Vita várható a New York bútorairól

-
Régi pesti kávéházak, 2006.03.27.

Vita várható a New York bútorairól

Megkezdődött a New York kávéház bebútorozása. Az eddigiek láttán borítékolható, hogy a megnyitó után fellángol a vita múltról, stílusról, ízlésről. A kávéházba szögletes, krómacélvázas üvegbútorokat terveznek és az első modern asztalok és székek megérkeztek Olaszországból Budapestre.


A New York kávéház és a palota ugyan még nem nyílt meg a közönség előtt, de a kávéház ablakain át már látszik a megújult belső tér. A pazar felújítás utolsó simításairól nemrég be is számoltunk, elismerőleg. Akkor még nem látszottak a kávéház új bútorai.

Most már ezek is láthatók, s sokakban meghökkenést váltanak ki. A bútorok megérkezése után már olvasni lehetett az egyik internetes fórumon egy elégedetlenkedő észrevételt, amely így szólt: "Vészharangot kongatok. Berakták a bútorokat a New Yorkba. A legrondább, krómozott posztmodern." Így hát utánanéztünk, milyen bútorzat lesz a New Yorkban.

Forrás:

  • Csordás Lajos, Népszabadság

    Felrémlett bennem, menynyire idegennek, anakronisztikusnak éreztem és utáltam a kávéház hetvenes években felrakott gömbcsillárait, s örültem, hogy most a felújítással a száz évvel ezelőttiek hű mása kerül vissza. Vajon el lehet követni még egyszer ilyen tervezői hibát (amely persze koncepció): most a bútorokkal?

    Tény, hogy a kávéházban szögletes, krómacélvázas üvegbútorok lesznek. Egyelőre csak az asztalok és a fogasok láthatók jól az ablakon át, a székek és díványok még be vannak csomagolva. Mivel közelről szemrevételezni csak azzal a feltétellel mehettünk volna be, ha nem kritizálunk, ezért inkább kívül maradtunk, megelégedtünk az üvegen át feltáruló - még nem végleges, de a lényeget mégis sejtető - látvánnyal.

    Tehát az ablakon keresztül láttam az új bútorok egy részét, s szó, mi szó meglepődtem a tervezői merészségen. Tulajdonképpen nem tudtam eldönteni, utáljam vagy elfogadjam, amit látok. De hajlottam az utóbbi felé. S abban maradtam magammal, hogy meg kell nézni majd a végleges állapotot. Megszeretni valószínűleg nehezen fogom. Biztos, hogy a bútorzat viták tárgya lesz a megnyitó után, ha valóban ez marad itt, ami most látható.

    További gondolkodásra késztet, hogy - mint megtudtam - egy világhírű, magyar származású belsőépítész, Adam D. Tihany munkája, amit láthatunk. A New Yorkban élő tervezőt általában a világ legdrágább éttermei kérik fel, álmodjon nekik valami szépet.

    A New York-palotát is birtokló Boscolo csoportnak például a római Aleph hotelbe tervezett modern belsőt. De dolgozott már Budapesten is, a Gundel étteremben, ahol 1992-ben sikerült elegáns, századfordulós hangulatú enteriőrt létrehoznia. Nyilván ott más volt a tulajdonosi elvárás. Ez szemlélet kérdése.

    A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal VII. kerületi referense, Sajti Zsuzsa érdeklődésünkre elmondta, ők a korhű helyreállításhoz korhű bútorokat szerettek volna. Például a megnyitás korából származó fényképeken is látható Buchwald-féle székeket. Az olasz tulajdonos és a tervező azonban - aki az ügyben több egyeztetésen is járt a kávéházban, tehát éreznie kellett a kávéház történelmi hangulatát - ragaszkodott a modernhez.

    Az Olaszországban előállított, s nemrég Budapestre szállított bútorokat a szakember még nem látta, kedden fogja megnézni, hogy ilyenek szerepeltek-e a közösen elfogadott terveken.

    Egyébként a kávéház építéstörténetét feldolgozó műemlékes tanulmányból kiderül: a berendezést minden tulajdonosváltásnál cserélték, megjelent már régebben is színvonalas kortárs belsőépítészet, például Kozma Lajos-féle bútorok.

