Szeretem Budapestet 2006.04.19.

Koffeinfüggő Budapest

Koffeinfüggő lesz Budapest, ha megvalósulnak a Budapest Szíve pályázat ötlettervei, írja az Index. A Budapest belvárosának felélesztését megcélzó városépítészeti ötletpályázat díjait még márciusban adta át a főpolgármester az Erzsébet téri Gödör Klubban. Az első díjat egy magyar építész csoport kapta. Kávézókat terveztek, a köbön.


Ha sikerül valamennyit megvalósítani ezekből az álmokból, akkor a kávézók főszerepet kaphatnak a belvárosban. Az autók részben eltűnnének, az utakat egyirányúsítanák , vagy a föld alá vezetnék. Van olyan terv is, amelyen várárok szerepel, amiben szintén kávézókat és üzleteket képzelnek el.

A lényeg, hogy a gyalogosok birtokba vehetnék az utcákat és a tereket, a kiülős helyek számát megnövelnék és a Dunát biztonságos úton elérhetővé tennék.

Egy példa: ezentúl a Károly körúti fák közt mehetünk majd le a Belgrád rakpartra. 12 méter széles sétány húzódik előttünk, bicikliúttal, díszburkolattal. A két sor fa árnyékában éttermek és kávézók teraszai, ameddig a szem ellát. Úgylegyen.

Hogy mégse rugaszkodjunk el teljesen a valóságtól, jegyezzük meg itt, az ötletpályázat megengedte, hogy a tervezők ne tervezzenek a pénzzel.

A gondolatok tehát korlátok nélkül szárnyalhattak, és legalább annyi kiderült a tervekből: az élhető világvárost nem úgy képzeljük el, ahogyan ma létezik.

Ez a városfejlesztési ötletpályázat a harmadik volt egy éven belül. A határok nélküli tervezgetés ötletét még a Szeretem Budapestet Mozgalom gondolta ki 2005 derekán. Akkor a város különböző területeit a Dunán összekötő "dokkoló" vitte el a pálmát. A kis dunai jármű kiötlői mellett további pályaművek gondolták újra a Duna part és a város kapcsolatát. Ezenkívül hasonló pályaművek érkeztek az Új Budapest Központ által, szintén tavaly meghirdetett tervpályázatra is.

H i r d e t é s

Kritikus tömegek kora

Blogpartnerünk írta...
Vasárnap Critical Mass, de azért más is megmentheti a világot. Elég valószínű, hogy a világot megmenteni vágyók ugyanazért nem mentik meg a Földet, mint ami a kis pártok halál-oka is.


Szeretem Budapestet 2007.04.18.
Vitaest Budapestről

A Szeretem Budapestet Mozgalom, a Critical Mass, a Centrum Csoport, az Óvás! Egyesület és a Kávéházak.hu szervezői, képviselői, vezetői egy helyen, a Tranzit Artban kidumálják a várost. November 22-én, kedden este 7 órától terítéken az, ami jó, és ami nem jó.

Szeretem Budapestet 2005.11.21.
A kiülős kávézók fejleszthetik az egész várost

NOL
Budapestnek nagy szüksége van kiülős éttermekre, kávézókra, cukrászdákra, mert ezek az idegenforgalomra, a versenyképességre, a közterület-használatra, a gazdaságra, a kultúrára, a közösségre mind pozitív hatással vannak - állapítja meg a Studio Metropolitana Urbanisztika Kutató Központ Kht. tanulmányában.

Szeretem Budapestet 2005.10.27.

Kávéházak magazin

Szálas tea vs. filteres cikk borítóképe
Szálas tea vs. filteres

A teakóstoló workshopjaimon sokan kérdezitek tőlem, hogy mi a véleményem a filteres teákról. Ha benned is felmerült már valaha ez a kérdés, hogy szálas teát vagy filterest válassz, akkor olvass tovább. Ugyanis erre a kérdésre nem tudok rövid választ adni…

Tea 2019.11.19.
Mi legyen a többi zaccal? III. cikk borítóképe
Mi legyen a többi zaccal? III.

Ha a kerted már gyönyörű, és a konyhád is tiszta és illatos, de megrögzött kávéfogyasztóként még mindig marad zaccod a szemetesnek is, adunk még néhány tippet a felhasználásra, ezúttal a fürdőszobában. (x)

Zacc 2019.10.22.

H i r d e t é s