Szeretem Budapestet 2005.06.22.

Budapest, retrogáz - Félszáraz folyóból

Minden rosszallás nélkül teszünk most sétát városunkban. Látható nyomát keressük a víznek. A vizek városa lehetnénk, de nem vagyunk. Szívből hiányoznak nekünk a szökőkutak, az ivókutak, és a megoldás. Elhalt kezdeményezések, vizenyős területek. Igyunk, mint a galambok. Retrogáz.


Kambekk – egyik olvasónk – szedte össze a városi ivókutakat, lefotózva száraz alapjaikat, vagy esetenként hűlt helyüket. Emlékeztetett minket, hogy milyen nagy volt az a fenék, amit kerekítettek átadásuk pillanatában. De sajnos nem sokáig húzták.

A pesti kellemetlenkedés természetéből fakadóan nagyon önző. Mi is észrevettük magunkon, hogy kizárólag most, a nyári melegben látjuk fontosnak megtárgyalni az ivókutak problematikáját. De hát ez van. Mostanság úgy innék egy kis hideg vizet.

Kambekk és a Kávéházak.hu tényfeltárása nem teljes. Biztos hogy van még élő kút, például a Blaháról vannak emlékeink, hogy ott mintha működne. És persze a Városligetben és a Margitszigeten kétséget kizáróan ittunk. Mindezek ellenére bátran kijelenthetjük, hogy a jelenkori pesti lakos fejében nem úgy él a város, mint buzgó patakok kútfeje. Most lássunk pár fotót.

Barcsay-Erzsébet körút sarkánál áll ez az impozáns kút. Ma már csak dísz. Egy szép kezdeményezés jelképe, ami valahogy abbamaradt. Ma azt üzeni: igyunk kólát.

A kopott belső garantáltan csontszáraz. Kambekk rákérdezett a több mint tíz éve halott kutakra és csak nagy nehezen kapott választ a Főpolgármesteri Hivataltól. Valami elszámolási vitára hivatkoztak a Vízművekkel. Ennyit árultak el. Tíz év kevés volt ezt megoldani.

Erzsébet körút 52. Ezen is látszik, hogy a kezdeti lendületben volt szépérzék. Ez a kút illene a városhoz – ez végre nem egy betonhasábból kilógó vascső, rajta pici lyukkal. A probléma az, hogy a vascsöves, picilyukas betonhasábok legtöbbször működnek. Ez viszont nem.

Teréz körút 27. Itt már nehéz véleményt mondani. Alapjaiban kéne a dolgokat megváltoztatni.

Még mindig ugyanott. A földből szinte kitépett víznyerő-hely most már inkább egy veszélyes betoncsapda.

Teréz körút 40. Hogy a betonkarikában el ne essünk, jelzésként meghagytak nekünk egy csövet is a kútból. Egyébként úgy néz ki, mint az előző kút, csak gyökérkezelés nélkül.

Kambekk hasonló esetekről tud a Rómer Flóris - Margit körút sarkáról, és a Barsi utcából a második kerületben. A szárazság szövevényes. Az ivókutakat megette a búbópestis.

A szökő- és ivókutak hiánya azért érthetetlen, mert nem sok város büszkélkedhet ekkor folyóval a közepén. A rómaiak Óbuda területén felépítették a vizek városát. A Kelták kicsivel előttük a Gellért hegy tetején alapítottak ilyen néven várost. Szívből reméljük, hogy egyszer lesz még Budapest az ivókutak, szökőkutak, vizek, gyógyvizek városa. Meg van benne a lehetőség.

Addig igyunk, mint a galambok.

H i r d e t é s

pannonkave.hu kávékóstoló banner kép

H i r d e t é s

Kávéházak magazin

B-opció válságban magyar módra cikk borítóképe
B-opció válságban magyar módra

A turizmus és vendéglátás volt az első szektor, mely megérezte a COVID-19 új koronavírus járvány terjedését lassító védelmi és korlátozó intézkedések hatását, a fogyasztói kör elmaradásából adódó bevételkiesést, ám talán pont ezért, itt indultak el az első kreatív és alternatív megoldások is, hogy miként tudják túlélni ezt a válságos helyzetet. Lássunk pár példát, kinél mi a B-opció.

Café Magyarország 2020.04.08.
Kopi Luwak: Exkluzív és méregdrága a cibetmacska ürüléke cikk borítóképe
Kopi Luwak: Exkluzív és méregdrága a cibetmacska ürüléke

Egy kávé, melyből egy csészényi adag körülbelül 10 ezer forintot kóstál, kilogrammonkénti ára pedig nagyjából vetekszik a szarvasgombáéval. Ez a kivételes gasztronómiai különlegesség bizony nem a kotyogósba való… de valójában mekkora árat fizetünk érte?

Kávé akadémia 2020.03.20.

H i r d e t é s