Régi pesti kávéházak 2006.03.27.

Vita várható a New York bútorairól

Megkezdődött a New York kávéház bebútorozása. Az eddigiek láttán borítékolható, hogy a megnyitó után fellángol a vita múltról, stílusról, ízlésről. A kávéházba szögletes, krómacélvázas üvegbútorokat terveznek és az első modern asztalok és székek megérkeztek Olaszországból Budapestre.


A New York kávéház és a palota ugyan még nem nyílt meg a közönség előtt, de a kávéház ablakain át már látszik a megújult belső tér. A pazar felújítás utolsó simításairól nemrég be is számoltunk, elismerőleg. Akkor még nem látszottak a kávéház új bútorai.

Most már ezek is láthatók, s sokakban meghökkenést váltanak ki. A bútorok megérkezése után már olvasni lehetett az egyik internetes fórumon egy elégedetlenkedő észrevételt, amely így szólt: "Vészharangot kongatok. Berakták a bútorokat a New Yorkba. A legrondább, krómozott posztmodern." Így hát utánanéztünk, milyen bútorzat lesz a New Yorkban.

Forrás:

 • Csordás Lajos, Népszabadság

  Felrémlett bennem, menynyire idegennek, anakronisztikusnak éreztem és utáltam a kávéház hetvenes években felrakott gömbcsillárait, s örültem, hogy most a felújítással a száz évvel ezelőttiek hű mása kerül vissza. Vajon el lehet követni még egyszer ilyen tervezői hibát (amely persze koncepció): most a bútorokkal?

  Tény, hogy a kávéházban szögletes, krómacélvázas üvegbútorok lesznek. Egyelőre csak az asztalok és a fogasok láthatók jól az ablakon át, a székek és díványok még be vannak csomagolva. Mivel közelről szemrevételezni csak azzal a feltétellel mehettünk volna be, ha nem kritizálunk, ezért inkább kívül maradtunk, megelégedtünk az üvegen át feltáruló - még nem végleges, de a lényeget mégis sejtető - látvánnyal.

  Tehát az ablakon keresztül láttam az új bútorok egy részét, s szó, mi szó meglepődtem a tervezői merészségen. Tulajdonképpen nem tudtam eldönteni, utáljam vagy elfogadjam, amit látok. De hajlottam az utóbbi felé. S abban maradtam magammal, hogy meg kell nézni majd a végleges állapotot. Megszeretni valószínűleg nehezen fogom. Biztos, hogy a bútorzat viták tárgya lesz a megnyitó után, ha valóban ez marad itt, ami most látható.

  További gondolkodásra késztet, hogy - mint megtudtam - egy világhírű, magyar származású belsőépítész, Adam D. Tihany munkája, amit láthatunk. A New Yorkban élő tervezőt általában a világ legdrágább éttermei kérik fel, álmodjon nekik valami szépet.

  A New York-palotát is birtokló Boscolo csoportnak például a római Aleph hotelbe tervezett modern belsőt. De dolgozott már Budapesten is, a Gundel étteremben, ahol 1992-ben sikerült elegáns, századfordulós hangulatú enteriőrt létrehoznia. Nyilván ott más volt a tulajdonosi elvárás. Ez szemlélet kérdése.

  A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal VII. kerületi referense, Sajti Zsuzsa érdeklődésünkre elmondta, ők a korhű helyreállításhoz korhű bútorokat szerettek volna. Például a megnyitás korából származó fényképeken is látható Buchwald-féle székeket. Az olasz tulajdonos és a tervező azonban - aki az ügyben több egyeztetésen is járt a kávéházban, tehát éreznie kellett a kávéház történelmi hangulatát - ragaszkodott a modernhez.

  Az Olaszországban előállított, s nemrég Budapestre szállított bútorokat a szakember még nem látta, kedden fogja megnézni, hogy ilyenek szerepeltek-e a közösen elfogadott terveken.

  Egyébként a kávéház építéstörténetét feldolgozó műemlékes tanulmányból kiderül: a berendezést minden tulajdonosváltásnál cserélték, megjelent már régebben is színvonalas kortárs belsőépítészet, például Kozma Lajos-féle bútorok.

  A New York Palace kommunikációs menedzsere, Simkó Andrea azt javasolta, bízzuk a kérdést az olasz ízlésre, mely általában megtalálja a helyes arányt a történelmi és a modern között.

  Szerinte az új New York összhatása is harmonikus lesz, megteremtődik valamiféle szokatlan egyensúly a XIX. századi díszítés és a XXI. századi bútorok között. Tehát, várjuk ki a végét, amikor majd minden összeáll. Hogy ez mikor is lesz? A hivatalos válasz: hamarosan.

  Addig is érdemes arra sétálni, bepillantani. Eltöprengeni.

  Forrás: NOL

 • H i r d e t é s

  pannonkave.hu kávékóstoló banner kép

  H i r d e t é s

  Kávéházak magazin

  B-opció válságban magyar módra cikk borítóképe
  B-opció válságban magyar módra

  A turizmus és vendéglátás volt az első szektor, mely megérezte a COVID-19 új koronavírus járvány terjedését lassító védelmi és korlátozó intézkedések hatását, a fogyasztói kör elmaradásából adódó bevételkiesést, ám talán pont ezért, itt indultak el az első kreatív és alternatív megoldások is, hogy miként tudják túlélni ezt a válságos helyzetet. Lássunk pár példát, kinél mi a B-opció.

  Café Magyarország 2020.04.08.
  Kopi Luwak: Exkluzív és méregdrága a cibetmacska ürüléke cikk borítóképe
  Kopi Luwak: Exkluzív és méregdrága a cibetmacska ürüléke

  Egy kávé, melyből egy csészényi adag körülbelül 10 ezer forintot kóstál, kilogrammonkénti ára pedig nagyjából vetekszik a szarvasgombáéval. Ez a kivételes gasztronómiai különlegesség bizony nem a kotyogósba való… de valójában mekkora árat fizetünk érte?

  Kávé akadémia 2020.03.20.

  H i r d e t é s