Szeretem Budapestet 2006.04.19.

Koffeinfüggő Budapest

Koffeinfüggő lesz Budapest, ha megvalósulnak a Budapest Szíve pályázat ötlettervei, írja az Index. A Budapest belvárosának felélesztését megcélzó városépítészeti ötletpályázat díjait még márciusban adta át a főpolgármester az Erzsébet téri Gödör Klubban. Az első díjat egy magyar építész csoport kapta. Kávézókat terveztek, a köbön.


Ha sikerül valamennyit megvalósítani ezekből az álmokból, akkor a kávézók főszerepet kaphatnak a belvárosban. Az autók részben eltűnnének, az utakat egyirányúsítanák , vagy a föld alá vezetnék. Van olyan terv is, amelyen várárok szerepel, amiben szintén kávézókat és üzleteket képzelnek el.

A lényeg, hogy a gyalogosok birtokba vehetnék az utcákat és a tereket, a kiülős helyek számát megnövelnék és a Dunát biztonságos úton elérhetővé tennék.

Egy példa: ezentúl a Károly körúti fák közt mehetünk majd le a Belgrád rakpartra. 12 méter széles sétány húzódik előttünk, bicikliúttal, díszburkolattal. A két sor fa árnyékában éttermek és kávézók teraszai, ameddig a szem ellát. Úgylegyen.

Hogy mégse rugaszkodjunk el teljesen a valóságtól, jegyezzük meg itt, az ötletpályázat megengedte, hogy a tervezők ne tervezzenek a pénzzel.

A gondolatok tehát korlátok nélkül szárnyalhattak, és legalább annyi kiderült a tervekből: az élhető világvárost nem úgy képzeljük el, ahogyan ma létezik.

Ez a városfejlesztési ötletpályázat a harmadik volt egy éven belül. A határok nélküli tervezgetés ötletét még a Szeretem Budapestet Mozgalom gondolta ki 2005 derekán. Akkor a város különböző területeit a Dunán összekötő "dokkoló" vitte el a pálmát. A kis dunai jármű kiötlői mellett további pályaművek gondolták újra a Duna part és a város kapcsolatát. Ezenkívül hasonló pályaművek érkeztek az Új Budapest Központ által, szintén tavaly meghirdetett tervpályázatra is.

H i r d e t é s

x-presso

H i r d e t é s

Kávéházak magazin

Az olasz világörökség részévé válhat az espresso cikk borítóképe
Az olasz világörökség részévé válhat az espresso

Két évvel ezelőtt az UNESCO a világ kulturális örökségének részeként elismerte Nápoly ikonikus ételeit, és az olaszok ugyanezt akarják elérni az egyik legjobban őrzött hagyományukkal: az espresso kávéval is.

Café World 2020.01.20.
A Starbucks TOP3 tippje vizsgázóknak cikk borítóképe
A Starbucks TOP3 tippje vizsgázóknak

A vizsgaidőszak végéhez közeledve az elmúlt 3 napban három igazán jó tanácsot gyűjtött össze a Starbucks Magyarország az Instagram profilján, melyek megtartásával bárki kihozhatja magadból a maximumot.

Kávézóláncok 2020.01.18.
100 éves tradicionális katalán kávé Magyarországon cikk borítóképe
100 éves tradicionális katalán kávé Magyarországon

Egy évszázados centenáriumát ünnepli idén a felső prémium kategóriájú kávékat készítő és forgalmazó Cafes Cornellá. A katalán családi vállalkozás remekműveit hazánkban is meg lehet kóstolni. (x)

Café World 2020.01.15.

H i r d e t é s