Régi pesti kávéházak 2006.03.27.

Vita várható a New York bútorairól

Megkezdődött a New York kávéház bebútorozása. Az eddigiek láttán borítékolható, hogy a megnyitó után fellángol a vita múltról, stílusról, ízlésről. A kávéházba szögletes, krómacélvázas üvegbútorokat terveznek és az első modern asztalok és székek megérkeztek Olaszországból Budapestre.


A New York kávéház és a palota ugyan még nem nyílt meg a közönség előtt, de a kávéház ablakain át már látszik a megújult belső tér. A pazar felújítás utolsó simításairól nemrég be is számoltunk, elismerőleg. Akkor még nem látszottak a kávéház új bútorai.

Most már ezek is láthatók, s sokakban meghökkenést váltanak ki. A bútorok megérkezése után már olvasni lehetett az egyik internetes fórumon egy elégedetlenkedő észrevételt, amely így szólt: "Vészharangot kongatok. Berakták a bútorokat a New Yorkba. A legrondább, krómozott posztmodern." Így hát utánanéztünk, milyen bútorzat lesz a New Yorkban.

Forrás:

 • Csordás Lajos, Népszabadság

  Felrémlett bennem, menynyire idegennek, anakronisztikusnak éreztem és utáltam a kávéház hetvenes években felrakott gömbcsillárait, s örültem, hogy most a felújítással a száz évvel ezelőttiek hű mása kerül vissza. Vajon el lehet követni még egyszer ilyen tervezői hibát (amely persze koncepció): most a bútorokkal?

  Tény, hogy a kávéházban szögletes, krómacélvázas üvegbútorok lesznek. Egyelőre csak az asztalok és a fogasok láthatók jól az ablakon át, a székek és díványok még be vannak csomagolva. Mivel közelről szemrevételezni csak azzal a feltétellel mehettünk volna be, ha nem kritizálunk, ezért inkább kívül maradtunk, megelégedtünk az üvegen át feltáruló - még nem végleges, de a lényeget mégis sejtető - látvánnyal.

  Tehát az ablakon keresztül láttam az új bútorok egy részét, s szó, mi szó meglepődtem a tervezői merészségen. Tulajdonképpen nem tudtam eldönteni, utáljam vagy elfogadjam, amit látok. De hajlottam az utóbbi felé. S abban maradtam magammal, hogy meg kell nézni majd a végleges állapotot. Megszeretni valószínűleg nehezen fogom. Biztos, hogy a bútorzat viták tárgya lesz a megnyitó után, ha valóban ez marad itt, ami most látható.

  További gondolkodásra késztet, hogy - mint megtudtam - egy világhírű, magyar származású belsőépítész, Adam D. Tihany munkája, amit láthatunk. A New Yorkban élő tervezőt általában a világ legdrágább éttermei kérik fel, álmodjon nekik valami szépet.

  A New York-palotát is birtokló Boscolo csoportnak például a római Aleph hotelbe tervezett modern belsőt. De dolgozott már Budapesten is, a Gundel étteremben, ahol 1992-ben sikerült elegáns, századfordulós hangulatú enteriőrt létrehoznia. Nyilván ott más volt a tulajdonosi elvárás. Ez szemlélet kérdése.

  A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal VII. kerületi referense, Sajti Zsuzsa érdeklődésünkre elmondta, ők a korhű helyreállításhoz korhű bútorokat szerettek volna. Például a megnyitás korából származó fényképeken is látható Buchwald-féle székeket. Az olasz tulajdonos és a tervező azonban - aki az ügyben több egyeztetésen is járt a kávéházban, tehát éreznie kellett a kávéház történelmi hangulatát - ragaszkodott a modernhez.

  Az Olaszországban előállított, s nemrég Budapestre szállított bútorokat a szakember még nem látta, kedden fogja megnézni, hogy ilyenek szerepeltek-e a közösen elfogadott terveken.

  Egyébként a kávéház építéstörténetét feldolgozó műemlékes tanulmányból kiderül: a berendezést minden tulajdonosváltásnál cserélték, megjelent már régebben is színvonalas kortárs belsőépítészet, például Kozma Lajos-féle bútorok.

  A New York Palace kommunikációs menedzsere, Simkó Andrea azt javasolta, bízzuk a kérdést az olasz ízlésre, mely általában megtalálja a helyes arányt a történelmi és a modern között.

  Szerinte az új New York összhatása is harmonikus lesz, megteremtődik valamiféle szokatlan egyensúly a XIX. századi díszítés és a XXI. századi bútorok között. Tehát, várjuk ki a végét, amikor majd minden összeáll. Hogy ez mikor is lesz? A hivatalos válasz: hamarosan.

  Addig is érdemes arra sétálni, bepillantani. Eltöprengeni.

  Forrás: NOL

 • Jön a világ legszebb kávéháza

  Lassan elkészül a New York Kávéház és a palota. Csordás Lajos a Népszabadságtól kifaggatta a kávéház vezető tervezőjét, Benyó Lászlót. A kávéház belsőépítészeti munkáit többnyire olasz mesterek és művezetők végzik. Már az utolsó leveleket aranyozták a stukkón.

  Régi pesti kávéházak 2006.03.08.
  Kávéházak Versenye 1905

  Megmérkőzhet-e 20 századfordulós kávéház 2005 decemberében? Kihívhatja-e az Abbázia a New Yorkot és dobhat-e fricskát az Emke a másik kettő felé? A válaszunk: igen. Feltéve, hogy Saly Noémi a közelben van. Rajthoz állt a húsz legjobb. Abbázia, Berger, Helvetia, Belvárosi, Club és még sok-sok ismerősen csengő név. Ott volt a New York, és vele szemben az Emke.

  Régi pesti kávéházak 2005.12.13.
  Hajrá Abbázia!

  Saly Noémi irodalomtörténész vállalkozott arra, hogy eloszlassa a bennünk élő mítoszokat a régmúlt kávéházaival kapcsolatban. Csakis az igazat, a színtiszta igazat mondja. Na persze, az is elég meredek. A Századelő kávéházainak nagy versenyére hívjuk meg önöket. Hajrá Abbázia! Gyerünk Japán!

  Régi pesti kávéházak 2005.12.05.

  Kávéházak magazin

  Mi legyen a többi zaccal? III. cikk borítóképe
  Mi legyen a többi zaccal? III.

  Ha a kerted már gyönyörű, és a konyhád is tiszta és illatos, de megrögzött kávéfogyasztóként még mindig marad zaccod a szemetesnek is, adunk még néhány tippet a felhasználásra, ezúttal a fürdőszobában. (x)

  Zacc 2019.10.22.
  Mi legyen a zaccal? II. cikk borítóképe
  Mi legyen a zaccal? II.

  Korábban megnéztük, mihez kezdhetünk kedvenc kávénk maradékával, ha a hétvégéinket koffeinnel feltöltődve a konyhakertben képzeljük el. Most nézzük,mi mindenre jó a lakásban! (x)

  Zacc 2019.10.16.
  Mi legyen a zaccal? cikk borítóképe
  Mi legyen a zaccal?

  A kávé a legtöbbeknek egy nélkülözhetetlen ital reggelente az ágyból kikelve, a munkahelyre beérve vagy épp ebéd után, egyfajta üzemanyag, ami feltölt energiával. Már ez sem csekélység, de a kávé szerepe itt nem ér véget. Miután hozzájutottunk az életmentő finomsághoz, vegyük szemügyre az ottmaradó zaccot, ugyanis még az is valódi kincs! Elsőként nézzük, mit kezdhetünk vele a kertben: (x)

  Zacc 2019.09.09.