    A New York Palace kommunikációs menedzsere, Simkó Andrea azt javasolta, bízzuk a kérdést az olasz ízlésre, mely általában megtalálja a helyes arányt a történelmi és a modern között.

    Szerinte az új New York összhatása is harmonikus lesz, megteremtődik valamiféle szokatlan egyensúly a XIX. századi díszítés és a XXI. századi bútorok között. Tehát, várjuk ki a végét, amikor majd minden összeáll. Hogy ez mikor is lesz? A hivatalos válasz: hamarosan.

    Addig is érdemes arra sétálni, bepillantani. Eltöprengeni.

    Forrás: NOL

  • Tetszett a(z) Vita várható a New York bútorairól magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
    Tetszett a(z) Vita várható a New York bútorairól magazin cikk? Írd meg véleményed!

    További Kávéházak magazin cikkek

    Nem kell, hogy a kávéfőzés miatt főjön a fej!

    Az, hogy ki milyen kávét szeret, ízlés kérdése. Ez vitathatatlan. Az azonban megmásíthatatlan tény, hogy a kávéfőző milyensége rengeteget nyom a latba. Még az igazán minőségi kávéból készített feketét is megkeserítheti, akár szó szerint is, ha a kávéfőző nem megfelelő. Mára már ezen túl a gyorsaság is egy érthető elvárássá vált. De vajon melyik típusú kávégép felel meg minden kritériumnak? Mutatjuk!

    Téma, 2023.12.13.

    Michelin-csillaggal felérő elismerést kapott a Pacificaffé

    Ahogy egy erős reggeli eszpresszó, úgy fújt ébresztőt augusztus 3-án a nemzetközi kávékereskedők világában a Körmendy Sándor vezette a Pacificaffé. A kávépörkölő üzem a „Kenya Gicherori” és a „Ház kávéja” elnevezésű tételeivel nyerte el az 500 fős zsűri tetszését a világ egyik legrangosabb élelmiszeripari versenyében.

    Kávé minősítések, 2023.09.05.

    A kapszulás kávéfőzőt is kell takarítani!

    Lonkai Márton és Juhász Bálint, a Steamhouse kávékapszulák mögött álló kávés szakemberek elárulják, hogyan takarítsuk ki a gépet, hogy sokáig főzhessük vele kedvenc reggeli italunkat.

    Koffein, 2023.05.04.

    café lungo - hosszú kávé

    Sokakban felmerül a kérdés, mi a különbség a hosszú és a rövid kávé között?! A kérdésekre Lonkai Márton és Juhász Bálint, a Steamhouse kávépörkölő üzem mögött álló kávés szakemberek adja meg a választ.

    Kávé akadémia, 2023.03.29.

    A víz világnapja (03.22.)

    Március 22-én ünnepeljük a Víz Világnapját, amelyet az ENSZ 1992-ben hozott létre azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a víz fontosságára, és annak fenntartható menedzselésére. Ebben a cikkben megnézzük, hogy milyen problémákkal küzdünk a vízgazdálkodás terén és hogy milyen vízzel főzzük a kávét.

    Kávé akadémia, 2023.03.22.

    Mi található egy kávékapszulában?

    Sokféle kávékapszula kapható a boltokban, rengeteg gyártótól és pörkölőtől. De vajon mi is található valójában a kapszulákban. Kávékapszulákkal foglalkozó szakemberek most elárulják nekünk.

    Zacc, 2023.02.16.

    24 karátos arany cappuccinó Magyarországon is

    Szó szerint bearanyozhatjuk a napunkat a közelmúltban megnyílt szarvasi Újváros Bisztróban, ahol nemcsak a márványpadlóba kerültek 24 karátos aranybetétek, de arannyal szórt kávékülönlegességet is elfogyaszthatunk. Az arany cappuccinót eddig az Emirátusokban (Dubaiban és Abu Dhabiban) lehetett megkóstolni.

    Kávé és egészség, 2023.02.08.

    "narrow"
    Gear.svg