Tejkiöntő

-
Kultikus kávés kellékek, 2010.07.14.

Tejkiöntő

A tejkiöntő a barista számára legalább olyan fontos kellék, mint a tömörítő, ugyanis ez a tejhabosítás eszköze. A kiöntők okos megválasztása azért fontos, hogy azok segíteni tudják a barista szakszerű munkavégzését. A megfelelő anyag könnyebb tisztántartást tesz lehetővé, a többféle űrtartalom csökkenti a pazarlást, a jó csőrkialakítás lehetővé teszi a latte art technikák alkalmazását, stb.


De milyen tulajdonságokkal kell rendelkeznie egy jó tejkiöntőnek?
Saválló acél, hengeres, általában felfelé szűkülő alakkal és gyakran dupla falú. Csőre van, füle van, mérete és kialakítása a tejhabosításra, illetve a tej kiöntésére tökéletesen alkalmas. Minden más hasonló edényt, ami ettől anyagban vagy kialakításban eltér – túl kicsi vagy nagy az űrtartalma, nincsen csőre, nyele van, porcelánból készül, stb. – tejforralónak hívunk, és nem tejkiöntőnek. Sajnos ma még ezeket is előszeretettel alkalmazzák nem egy kávézóban, vendéglátóhelyen.

Anyagát tekintve saválló acél, aminek főként a hőmérséklet megtartásában, illetve mérésében van fontos szerepe. Habosítás közben a hőmérsékletet általában a kezükkel mérik a baristák, de vannak, akik hőmérőt használnak. A kézzel történő hőmérséklet-mérés az elterjedtebb és – egy rutinos szakember számára – a leggyorsabb és legpontosabb módszer. Ebben az esetben a készítő egyik kezével a kiöntő fülét, másik kezével az oldalát fogja, hogy a tenyerével mérje a melegedő tej hőjét. Ebben van segítségünkre az acél anyag, ami megfelelő tempóban közvetíti, majd habosítás után elegendő ideig meg is tartja a meleget. Ha hőmérőt használunk, az lehet digitális, vagy analóg – a lényeg, hogy pontos legyen, mert máskülönben hideg, vagy túl forró italok kerülnek a vendég elé. Ma már sok olyan tejkiöntő van, amihez eleve hozzászerelnek egy hőmérőt is, hogy megkönnyítsék a barista munkáját. A fül főként biztonsági, és kényelmi szerepet tölt be. Nem az átforrósodott falat kell fognunk, illetve öntésnél is segítség ez a megoldás.

A pontos méret lényeges. Az alap tejkiöntők 0,35 dl, 0,6 dl és 1 literes űrtartalommal rendelkeznek:

  • a legkisebb alkalmas 1 cappuccino,
  • a közepes 2 cappuccino vagy egy latte macchiato,
  • a legnagyobb pedig 3-4 cappuccino vagy 2 latte macchiato tejének habosítására.
    Ezzel alapvetően a rendelések 70%-át le is fedtük. Egy induló kávézóba 1 kicsi, 2 közepes, és 1 nagy kiöntő beszerzése ajánlott, segítségükkel mindenféle rendelés, bármilyen összetételben viszonylag rövid idő alatt teljesíthető. A munka során arra kell törekednünk, hogy minél pontosabban mérjük ki azt a hideg tej mennyiséget, amivel dolgozni szeretnénk, ugyanis a maradék, már meghabosított tejből később nem lehet megfelelő minőségű, és állagú habot készíteni.

    A csőr kialakításának, formájának és nagyságának az öntésnél van nagy szerepe. Ma már egyre népszerűbb a latte art, vagyis a formára öntött – szív, rozetta, alma, tulipán – cappuccino. A szabadkezes öntés közben az apró mozdulatokra kell nagyon figyelni: milyen magasról történik az öntés, merre dőltjük és hogyan mozgatjuk a kiöntőt. Pont ezek a finom mozdulatok miatt az alap tejkiöntőkön túl már rengeteg más fajta is megtalálható a piacon. A hosszabb csőr, a köztes űrtartalmak, a magasabb, vagy pont az alacsonyabb méret a latte art gyakorlása során lehetnek a baristák segítségére.

