Szeretem Budapestet 2005.06.22.

Budapest, retrogáz - Félszáraz folyóból

Minden rosszallás nélkül teszünk most sétát városunkban. Látható nyomát keressük a víznek. A vizek városa lehetnénk, de nem vagyunk. Szívből hiányoznak nekünk a szökőkutak, az ivókutak, és a megoldás. Elhalt kezdeményezések, vizenyős területek. Igyunk, mint a galambok. Retrogáz.


Kambekk – egyik olvasónk – szedte össze a városi ivókutakat, lefotózva száraz alapjaikat, vagy esetenként hűlt helyüket. Emlékeztetett minket, hogy milyen nagy volt az a fenék, amit kerekítettek átadásuk pillanatában. De sajnos nem sokáig húzták.

A pesti kellemetlenkedés természetéből fakadóan nagyon önző. Mi is észrevettük magunkon, hogy kizárólag most, a nyári melegben látjuk fontosnak megtárgyalni az ivókutak problematikáját. De hát ez van. Mostanság úgy innék egy kis hideg vizet.

Kambekk és a Kávéházak.hu tényfeltárása nem teljes. Biztos hogy van még élő kút, például a Blaháról vannak emlékeink, hogy ott mintha működne. És persze a Városligetben és a Margitszigeten kétséget kizáróan ittunk. Mindezek ellenére bátran kijelenthetjük, hogy a jelenkori pesti lakos fejében nem úgy él a város, mint buzgó patakok kútfeje. Most lássunk pár fotót.

Barcsay-Erzsébet körút sarkánál áll ez az impozáns kút. Ma már csak dísz. Egy szép kezdeményezés jelképe, ami valahogy abbamaradt. Ma azt üzeni: igyunk kólát.

A kopott belső garantáltan csontszáraz. Kambekk rákérdezett a több mint tíz éve halott kutakra és csak nagy nehezen kapott választ a Főpolgármesteri Hivataltól. Valami elszámolási vitára hivatkoztak a Vízművekkel. Ennyit árultak el. Tíz év kevés volt ezt megoldani.

Erzsébet körút 52. Ezen is látszik, hogy a kezdeti lendületben volt szépérzék. Ez a kút illene a városhoz – ez végre nem egy betonhasábból kilógó vascső, rajta pici lyukkal. A probléma az, hogy a vascsöves, picilyukas betonhasábok legtöbbször működnek. Ez viszont nem.

Teréz körút 27. Itt már nehéz véleményt mondani. Alapjaiban kéne a dolgokat megváltoztatni.

Még mindig ugyanott. A földből szinte kitépett víznyerő-hely most már inkább egy veszélyes betoncsapda.

Teréz körút 40. Hogy a betonkarikában el ne essünk, jelzésként meghagytak nekünk egy csövet is a kútból. Egyébként úgy néz ki, mint az előző kút, csak gyökérkezelés nélkül.

Kambekk hasonló esetekről tud a Rómer Flóris - Margit körút sarkáról, és a Barsi utcából a második kerületben. A szárazság szövevényes. Az ivókutakat megette a búbópestis.

A szökő- és ivókutak hiánya azért érthetetlen, mert nem sok város büszkélkedhet ekkor folyóval a közepén. A rómaiak Óbuda területén felépítették a vizek városát. A Kelták kicsivel előttük a Gellért hegy tetején alapítottak ilyen néven várost. Szívből reméljük, hogy egyszer lesz még Budapest az ivókutak, szökőkutak, vizek, gyógyvizek városa. Meg van benne a lehetőség.

Addig igyunk, mint a galambok.

H i r d e t é s

Kritikus tömegek kora

Blogpartnerünk írta...
Vasárnap Critical Mass, de azért más is megmentheti a világot. Elég valószínű, hogy a világot megmenteni vágyók ugyanazért nem mentik meg a Földet, mint ami a kis pártok halál-oka is.


Szeretem Budapestet 2007.04.18.
Koffeinfüggő Budapest

Koffeinfüggő lesz Budapest, ha megvalósulnak a Budapest Szíve pályázat ötlettervei, írja az Index. A Budapest belvárosának felélesztését megcélzó városépítészeti ötletpályázat díjait még márciusban adta át a főpolgármester az Erzsébet téri Gödör Klubban. Az első díjat egy magyar építész csoport kapta. Kávézókat terveztek, a köbön.

Szeretem Budapestet 2006.04.19.
Vitaest Budapestről

A Szeretem Budapestet Mozgalom, a Critical Mass, a Centrum Csoport, az Óvás! Egyesület és a Kávéházak.hu szervezői, képviselői, vezetői egy helyen, a Tranzit Artban kidumálják a várost. November 22-én, kedden este 7 órától terítéken az, ami jó, és ami nem jó.

Szeretem Budapestet 2005.11.21.

Kávéházak magazin

Mi legyen a többi zaccal? III. cikk borítóképe
Mi legyen a többi zaccal? III.

Ha a kerted már gyönyörű, és a konyhád is tiszta és illatos, de megrögzött kávéfogyasztóként még mindig marad zaccod a szemetesnek is, adunk még néhány tippet a felhasználásra, ezúttal a fürdőszobában. (x)

Zacc 2019.10.22.
Mi legyen a zaccal? II. cikk borítóképe
Mi legyen a zaccal? II.

Korábban megnéztük, mihez kezdhetünk kedvenc kávénk maradékával, ha a hétvégéinket koffeinnel feltöltődve a konyhakertben képzeljük el. Most nézzük,mi mindenre jó a lakásban! (x)

Zacc 2019.10.16.
Mi legyen a zaccal? cikk borítóképe
Mi legyen a zaccal?

A kávé a legtöbbeknek egy nélkülözhetetlen ital reggelente az ágyból kikelve, a munkahelyre beérve vagy épp ebéd után, egyfajta üzemanyag, ami feltölt energiával. Már ez sem csekélység, de a kávé szerepe itt nem ér véget. Miután hozzájutottunk az életmentő finomsághoz, vegyük szemügyre az ottmaradó zaccot, ugyanis még az is valódi kincs! Elsőként nézzük, mit kezdhetünk vele a kertben: (x)

Zacc 2019.09.09.

H i r d e t é s