Szeretem Budapestet 2007.04.18.

Kritikus tömegek kora

Blogpartnerünk írta... Vasárnap Critical Mass, de azért más is megmentheti a világot. Elég valószínű, hogy a világot megmenteni vágyók ugyanazért nem mentik meg a Földet, mint ami a kis pártok halál-oka is.Az ember például nyilván nem azért jár városban terepjáróval, mert gonosz módon tele akarja szénmonoxidálni a város levegőjét, hanem mert szimplán túl kevésnek érzi magát a rendszerben. Szegény koldus is mire megy a százassal, ha véletlenül elad egy újságot? Jószándék akad, csak épp értelmetlenül kevésnek tűnik a befektetés a világjobbításba. Iszonyú nagy ez a világ, és iszonyú sokan tesszük nap mint nap tönkre.

Ez a logika teljesen nyilvánvaló és közismert, mégis kevés kezdeményezés képes feloldani a nem is kicsit ördögi kört.

Itt van viszont most a Live Simply. Angliai katolikus kezdeményezés, és kifejezetten értelmes. A lényeg, hogy a mezei világ-megmentő jelölt on-line vállalja, hogy valamilyen téren egyszerűbben, felelősebben fog élni. Mondjuk csapvizet iszom ásványvíz helyett, többet gyalogolok, vagy a jövedelmem 1%-át szegényeknek adom.

A csavar az, hogy az ígéretet feltételhez köthetem. Szelektíven gyűjtöm a szemetet, de csak ha mondjuk még 30 ember vállalja ezt. A program kiagyalói szerint az ember sokkal könnyebben vállal valamit, ha rajta kívül még valahány más balek is jelentkezik, mi több, a kedves tömegnyomással a nyakán nagyobb eséllyel meg is tartja azt.

Nem valószínű persze, hogy a Live Simply megállítja például a klímaváltozást, de a csepp a tengerben-effekttel mégiscsak kezd valamit. (Az El Mondo ünnepélyesen vállalta, hogy mindig kikapcsolja majd a szerkesztőségi számítógépeket, ha huzamosabb ideig senki sem használja azokat. Ejha!)

Amúgy a vasárnapi magyar Critical Mass -re már 280 szervező jelentkezett, még 70 kell.

H i r d e t é s

Koffeinfüggő Budapest

Koffeinfüggő lesz Budapest, ha megvalósulnak a Budapest Szíve pályázat ötlettervei, írja az Index. A Budapest belvárosának felélesztését megcélzó városépítészeti ötletpályázat díjait még márciusban adta át a főpolgármester az Erzsébet téri Gödör Klubban. Az első díjat egy magyar építész csoport kapta. Kávézókat terveztek, a köbön.

Szeretem Budapestet 2006.04.19.
Vitaest Budapestről

A Szeretem Budapestet Mozgalom, a Critical Mass, a Centrum Csoport, az Óvás! Egyesület és a Kávéházak.hu szervezői, képviselői, vezetői egy helyen, a Tranzit Artban kidumálják a várost. November 22-én, kedden este 7 órától terítéken az, ami jó, és ami nem jó.

Szeretem Budapestet 2005.11.21.
A kiülős kávézók fejleszthetik az egész várost

NOL
Budapestnek nagy szüksége van kiülős éttermekre, kávézókra, cukrászdákra, mert ezek az idegenforgalomra, a versenyképességre, a közterület-használatra, a gazdaságra, a kultúrára, a közösségre mind pozitív hatással vannak - állapítja meg a Studio Metropolitana Urbanisztika Kutató Központ Kht. tanulmányában.

Szeretem Budapestet 2005.10.27.

Kávéházak magazin

Szálas tea vs. filteres cikk borítóképe
Szálas tea vs. filteres

A teakóstoló workshopjaimon sokan kérdezitek tőlem, hogy mi a véleményem a filteres teákról. Ha benned is felmerült már valaha ez a kérdés, hogy szálas teát vagy filterest válassz, akkor olvass tovább. Ugyanis erre a kérdésre nem tudok rövid választ adni…

Tea 2019.11.19.
Mi legyen a többi zaccal? III. cikk borítóképe
Mi legyen a többi zaccal? III.

Ha a kerted már gyönyörű, és a konyhád is tiszta és illatos, de megrögzött kávéfogyasztóként még mindig marad zaccod a szemetesnek is, adunk még néhány tippet a felhasználásra, ezúttal a fürdőszobában. (x)

Zacc 2019.10.22.

H i r d e t é s