Receptek 2008.07.09.

Jegestea-variációk

A jeges teát 1904-ben találta fel egy amerikai kereskedő, név szerint Richard Blechynden . Az évben St. Louis egyszerre rendezett Olimpiát és Világkiállítást. A kiállítás tavasztól év végéig, az Olimpia július elsejétől november 23-ig tartott.


Említett úr, kiállítóként, teaültetvény-tulajdonosként forró teával várta vendégeit, de a hirtelen érkező nyár miatt nem sokan voltak rá kíváncsiak. Ekkor öntött jeget a frissen lefőzött teába, és a világon elsőként kínált jeges teát vendégeinek.

Jeges teát ma is csak frissen érdemes készíteni. A vizet felforraljuk, néhány másodpercig állni hagyjuk, majd leforrázzuk a teát. Használhatunk könnyű fekete-, zöld-, vagy gyümölcsteát. Rövid főzetet készítünk (5 dl jeges teához mindössze 1-1,5dl alapfőzetet), majd, ha megfelelően kiázott a tea beízesítjük – használjunk bátran ízesítőszirupokat! Utána a poharat színültig töltjük jéggel, felöntjük a forró teával. A forró ital egy perc alatt felolvasztja a jég felét és kialakul az italban a megfelelően fogyasztható, hűvös-jeges hőfok. A kész italba 1/4 lime-ot csavarunk és szervírozzuk.

Érdemes kipróbálni a jeges tea blended változatát is. Az összetevőket ebben az esetben a blender tartályába töltjük (a lime levét is). A blenderrel 10-15 másodperc alatt jeges-habos italt készíthetünk.

Néhány javaslat íz-párosításkora:

  • Fekete tea – málna szirup
  • Zöld tea – borsmenta szirup
  • Málna tea – vörösáfonya szirup
  • Cseresznye tea – vanília szirup
  • Eper tea – csokoládé szirup (haladóknak)

  • Jelen cikkünket a Café & Bar 2. évfolyamának 5. számában találja.

  • H i r d e t é s

    x-presso

    H i r d e t é s

    Kávéházak magazin

    A Starbucks TOP3 tippje vizsgázóknak cikk borítóképe
    A Starbucks TOP3 tippje vizsgázóknak

    A vizsgaidőszak végéhez közeledve az elmúlt 3 napban három igazán jó tanácsot gyűjtött össze a Starbucks Magyarország az Instagram profilján, melyek megtartásával bárki kihozhatja magadból a maximumot.

    Kávézóláncok 2020.01.18.
    100 éves tradicionális katalán kávé Magyarországon cikk borítóképe
    100 éves tradicionális katalán kávé Magyarországon

    Egy évszázados centenáriumát ünnepli idén a felső prémium kategóriájú kávékat készítő és forgalmazó Cafes Cornellá. A katalán családi vállalkozás remekműveit hazánkban is meg lehet kóstolni. (x)

    Café World 2020.01.15.
    Arabica és robusta – a két vetélytárs?! cikk borítóképe
    Arabica és robusta – a két vetélytárs?!

    Meglepő módon (tudomásunk szerint) nagyjából százféle kávénövény létezik, mi mégis csupán háromnak fogyasztjuk a termését. A coffee liberica rendkívül ritka, így igen csekély mennyiségben kerül csak kereskedelmi forgalomba. A világ kávétermésének mindössze 2-3%-át jelenti. A csomagolások hátoldalán található leírásokat böngészve nagy valószínűséggel az arabica és/vagy a robusta kifejezésekkel találkozol. Te tudod, hogy pontosan mit takarnak ezek az elnevezések? (x)

    Kávé akadémia 2020.01.13.

    H i r d e t é s