Szeretem Budapestet 2005.07.12.

Színezd a várost

Tessék, egy pályázat, ahol meg lehet mutatni, hogy milyen lenne, ha nem így lenne. Egy kissé kelletlen, elhanyagolt, szétmállott város lakosaiként sokat szidalmazzuk őket, a nagy vezetőket. Most vége az ökölrázásnak. A Szeretem Budapestet Mozgalomnak színezhet.


A Szeretem Budapestet mozgalom kiíróként, és a Budapesti Építész Kamara társkiíróként "Szeresd Budapestet" címmel építészeknek, építészhallgatóknak és bármilyen rangú és rendű – "amatőr" – városlakónak a Dunára fűzött építészeti pályázatot és városszínesítési ötletpályázatot ír ki. Pályázni építész tervekkel, és bármilyen, a város életét gyarapító, színesítő ötlet leírásával lehet.


A Duna

A Duna Budapest csodálatos adottsága. Budapest a Duna fővárosa – lehetne. Ezért javasolta egykoron Széchenyi István: az új főváros neve legyen Dunagyöngye.

A városnak ma kevés és sekélyes kapcsolata van a Dunával. Sokszor elfordul a Dunától, nem kommunikál vele, falakkal és utakkal zárja el egymástól a folyópartot és a városlakókat.

Budapest ma nem használja ki azt a tengernyi lehetőséget, amit a víz, a folyópart, a szigetek kínálnak a városnak.


Jelek

Emellett Budapesten az elmúlt évtizedekben alig keletkeztek mértékadó, világra szóló építészeti jelek. Olyanok, amelyek meghatározzák, szimbolizálják és ékesítik a várost, mint teret, és korszakunkat, mint időt. Nem hiába: a budapesti képeslapokon csupa régi épület tűnik föl.

Itt az ideje, hogy eltervezzük végre: hol, milyen építészeti alkotások válhatnának olyan budapesti jelekké, amelyek a világ építészetében is térképre helyezik a várost.

A pályázat célja, hogy Dunára fűzött budapesti akcióterületekre a pályázók olyan építészeti műalkotásokat tervezzenek vázlattervi szinten és műleírással, amelyek a XXI. századi Budapestet karakterizáló és szimbolizáló építészeti jellé válhatnak.

Az eltervezett alkotások funkciója azon a helyszínen megvalósíthatónak és életszerűnek kell lennie, egyébként funkcionális kötöttség nincs.

Pályázni lehet közösségi vagy kereskedelmi célú, bármilyen használati célt szolgáló művekkel.Mikor?

A pályázat benyújtási határideje 2005. szeptember 30., péntek, 18.00 óra.

Eredményhirdetés 2005. október 24-én, hétfőn.

Díjazás

A két pályázati kategória 1-3. helyezettjei pénzdíjazásban részesülnek, ezen kívül tervezzük külön díjak átadását is.
Az építészeti pályaművek díjazásának felső határa: 2.000.000 Ft, alsó határa 500.000 Ft.

A város-színesítési pályaművek díjazásának felső határa: 150.000 Ft, alsó határa 30.000 Ft.


Részletek

A jelentkezés feltételéről, a részletekről és minden egyébről a www.szeretembudapestet.hu oldalain tudakozódhat.

H i r d e t é s

Kritikus tömegek kora

Blogpartnerünk írta...
Vasárnap Critical Mass, de azért más is megmentheti a világot. Elég valószínű, hogy a világot megmenteni vágyók ugyanazért nem mentik meg a Földet, mint ami a kis pártok halál-oka is.


Szeretem Budapestet 2007.04.18.
Koffeinfüggő Budapest

Koffeinfüggő lesz Budapest, ha megvalósulnak a Budapest Szíve pályázat ötlettervei, írja az Index. A Budapest belvárosának felélesztését megcélzó városépítészeti ötletpályázat díjait még márciusban adta át a főpolgármester az Erzsébet téri Gödör Klubban. Az első díjat egy magyar építész csoport kapta. Kávézókat terveztek, a köbön.

Szeretem Budapestet 2006.04.19.
Vitaest Budapestről

A Szeretem Budapestet Mozgalom, a Critical Mass, a Centrum Csoport, az Óvás! Egyesület és a Kávéházak.hu szervezői, képviselői, vezetői egy helyen, a Tranzit Artban kidumálják a várost. November 22-én, kedden este 7 órától terítéken az, ami jó, és ami nem jó.

Szeretem Budapestet 2005.11.21.

Kávéházak magazin

Szálas tea vs. filteres cikk borítóképe
Szálas tea vs. filteres

A teakóstoló workshopjaimon sokan kérdezitek tőlem, hogy mi a véleményem a filteres teákról. Ha benned is felmerült már valaha ez a kérdés, hogy szálas teát vagy filterest válassz, akkor olvass tovább. Ugyanis erre a kérdésre nem tudok rövid választ adni…

Tea 2019.11.19.
Mi legyen a többi zaccal? III. cikk borítóképe
Mi legyen a többi zaccal? III.

Ha a kerted már gyönyörű, és a konyhád is tiszta és illatos, de megrögzött kávéfogyasztóként még mindig marad zaccod a szemetesnek is, adunk még néhány tippet a felhasználásra, ezúttal a fürdőszobában. (x)

Zacc 2019.10.22.

H i r d e t é s