Receptek 2008.07.11.

Café Cointreau hot / on the rocks

Vastag falú pohárban a Cointreau-t, a kakaóport, az őrölt fahéjat és a cukorszirupot jól elkeverjük. Kávét készítünk. A poharat közvetlenül a kávégépünk kifolyócsőre alá helyezzük. Két adag espressót (azaz doppiót) eresztünk a pohárba, közvetlenül a likőrös keverék tetejére.


Az ital felszínére vékonyan habtejszínt rétegezünk (a tejszínt előtte enyhén habosítsuk kézi vagy asztali elektromos mixerrel). A tejszínre kevés narancshéjat reszelünk.

Keverőpálcának egész fahéjat vagy csokoládé kanalat adunk az italhoz. A csokoládé kanalat könnyen elkészíthetjük magunk is, ha tábla csokoládét vízfürdő felett olvasztunk, forma segítségével kanalat formázunk és a hűtőben megdermesztjük.

Összetevők:

  • 60 ml espresso
  • 1 cappuccinós kanál kakaópor
  • 2 csipet fahéjpor
  • 2 cl Cointreau
  • 1 cl cukorszirup (lehet narancsos is)
  • 1 rúd fahéj v.1 csokoládékanál

    Meleg időben az ital hideg változata is elkészíthető. A shakert 2/3-ig jégkockákkal töltjük, hozzáadjuk a frissen készített, majd egy jégkockával lehűtött doppiót, a cukorszirupot, csipetnyi fahéjat, a Cointreau-t, a kakaót és még egy csepp konyakot is. A shaker tetejét rátesszük, jól rászorítjuk és gyors fel-le irányuló mozdulatokkal az italt erősen összerázzuk.
    A pohárba helyezett jégkockákra kevés hideg tejet öntünk, majd a kávét szűrőn keresztül rátöltjük. Végül tejhabot kanalazunk rá és a pohár szélét narancskarikával díszítjük.

  • Jelen cikkünket a Café & Bar 2. évfolyamának 1-2. számában találja.

  • H i r d e t é s

    Gyümölcsmix

    Mint azt már többször kifejtettük, a barista feladata nem korlátozódik a kávéitalok készítésére. A szezonális időszakoknak megfelelően ő készíti el az alkoholmentes forró italokat (akár tea és csoki alappal) illetve a jeges üdítőket.

    Receptek 2009.08.05.
    Kávé és Kóla

    Az alkoholmentes frissítő italok piacán a két domináns termék a kávé és a kóla. A két ital történtéről és találkozási pontjairól írunk a következőkben..

    Receptek 2009.07.01.
    Hűsítő- frissítő

    Két rétegű jegeskávé. Az "édesfehér" joghurtot, ananászt, kókuszszirupot és a jeget blenderben összedolgozzuk, majd long drinkes pohárba öntjük. Frissen doppiót készítünk, amit jéggel és sima cukorsziruppal szintén blenderben "turmixolunk". A jégkásás kávépépet a joghurtos alapra rétegezzük.

    Receptek 2009.06.25.

    Kávéházak magazin

    Szálas tea vs. filteres cikk borítóképe
    Szálas tea vs. filteres

    A teakóstoló workshopjaimon sokan kérdezitek tőlem, hogy mi a véleményem a filteres teákról. Ha benned is felmerült már valaha ez a kérdés, hogy szálas teát vagy filterest válassz, akkor olvass tovább. Ugyanis erre a kérdésre nem tudok rövid választ adni…

    Tea 2019.11.19.
    Mi legyen a többi zaccal? III. cikk borítóképe
    Mi legyen a többi zaccal? III.

    Ha a kerted már gyönyörű, és a konyhád is tiszta és illatos, de megrögzött kávéfogyasztóként még mindig marad zaccod a szemetesnek is, adunk még néhány tippet a felhasználásra, ezúttal a fürdőszobában. (x)

    Zacc 2019.10.22.

    H i r d e t é s