A kiülős kávézók fejleszthetik az egész várost

-
Szeretem Budapestet, 2005.10.27.

A kiülős kávézók fejleszthetik az egész várost

NOL Budapestnek nagy szüksége van kiülős éttermekre, kávézókra, cukrászdákra, mert ezek az idegenforgalomra, a versenyképességre, a közterület-használatra, a gazdaságra, a kultúrára, a közösségre mind pozitív hatással vannak - állapítja meg a Studio Metropolitana Urbanisztika Kutató Központ Kht. tanulmányában.


Az MTI-nek elküldött összefoglaló szerint Budapesten a kiülős vendéglátóhelyek térbeli elhelyezkedése, mennyiségi, minőségi mutatói, funkciói nagyon különbözőek. A város bizonyos részein, főleg a belvárosban a kiülős kávézók színvonala megfelel Európa bármely városában tapasztalt színvonalnak, ugyanakkor a társadalmi-szociális problémákkal küzdő városrészekre ez már nem jellemző.

Általában elmondható, hogy a hely és környezete kölcsönösen hat egymásra. A kiülős kávézók, éttermek virágzását gyakran infrastrukturális felújítások vagy legalább egy divatos vendéglátóhely létrejötte előzi meg.

A Studio Metropolitana Urbanisztikai Kutató Központ Kht. tanulmányát a főváros mediterrán jellegű, kiülős vendéglátóhelyeiről készítette. A kávéházi, éttermi teraszokat, szabadtéri szórakozóhelyeket főként a városképre, városfejlesztésre gyakorolt hatásuk alapján vizsgálta meg.

A tanulmány elkészítésének célja az volt, hogy bemutassa a kiülős helyek általános jellemzőit és a közöttük lévő főbb különbségeket. A tanulmány középpontjában a mediterrán típusú vendéglátóhelyeknek a városképre gyakorolt hatásai, az általuk nyújtott városfejlesztési lehetőségek állnak.

A tanulmány elkészítése során alapvetően négyféle forrásból merítettek: az önkormányzatok jogszabályait és az önkormányzati tisztségviselők válaszait, az üzletvezetőkkel, pincérekkel folytatott beszélgetéseket, a helyszíni terepszemléket és a kapcsolódó szakirodalmat vették figyelembe. A tanulmány készítői megállapították, hogy egy-egy terasz, kiülős vendéglátóhely létrejöttéből számos előnye származik az önkormányzatoknak, a lakóknak és ezáltal a fejlődő Budapestnek.

Az önkormányzatoknak nagy szerepük van a kedvező folyamatok elindításában, a kávéházi csomópontok létrejöttében. Az önkormányzatoknál készített interjúkból kiderült, hogy szinte kivétel nélkül kívánatos célnak tartják, hogy minél több kiülős hely működjön Budapesten, bár természetesen a különböző adottságokkal rendelkező kerületekben eltérő súllyal jelenik meg ez a szempont. A főváros részéről differenciált közterület-fejlesztési politikára és a kerületekkel összehangolt együttműködésre van szükség, hogy több hasonló hely jöhessen létre.

A tanulmány szerint a lakók lakókörnyezetük szépülésére számíthatnak a teraszok megnyitásával. A köztisztaság javulása is e helyek létrejöttének hozadéka lehet, hiszen az amúgy is felmerülő jogos igényt minden szereplő fontos szempontnak tartja. A felsorolt előnyök ellenére a lakók és a teraszok között tapasztalható számos konfliktusról értesültek a tanulmány készítői.

Az önkormányzatoknak tehát a teraszok számának növelése és a lakók igényei között kell megtalálniuk az egészséges egyensúlyt. Ehhez alapvetően két eszköz áll a rendelkezésükre. Egyrészt rendeleti úton szabályozzák a működés feltételeit, másrészt felújításokkal, infrastrukturális fejlesztésekkel megfelelő környezetet biztosíthatnak a piaci befektetők számára - áll a tanulmány összefoglalójában.

Tetszett a(z) A kiülős kávézók fejleszthetik az egész várost magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) A kiülős kávézók fejleszthetik az egész várost magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Kávéházak magazin cikkek

Növényi tej - ingyen!?

Budapest egyik belvárosi kávézója úgy döntött, hogy ingyen adja a növényi tejet. Ebben a cikkben ennek jártunk utána.

Koffein, 2024.11.03.

Vietnámi Egg Coffee

Vietnámban a kávét desszertként is fogyasztják. A tojásos kávét nevezhetnénk akár folyékony tiramisunak vagy kávés sodónak is. Bár elsőre furcsának hangzik a tojás és kávé kombinációja, a párosításnak praktikus oka is van: a tojás megköti a keserű ízeket, így egy kevésbé savas, lágy ízvilágot kapunk.

Café World, 2024.08.24.

Hogyan játszik össze a kávé és a foci világa?

A kávé és a futball elsőre furcsa párosnak tűnhet, de amikor belegondolunk abba, hogy a focisták is ugyanolyan emberek, mint mi, és hogy az ő napjuk is egy jól megszokott csésze kávéval indul, akkor egyből láthatjuk azt, hogy a színfalak mögött valószínűleg sokkal nagyobb szerepet tölt be kedvenc energizáló italunk, mint gondolnánk.

Café World, 2024.05.31.

Muzsikáló Magyarország program: a kávéházi cigányzene megőrzése

A Muzsikáló Magyarország program célja a hagyományos kávéházi cigányzene hagyományainak megőrzése és népszerűsítése. 500 cigányzenész vendéglátóhelyi foglalkoztatását négy hónapon keresztül támogatják, így növelve a programban részt vevő vendéglátóhelyek vonzerejét is.

Régi pesti kávéházak, 2024.05.08.

Nem kell, hogy a kávéfőzés miatt főjön a fej!

Az, hogy ki milyen kávét szeret, ízlés kérdése. Ez vitathatatlan. Az azonban megmásíthatatlan tény, hogy a kávéfőző milyensége rengeteget nyom a latba. Még az igazán minőségi kávéból készített feketét is megkeserítheti, akár szó szerint is, ha a kávéfőző nem megfelelő. Mára már ezen túl a gyorsaság is egy érthető elvárássá vált. De vajon melyik típusú kávégép felel meg minden kritériumnak? Mutatjuk!

Téma, 2023.12.13.

Michelin-csillaggal felérő elismerést kapott a Pacificaffé

Ahogy egy erős reggeli eszpresszó, úgy fújt ébresztőt augusztus 3-án a nemzetközi kávékereskedők világában a Körmendy Sándor vezette a Pacificaffé. A kávépörkölő üzem a „Kenya Gicherori” és a „Ház kávéja” elnevezésű tételeivel nyerte el az 500 fős zsűri tetszését a világ egyik legrangosabb élelmiszeripari versenyében.

Kávé minősítések, 2023.09.05.

"narrow"
Gear.svg