jó tanácsot gyűjtött össze a Starbucks Magyarország az Instagram profilján, melyek megtartásával bárki kihozhatja magadból a maximumot.

    Kávézóláncok 2020.01.18.
    100 éves tradicionális katalán kávé Magyarországon cikk borítóképe
    100 éves tradicionális katalán kávé Magyarországon

    Egy évszázados centenáriumát ünnepli idén a felső prémium kategóriájú kávékat készítő és forgalmazó Cafes Cornellá. A katalán családi vállalkozás remekműveit hazánkban is meg lehet kóstolni. (x)

    Café World 2020.01.15.
    Arabica és robusta – a két vetélytárs?! cikk borítóképe
    Arabica és robusta – a két vetélytárs?!

    Meglepő módon (tudomásunk szerint) nagyjából százféle kávénövény létezik, mi mégis csupán háromnak fogyasztjuk a termését. A coffee liberica rendkívül ritka, így igen csekély mennyiségben kerül csak kereskedelmi forgalomba. A világ kávétermésének mindössze 2-3%-át jelenti. A csomagolások hátoldalán található leírásokat böngészve nagy valószínűséggel az arabica és/vagy a robusta kifejezésekkel találkozol. Te tudod, hogy pontosan mit takarnak ezek az elnevezések? (x)

    Kávé akadémia 2020.01.13.

    H i r d e t é s