Receptek 2008.07.09.

Jegestea-variációk

A jeges teát 1904-ben találta fel egy amerikai kereskedő, név szerint Richard Blechynden . Az évben St. Louis egyszerre rendezett Olimpiát és Világkiállítást. A kiállítás tavasztól év végéig, az Olimpia július elsejétől november 23-ig tartott.


Említett úr, kiállítóként, teaültetvény-tulajdonosként forró teával várta vendégeit, de a hirtelen érkező nyár miatt nem sokan voltak rá kíváncsiak. Ekkor öntött jeget a frissen lefőzött teába, és a világon elsőként kínált jeges teát vendégeinek.

Jeges teát ma is csak frissen érdemes készíteni. A vizet felforraljuk, néhány másodpercig állni hagyjuk, majd leforrázzuk a teát. Használhatunk könnyű fekete-, zöld-, vagy gyümölcsteát. Rövid főzetet készítünk (5 dl jeges teához mindössze 1-1,5dl alapfőzetet), majd, ha megfelelően kiázott a tea beízesítjük – használjunk bátran ízesítőszirupokat! Utána a poharat színültig töltjük jéggel, felöntjük a forró teával. A forró ital egy perc alatt felolvasztja a jég felét és kialakul az italban a megfelelően fogyasztható, hűvös-jeges hőfok. A kész italba 1/4 lime-ot csavarunk és szervírozzuk.

Érdemes kipróbálni a jeges tea blended változatát is. Az összetevőket ebben az esetben a blender tartályába töltjük (a lime levét is). A blenderrel 10-15 másodperc alatt jeges-habos italt készíthetünk.

Néhány javaslat íz-párosításkora:

  • Fekete tea – málna szirup
  • Zöld tea – borsmenta szirup
  • Málna tea – vörösáfonya szirup
  • Cseresznye tea – vanília szirup
  • Eper tea – csokoládé szirup (haladóknak)

  • Jelen cikkünket a Café & Bar 2. évfolyamának 5. számában találja.

  • H i r d e t é s

    pannonkave.hu kávékóstoló banner kép

    H i r d e t é s

    Kávéházak magazin

    Kopi Luwak: Exkluzív és méregdrága a cibetmacska ürüléke cikk borítóképe
    Kopi Luwak: Exkluzív és méregdrága a cibetmacska ürüléke

    Egy kávé, melyből egy csészényi adag körülbelül 10 ezer forintot kóstál, kilogrammonkénti ára pedig nagyjából vetekszik a szarvasgombáéval. Ez a kivételes gasztronómiai különlegesség bizony nem a kotyogósba való… de valójában mekkora árat fizetünk érte?

    Kávé akadémia 2020.03.20.
    10 alapvető pont a kiváló espresso azonosításához cikk borítóképe
    10 alapvető pont a kiváló espresso azonosításához

    Egy jó kávé megváltoztathatja a rossz napot, de egy rossz kávé elronthatja a legjobb napot is - vallják az ital szerelmesei és készítői is. Ezért létrejött egy objektív osztályozó rendszer, mely beazonosítja a legjobb kávékeverékeket, és hozzá készült egy 10 pontos ajánlás a kiváló espresso elkészítéséhez. (x)

    Café World 2020.03.16.

    Útjelzők a selyemúton

    H i r d e t é s