Régi pesti kávéházak 2008.04.30.

Festők, szobrászok törzshelyei

Természetesen a festőknek, szobrászoknak is megvoltak a maguk kedvenc törzshelyei. A legfontosabb művészkávéház a század elején a Baross és az Abbazia, majd ez után a Japán volt. A művészek átköltözését mulatságos affér előzte meg:


mivel rendszeresen kivagdosták a képmellékleteket a méregdrága külföldi művészeti folyóiratokból, amelyeket a derék kávés éppen az ő kedvükért járatott, Steuer Gyula mérgében bélyegzőt csináltatott, és minden veszélyben forgó újságoldalra rápecsételte: "ezt a képet az Abbazia kávéházból loptam".

A művészek néhány nap múlva fehér festékkel, öles betűkkel fölírták a kávéház épületére (az ötemeletes bérház Steuer Gyula tulajdonában volt), hogy "ezt a házat a kávéház drága áraiból loptam!" – és áttették székhelyüket egy sarokkal arrébb, a Japán kávéházba.

A Japán kávésa, Kraszner Menyhért nagy műpártoló volt: szívesen vette, ha az állandó pénzzavarral küzdő festők képpel fizettek, sőt minden tanévben ingyenes étkezést biztosított a Képzőművészeti Főiskola egy-egy szegény sorsú diákjának.

Ő vezette be a "javító kávé" és a "javító tej" intézményét is: addig lehetett próbálni "kikeverni" a kávé kívánt színét, míg dupla adag nem kerekedett – ugyanazért az árért.

A márványasztalokon számtalan rajz, vázlat, karikatúra született, ám ezeket a pincérek vagy a takarítók reggelre kíméletlenül lesikálták. Kivételképpen megmaradt egy asztal a New Yorkból, író vendégek portréival, amelyet a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum őriz féltett kincsként.

Gerlachfalvy Réka

H i r d e t é s

Vita várható a New York bútorairól

Megkezdődött a New York kávéház bebútorozása. Az eddigiek láttán borítékolható, hogy a megnyitó után fellángol a vita múltról, stílusról, ízlésről. A kávéházba szögletes, krómacélvázas üvegbútorokat terveznek és az első modern asztalok és székek megérkeztek Olaszországból Budapestre.

Régi pesti kávéházak 2006.03.27.
Jön a világ legszebb kávéháza

Lassan elkészül a New York Kávéház és a palota. Csordás Lajos a Népszabadságtól kifaggatta a kávéház vezető tervezőjét, Benyó Lászlót. A kávéház belsőépítészeti munkáit többnyire olasz mesterek és művezetők végzik. Már az utolsó leveleket aranyozták a stukkón.

Régi pesti kávéházak 2006.03.08.
Kávéházak Versenye 1905

Megmérkőzhet-e 20 századfordulós kávéház 2005 decemberében? Kihívhatja-e az Abbázia a New Yorkot és dobhat-e fricskát az Emke a másik kettő felé? A válaszunk: igen. Feltéve, hogy Saly Noémi a közelben van. Rajthoz állt a húsz legjobb. Abbázia, Berger, Helvetia, Belvárosi, Club és még sok-sok ismerősen csengő név. Ott volt a New York, és vele szemben az Emke.

Régi pesti kávéházak 2005.12.13.

Kávéházak magazin

Szálas tea vs. filteres cikk borítóképe
Szálas tea vs. filteres

A teakóstoló workshopjaimon sokan kérdezitek tőlem, hogy mi a véleményem a filteres teákról. Ha benned is felmerült már valaha ez a kérdés, hogy szálas teát vagy filterest válassz, akkor olvass tovább. Ugyanis erre a kérdésre nem tudok rövid választ adni…

Tea 2019.11.19.
Mi legyen a többi zaccal? III. cikk borítóképe
Mi legyen a többi zaccal? III.

Ha a kerted már gyönyörű, és a konyhád is tiszta és illatos, de megrögzött kávéfogyasztóként még mindig marad zaccod a szemetesnek is, adunk még néhány tippet a felhasználásra, ezúttal a fürdőszobában. (x)

Zacc 2019.10.22.

H i r d e t é s