Régi pesti kávéházak 2005.12.13.

Kávéházak Versenye 1905

Megmérkőzhet-e 20 századfordulós kávéház 2005 decemberében? Kihívhatja-e az Abbázia a New Yorkot és dobhat-e fricskát az Emke a másik kettő felé? A válaszunk: igen. Feltéve, hogy Saly Noémi a közelben van. Rajthoz állt a húsz legjobb. Abbázia, Berger, Helvetia, Belvárosi, Club és még sok-sok ismerősen csengő név. Ott volt a New York, és vele szemben az Emke.


A múlt héten írtunk az irodalomtörténész legújabb könyvéről, ami "Törzskávéházamból zenés kávéházba" címmel jelent meg. Most pedig egy különleges versenyről számolhatunk be, amelyet ő idézett meg a Kávéházak Versenye 2005 eseménysorozat keretében, felelevenítve az 1905-ös év húsz meghatározó kávéházát és kávésát.

Rajthoz állt a húsz legjobb. Abbázia, Berger, Helvetia, Belvárosi, Club és még sok-sok ismerősen csengő név. Ott volt a New York, és vele szemben az Emke. Itt érdekes versengés alakult ki. A Harsányi testvérek és Wassermann Jónás néztek farkasszemet. A New York Európa, sőt tán a világ legszebb kávéháza volt. Az Emkének ezt a hátrányt is be kellett hoznia. Ráadásul Harsányiék Heltaival erősítettek.

Könnyű dolguk volt: mikor még Heltai Jenő Herzl volt (amaz Tivadar testvére), Harsányi Adolf volt a tanítója. Becsábította hát és az ünnepelt író magával rántotta társait. No, bent is van A Hét gárdája a New Yorkban, de az Emke erősít.

Tudja, hogy Harsányiéknál a teret csak katonazenekarok tudják megtölteni muzsikaszóval. Wassermann gyorsan megszerzi a legjobb pesti prímást. Aztán mindig csak a legjobbakat. Végül vidékről hozatja az akkori sztárokat. Nem kell sok, sorban áll a pesti publikum, hogy bejusson, hisz az Emke cigánya zenél.

Ám közben az Abbázia sem rest. Steuer Gyula megszerzi és beépíti Európa két legnagyobb tükrét az Oktogon téri kávéházba. A falat kibontják, a vagon a síneken egész a térig jön. Ilyen sem volt még. Ezt pontozni kell. Végül kialakul a nagykávéházak rangsora: Első a New York, szorosan mögötte az Abbázia, majd az Emke. Utánuk felzárkózik a Club illetve a Baross.

A Club rendkívüli eleganciával váltotta ki az értékelő (Saly Noémi) csodálatát. A lipótvárosi előkelő polgárság kávéházát különös gonddal alakították ki. Világos, fehér falak diszkrét aranyozással: így tervezte meg Wellisch Alfréd a mai Hegedűs Gyula utca sarkára.

Sajnos szomorú események is kötődnek a helyhez. Ez az egyetlen kávéház, ami ellen rajtaütést és később bombamerényletet is intéztek a jó öreg Budapesten. Katona Gyula, a Club derék kávésa hiába próbálta megvédeni vendégeit az Ébredő Magyarok Egyesületének huszonévesekből álló önkéntes különítményével szemben.

A Magyar Általános Takarékpénztár igazgatóját leszúrták, Varsány Géza ügyvédet pedig agyonlőtték. A bombát három évre rá dobták a kávéházba, de mivel valószínűleg nedves helyen tárolták, nem robbant fel. Katona bátor viselkedése, és több évtizedes vezetése, illetve a finom elegancia a megtisztelő negyedik helyre jutatta a Clubot.

A Barossban 1905-ben "méla bölcsészként" rábukkanunk Kosztolányira. Gulácsy ül vele szemben és a környéken van Kós Károly és Lukács György is. Néhány évvel később az ismertebbek elszélednek. Külföldi munka, vagy egy másik kávéház jött a képbe. De nem teljesen. Kosztolányi marad és idehozza Karinthyt és Babitsot is. A Baross, a József utca sarkán Mikszáth-tal kezdte. Jól jött neki, hogy pont a fiktív verseny évében szűnt meg a Kálvin téri Bátori kávéház. Vendégeinek ízlésében bízunk. Érdemes volt az ötödik helyre.

Vita várható a New York bútorairól

Megkezdődött a New York kávéház bebútorozása. Az eddigiek láttán borítékolható, hogy a megnyitó után fellángol a vita múltról, stílusról, ízlésről. A kávéházba szögletes, krómacélvázas üvegbútorokat terveznek és az első modern asztalok és székek megérkeztek Olaszországból Budapestre.

Régi pesti kávéházak 2006.03.27.
Jön a világ legszebb kávéháza

Lassan elkészül a New York Kávéház és a palota. Csordás Lajos a Népszabadságtól kifaggatta a kávéház vezető tervezőjét, Benyó Lászlót. A kávéház belsőépítészeti munkáit többnyire olasz mesterek és művezetők végzik. Már az utolsó leveleket aranyozták a stukkón.

Régi pesti kávéházak 2006.03.08.
Hajrá Abbázia!

Saly Noémi irodalomtörténész vállalkozott arra, hogy eloszlassa a bennünk élő mítoszokat a régmúlt kávéházaival kapcsolatban. Csakis az igazat, a színtiszta igazat mondja. Na persze, az is elég meredek. A Századelő kávéházainak nagy versenyére hívjuk meg önöket. Hajrá Abbázia! Gyerünk Japán!

Régi pesti kávéházak 2005.12.05.

Kávéházak magazin

Mi legyen a többi zaccal? III. cikk borítóképe
Mi legyen a többi zaccal? III.

Ha a kerted már gyönyörű, és a konyhád is tiszta és illatos, de megrögzött kávéfogyasztóként még mindig marad zaccod a szemetesnek is, adunk még néhány tippet a felhasználásra, ezúttal a fürdőszobában. (x)

Zacc 2019.10.22.
Mi legyen a zaccal? II. cikk borítóképe
Mi legyen a zaccal? II.

Korábban megnéztük, mihez kezdhetünk kedvenc kávénk maradékával, ha a hétvégéinket koffeinnel feltöltődve a konyhakertben képzeljük el. Most nézzük,mi mindenre jó a lakásban! (x)

Zacc 2019.10.16.
Mi legyen a zaccal? cikk borítóképe
Mi legyen a zaccal?

A kávé a legtöbbeknek egy nélkülözhetetlen ital reggelente az ágyból kikelve, a munkahelyre beérve vagy épp ebéd után, egyfajta üzemanyag, ami feltölt energiával. Már ez sem csekélység, de a kávé szerepe itt nem ér véget. Miután hozzájutottunk az életmentő finomsághoz, vegyük szemügyre az ottmaradó zaccot, ugyanis még az is valódi kincs! Elsőként nézzük, mit kezdhetünk vele a kertben: (x)

Zacc 2019.09.09.