Szeretem Budapestet 2005.07.12.

Színezd a várost

Tessék, egy pályázat, ahol meg lehet mutatni, hogy milyen lenne, ha nem így lenne. Egy kissé kelletlen, elhanyagolt, szétmállott város lakosaiként sokat szidalmazzuk őket, a nagy vezetőket. Most vége az ökölrázásnak. A Szeretem Budapestet Mozgalomnak színezhet.


A Szeretem Budapestet mozgalom kiíróként, és a Budapesti Építész Kamara társkiíróként "Szeresd Budapestet" címmel építészeknek, építészhallgatóknak és bármilyen rangú és rendű – "amatőr" – városlakónak a Dunára fűzött építészeti pályázatot és városszínesítési ötletpályázatot ír ki. Pályázni építész tervekkel, és bármilyen, a város életét gyarapító, színesítő ötlet leírásával lehet.


A Duna

A Duna Budapest csodálatos adottsága. Budapest a Duna fővárosa – lehetne. Ezért javasolta egykoron Széchenyi István: az új főváros neve legyen Dunagyöngye.

A városnak ma kevés és sekélyes kapcsolata van a Dunával. Sokszor elfordul a Dunától, nem kommunikál vele, falakkal és utakkal zárja el egymástól a folyópartot és a városlakókat.

Budapest ma nem használja ki azt a tengernyi lehetőséget, amit a víz, a folyópart, a szigetek kínálnak a városnak.


Jelek

Emellett Budapesten az elmúlt évtizedekben alig keletkeztek mértékadó, világra szóló építészeti jelek. Olyanok, amelyek meghatározzák, szimbolizálják és ékesítik a várost, mint teret, és korszakunkat, mint időt. Nem hiába: a budapesti képeslapokon csupa régi épület tűnik föl.

Itt az ideje, hogy eltervezzük végre: hol, milyen építészeti alkotások válhatnának olyan budapesti jelekké, amelyek a világ építészetében is térképre helyezik a várost.

A pályázat célja, hogy Dunára fűzött budapesti akcióterületekre a pályázók olyan építészeti műalkotásokat tervezzenek vázlattervi szinten és műleírással, amelyek a XXI. századi Budapestet karakterizáló és szimbolizáló építészeti jellé válhatnak.

Az eltervezett alkotások funkciója azon a helyszínen megvalósíthatónak és életszerűnek kell lennie, egyébként funkcionális kötöttség nincs.

Pályázni lehet közösségi vagy kereskedelmi célú, bármilyen használati célt szolgáló művekkel.Mikor?

A pályázat benyújtási határideje 2005. szeptember 30., péntek, 18.00 óra.

Eredményhirdetés 2005. október 24-én, hétfőn.

Díjazás

A két pályázati kategória 1-3. helyezettjei pénzdíjazásban részesülnek, ezen kívül tervezzük külön díjak átadását is.
Az építészeti pályaművek díjazásának felső határa: 2.000.000 Ft, alsó határa 500.000 Ft.

A város-színesítési pályaművek díjazásának felső határa: 150.000 Ft, alsó határa 30.000 Ft.


Részletek

A jelentkezés feltételéről, a részletekről és minden egyébről a www.szeretembudapestet.hu oldalain tudakozódhat.

H i r d e t é s

x-presso

H i r d e t é s

Kávéházak magazin

A kávé, és ami mellette van cikk borítóképe
A kávé, és ami mellette van

Kávéscsésze alátéttel, kiskanál, tálca, szalvéta. Petit four, ha szeretnél a kávéélménybe egy kis pluszt belecsempészni. De mi kerül(het) még a kávé mellé?

Barista iskola 2020.01.22.
Az olasz világörökség részévé válhat az espresso cikk borítóképe
Az olasz világörökség részévé válhat az espresso

Két évvel ezelőtt az UNESCO a világ kulturális örökségének részeként elismerte Nápoly ikonikus ételeit, és az olaszok ugyanezt akarják elérni az egyik legjobban őrzött hagyományukkal: az espresso kávéval is.

Café World 2020.01.20.
A Starbucks TOP3 tippje vizsgázóknak cikk borítóképe
A Starbucks TOP3 tippje vizsgázóknak

A vizsgaidőszak végéhez közeledve az elmúlt 3 napban három igazán jó tanácsot gyűjtött össze a Starbucks Magyarország az Instagram profilján, melyek megtartásával bárki kihozhatja magadból a maximumot.

Kávézóláncok 2020.01.18.

H i r d e t é s