Kávéházak magazin

Gyümölcsmix

Mint azt már többször kifejtettük, a barista feladata nem korlátozódik a kávéitalok készítésére. A szezonális időszakoknak megfelelően ő készíti el az alkoholmentes forró italokat (akár tea és csoki alappal) illetve a jeges üdítőket.

Receptek 2009.08.05.
Kávé és Kóla

Az alkoholmentes frissítő italok piacán a két domináns termék a kávé és a kóla. A két ital történtéről és találkozási pontjairól írunk a következőkben..

Receptek 2009.07.01.
Hűsítő- frissítő

Két rétegű jegeskávé. Az "édesfehér" joghurtot, ananászt, kókuszszirupot és a jeget blenderben összedolgozzuk, majd long drinkes pohárba öntjük. Frissen doppiót készítünk, amit jéggel és sima cukorsziruppal szintén blenderben "turmixolunk". A jégkásás kávépépet a joghurtos alapra rétegezzük.

Receptek 2009.06.25.
Bailey’s kávé krémlikőr

Az eredeti ízesítésű krémlikőrt a hetvenes évek elején fejlesztették ki, majd 1974-ben kezdték forgalmazni – tudtuk meg Peter O’Connortól, a Bailey’s nemzetközi igazgató-nagykövetétől. A pörkölt kávé aromájával gazdagított krémlikőr kizárólag 0,7 l-es kiszerelésben kerül a boltokba.

Receptek 2009.02.09.
John Thorn – Michael Segal: KÁVÉ

Ez a kávéról szóló szakértői kézikönyv a kávé szerelmeseinek nyújt útmutatót a latték, a cappuccinók és eszpresszókávék világában való eligazodáshoz. A kiválóan felépített és gazdagon illusztrált kézikönyv kitér a kávé kiválasztásának és elkészítésének minden mozzanatára: a legjobb frissen pörkölt arabica kávébabok lelőhelyeitől a saját ízlésünknek leginkább megfelelő kávéfőzet megválasztásáig.

Receptek 2009.01.15.
Corso Verona

A Győri Likőrgyár Zrt. és a Tabán trafik Zrt. közös fejlesztése a Corso Verona Kávélikőr..a hazai likőrgyártás eddigi talán legnagyobb nemzetközi sikeréről..

Receptek 2008.08.11.
Café Cointreau hot / on the rocks

Vastag falú pohárban a Cointreau-t, a kakaóport, az őrölt fahéjat és a cukorszirupot jól elkeverjük. Kávét készítünk. A poharat közvetlenül a kávégépünk kifolyócsőre alá helyezzük. Két adag espressót (azaz doppiót) eresztünk a pohárba, közvetlenül a likőrös keverék tetejére.

Receptek 2008.07.11.
Jegestea-variációk

A jeges teát 1904-ben találta fel egy amerikai kereskedő, név szerint Richard Blechynden . Az évben St. Louis egyszerre rendezett Olimpiát és Világkiállítást. A kiállítás tavasztól év végéig, az Olimpia július elsejétől november 23-ig tartott.

Receptek 2008.07.09.
Hűsítő gyümölcsök

A gyümölcs alapú frissítők, limonádék éppúgy fontos részei a nyári választéknak, mint a kávé- vagy tea alapú italok. Két példa a gyümölcsök felhasználására:

Receptek 2008.06.05.
Frappé

A klasszikus görög jeges kávé. A feltaláló a legenda szerint egy görög kávézó vezetője volt. A nyári melegben a kávégép tönkrement, de a vendégek követelték kávéjukat. Az életre való kávés vendéglátó pedig a szükségből erényt kovácsolt. Instant kávéból és a mindig kéznél lévő alapanyagokból létrehozta a krémes – habos - jeges italt, az azóta is töretlen népszerűségű görög frappét.

Receptek 2008.05.27.
Iced coffee

A jeges kávé új generációja a jégkockákra öntve, hideg tejjel készülő iced cappuccino vagy iced latte. Az olasz kávékultúrát ismerőknek ismerős lehet a "freddo" szó. Az Másfél deciliter körüli üvegpohárban két jégkockára öntik az espresso kávét, ami azonnal lehűl – így készül az espresso freddo.

Receptek 2008.05.27.
Chai Latte – indiai fűszeres tejes tea

Indiában a teát hagyományosan fekete teából készítik. A teafüvet sokféle illatos fűszer (fahéj, csillagánizs, szegfűbors, feketebors, fehér kardamom…) hozzáadásával vízben főzik, majd felöntik tejjel, édesítik cukorral és tovább forralják. Az eredmény egy rendkívül izgalmas ízvilágú, a kínai, a japán vagy az európai teától alapvetően eltérő ital.

Receptek 2011.12.02.