    Az eszpresszó-kultúra elterjedésével a vendégek egyre igényesebbek lettek. A jó espresso mellett ma már az igazi, krémtejhabos cappuccino is nagyon fontos. A vendégek nagy többsége szerencsére már tudja, hogy nem egy nagy adag, tejszínhabbal megfújt "csoda" bújik meg e név mögött. Az igényes kávézókban pedig a baristáknak már nem szabad megelégedniük a "mezítlábas", simán csak korrekt cappuccinókkal sem, hanem törekedniük kell hogy a latte art-ot a mindennapok kávékészítésének sztenderd részévé tegyék!

  • Tetszett a(z) Tejkiöntő magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
    Tetszett a(z) Tejkiöntő magazin cikk? Írd meg véleményed!

    További Kávéházak magazin cikkek

    Növényi tej - ingyen!?

    Budapest egyik belvárosi kávézója úgy döntött, hogy ingyen adja a növényi tejet. Ebben a cikkben ennek jártunk utána.

    Koffein, 2024.11.03.

    Vietnámi Egg Coffee

    Vietnámban a kávét desszertként is fogyasztják. A tojásos kávét nevezhetnénk akár folyékony tiramisunak vagy kávés sodónak is. Bár elsőre furcsának hangzik a tojás és kávé kombinációja, a párosításnak praktikus oka is van: a tojás megköti a keserű ízeket, így egy kevésbé savas, lágy ízvilágot kapunk.

    Café World, 2024.08.24.

    Hogyan játszik össze a kávé és a foci világa?

    A kávé és a futball elsőre furcsa párosnak tűnhet, de amikor belegondolunk abba, hogy a focisták is ugyanolyan emberek, mint mi, és hogy az ő napjuk is egy jól megszokott csésze kávéval indul, akkor egyből láthatjuk azt, hogy a színfalak mögött valószínűleg sokkal nagyobb szerepet tölt be kedvenc energizáló italunk, mint gondolnánk.

    Café World, 2024.05.31.

    Muzsikáló Magyarország program: a kávéházi cigányzene megőrzése

    A Muzsikáló Magyarország program célja a hagyományos kávéházi cigányzene hagyományainak megőrzése és népszerűsítése. 500 cigányzenész vendéglátóhelyi foglalkoztatását négy hónapon keresztül támogatják, így növelve a programban részt vevő vendéglátóhelyek vonzerejét is.

    Régi pesti kávéházak, 2024.05.08.

    Nem kell, hogy a kávéfőzés miatt főjön a fej!

    Az, hogy ki milyen kávét szeret, ízlés kérdése. Ez vitathatatlan. Az azonban megmásíthatatlan tény, hogy a kávéfőző milyensége rengeteget nyom a latba. Még az igazán minőségi kávéból készített feketét is megkeserítheti, akár szó szerint is, ha a kávéfőző nem megfelelő. Mára már ezen túl a gyorsaság is egy érthető elvárássá vált. De vajon melyik típusú kávégép felel meg minden kritériumnak? Mutatjuk!

    Téma, 2023.12.13.

    Michelin-csillaggal felérő elismerést kapott a Pacificaffé

    Ahogy egy erős reggeli eszpresszó, úgy fújt ébresztőt augusztus 3-án a nemzetközi kávékereskedők világában a Körmendy Sándor vezette a Pacificaffé. A kávépörkölő üzem a „Kenya Gicherori” és a „Ház kávéja” elnevezésű tételeivel nyerte el az 500 fős zsűri tetszését a világ egyik legrangosabb élelmiszeripari versenyében.

    Kávé minősítések, 2023.09.05.

    "narrow"
    Gear.svg