Receptek 2008.07.09.

Jegestea-variációk

A jeges teát 1904-ben találta fel egy amerikai kereskedő, név szerint Richard Blechynden . Az évben St. Louis egyszerre rendezett Olimpiát és Világkiállítást. A kiállítás tavasztól év végéig, az Olimpia július elsejétől november 23-ig tartott.


Említett úr, kiállítóként, teaültetvény-tulajdonosként forró teával várta vendégeit, de a hirtelen érkező nyár miatt nem sokan voltak rá kíváncsiak. Ekkor öntött jeget a frissen lefőzött teába, és a világon elsőként kínált jeges teát vendégeinek.

Jeges teát ma is csak frissen érdemes készíteni. A vizet felforraljuk, néhány másodpercig állni hagyjuk, majd leforrázzuk a teát. Használhatunk könnyű fekete-, zöld-, vagy gyümölcsteát. Rövid főzetet készítünk (5 dl jeges teához mindössze 1-1,5dl alapfőzetet), majd, ha megfelelően kiázott a tea beízesítjük – használjunk bátran ízesítőszirupokat! Utána a poharat színültig töltjük jéggel, felöntjük a forró teával. A forró ital egy perc alatt felolvasztja a jég felét és kialakul az italban a megfelelően fogyasztható, hűvös-jeges hőfok. A kész italba 1/4 lime-ot csavarunk és szervírozzuk.

Érdemes kipróbálni a jeges tea blended változatát is. Az összetevőket ebben az esetben a blender tartályába töltjük (a lime levét is). A blenderrel 10-15 másodperc alatt jeges-habos italt készíthetünk.

Néhány javaslat íz-párosításkora:

  • Fekete tea – málna szirup
  • Zöld tea – borsmenta szirup
  • Málna tea – vörösáfonya szirup
  • Cseresznye tea – vanília szirup
  • Eper tea – csokoládé szirup (haladóknak)

  • Jelen cikkünket a Café & Bar 2. évfolyamának 5. számában találja.

  • H i r d e t é s

    Gyümölcsmix

    Mint azt már többször kifejtettük, a barista feladata nem korlátozódik a kávéitalok készítésére. A szezonális időszakoknak megfelelően ő készíti el az alkoholmentes forró italokat (akár tea és csoki alappal) illetve a jeges üdítőket.

    Receptek 2009.08.05.
    Kávé és Kóla

    Az alkoholmentes frissítő italok piacán a két domináns termék a kávé és a kóla. A két ital történtéről és találkozási pontjairól írunk a következőkben..

    Receptek 2009.07.01.
    Hűsítő- frissítő

    Két rétegű jegeskávé. Az "édesfehér" joghurtot, ananászt, kókuszszirupot és a jeget blenderben összedolgozzuk, majd long drinkes pohárba öntjük. Frissen doppiót készítünk, amit jéggel és sima cukorsziruppal szintén blenderben "turmixolunk". A jégkásás kávépépet a joghurtos alapra rétegezzük.

    Receptek 2009.06.25.

    Kávéházak magazin

    Szálas tea vs. filteres cikk borítóképe
    Szálas tea vs. filteres

    A teakóstoló workshopjaimon sokan kérdezitek tőlem, hogy mi a véleményem a filteres teákról. Ha benned is felmerült már valaha ez a kérdés, hogy szálas teát vagy filterest válassz, akkor olvass tovább. Ugyanis erre a kérdésre nem tudok rövid választ adni…

    Tea 2019.11.19.
    Mi legyen a többi zaccal? III. cikk borítóképe
    Mi legyen a többi zaccal? III.

    Ha a kerted már gyönyörű, és a konyhád is tiszta és illatos, de megrögzött kávéfogyasztóként még mindig marad zaccod a szemetesnek is, adunk még néhány tippet a felhasználásra, ezúttal a fürdőszobában. (x)

    Zacc 2019.10.22.

    H i r d e t é s