Szeretem Budapestet 2005.06.22.

Budapest, retrogáz - Félszáraz folyóból

Minden rosszallás nélkül teszünk most sétát városunkban. Látható nyomát keressük a víznek. A vizek városa lehetnénk, de nem vagyunk. Szívből hiányoznak nekünk a szökőkutak, az ivókutak, és a megoldás. Elhalt kezdeményezések, vizenyős területek. Igyunk, mint a galambok. Retrogáz.


Kambekk – egyik olvasónk – szedte össze a városi ivókutakat, lefotózva száraz alapjaikat, vagy esetenként hűlt helyüket. Emlékeztetett minket, hogy milyen nagy volt az a fenék, amit kerekítettek átadásuk pillanatában. De sajnos nem sokáig húzták.

A pesti kellemetlenkedés természetéből fakadóan nagyon önző. Mi is észrevettük magunkon, hogy kizárólag most, a nyári melegben látjuk fontosnak megtárgyalni az ivókutak problematikáját. De hát ez van. Mostanság úgy innék egy kis hideg vizet.

Kambekk és a Kávéházak.hu tényfeltárása nem teljes. Biztos hogy van még élő kút, például a Blaháról vannak emlékeink, hogy ott mintha működne. És persze a Városligetben és a Margitszigeten kétséget kizáróan ittunk. Mindezek ellenére bátran kijelenthetjük, hogy a jelenkori pesti lakos fejében nem úgy él a város, mint buzgó patakok kútfeje. Most lássunk pár fotót.

Barcsay-Erzsébet körút sarkánál áll ez az impozáns kút. Ma már csak dísz. Egy szép kezdeményezés jelképe, ami valahogy abbamaradt. Ma azt üzeni: igyunk kólát.

A kopott belső garantáltan csontszáraz. Kambekk rákérdezett a több mint tíz éve halott kutakra és csak nagy nehezen kapott választ a Főpolgármesteri Hivataltól. Valami elszámolási vitára hivatkoztak a Vízművekkel. Ennyit árultak el. Tíz év kevés volt ezt megoldani.

Erzsébet körút 52. Ezen is látszik, hogy a kezdeti lendületben volt szépérzék. Ez a kút illene a városhoz – ez végre nem egy betonhasábból kilógó vascső, rajta pici lyukkal. A probléma az, hogy a vascsöves, picilyukas betonhasábok legtöbbször működnek. Ez viszont nem.

Teréz körút 27. Itt már nehéz véleményt mondani. Alapjaiban kéne a dolgokat megváltoztatni.

Még mindig ugyanott. A földből szinte kitépett víznyerő-hely most már inkább egy veszélyes betoncsapda.

Teréz körút 40. Hogy a betonkarikában el ne essünk, jelzésként meghagytak nekünk egy csövet is a kútból. Egyébként úgy néz ki, mint az előző kút, csak gyökérkezelés nélkül.

Kambekk hasonló esetekről tud a Rómer Flóris - Margit körút sarkáról, és a Barsi utcából a második kerületben. A szárazság szövevényes. Az ivókutakat megette a búbópestis.

A szökő- és ivókutak hiánya azért érthetetlen, mert nem sok város büszkélkedhet ekkor folyóval a közepén. A rómaiak Óbuda területén felépítették a vizek városát. A Kelták kicsivel előttük a Gellért hegy tetején alapítottak ilyen néven várost. Szívből reméljük, hogy egyszer lesz még Budapest az ivókutak, szökőkutak, vizek, gyógyvizek városa. Meg van benne a lehetőség.

Addig igyunk, mint a galambok.

H i r d e t é s

x-presso

H i r d e t é s

Kávéházak magazin

A Starbucks TOP3 tippje vizsgázóknak cikk borítóképe
A Starbucks TOP3 tippje vizsgázóknak

A vizsgaidőszak végéhez közeledve az elmúlt 3 napban három igazán jó tanácsot gyűjtött össze a Starbucks Magyarország az Instagram profilján, melyek megtartásával bárki kihozhatja magadból a maximumot.

Kávézóláncok 2020.01.18.
100 éves tradicionális katalán kávé Magyarországon cikk borítóképe
100 éves tradicionális katalán kávé Magyarországon

Egy évszázados centenáriumát ünnepli idén a felső prémium kategóriájú kávékat készítő és forgalmazó Cafes Cornellá. A katalán családi vállalkozás remekműveit hazánkban is meg lehet kóstolni. (x)

Café World 2020.01.15.
Arabica és robusta – a két vetélytárs?! cikk borítóképe
Arabica és robusta – a két vetélytárs?!

Meglepő módon (tudomásunk szerint) nagyjából százféle kávénövény létezik, mi mégis csupán háromnak fogyasztjuk a termését. A coffee liberica rendkívül ritka, így igen csekély mennyiségben kerül csak kereskedelmi forgalomba. A világ kávétermésének mindössze 2-3%-át jelenti. A csomagolások hátoldalán található leírásokat böngészve nagy valószínűséggel az arabica és/vagy a robusta kifejezésekkel találkozol. Te tudod, hogy pontosan mit takarnak ezek az elnevezések? (x)

Kávé akadémia 2020.01.13.

H i r d e t é s