Szeretem Budapestet 2005.07.12.

Színezd a várost

Tessék, egy pályázat, ahol meg lehet mutatni, hogy milyen lenne, ha nem így lenne. Egy kissé kelletlen, elhanyagolt, szétmállott város lakosaiként sokat szidalmazzuk őket, a nagy vezetőket. Most vége az ökölrázásnak. A Szeretem Budapestet Mozgalomnak színezhet.


A Szeretem Budapestet mozgalom kiíróként, és a Budapesti Építész Kamara társkiíróként "Szeresd Budapestet" címmel építészeknek, építészhallgatóknak és bármilyen rangú és rendű – "amatőr" – városlakónak a Dunára fűzött építészeti pályázatot és városszínesítési ötletpályázatot ír ki. Pályázni építész tervekkel, és bármilyen, a város életét gyarapító, színesítő ötlet leírásával lehet.


A Duna

A Duna Budapest csodálatos adottsága. Budapest a Duna fővárosa – lehetne. Ezért javasolta egykoron Széchenyi István: az új főváros neve legyen Dunagyöngye.

A városnak ma kevés és sekélyes kapcsolata van a Dunával. Sokszor elfordul a Dunától, nem kommunikál vele, falakkal és utakkal zárja el egymástól a folyópartot és a városlakókat.

Budapest ma nem használja ki azt a tengernyi lehetőséget, amit a víz, a folyópart, a szigetek kínálnak a városnak.


Jelek

Emellett Budapesten az elmúlt évtizedekben alig keletkeztek mértékadó, világra szóló építészeti jelek. Olyanok, amelyek meghatározzák, szimbolizálják és ékesítik a várost, mint teret, és korszakunkat, mint időt. Nem hiába: a budapesti képeslapokon csupa régi épület tűnik föl.

Itt az ideje, hogy eltervezzük végre: hol, milyen építészeti alkotások válhatnának olyan budapesti jelekké, amelyek a világ építészetében is térképre helyezik a várost.

A pályázat célja, hogy Dunára fűzött budapesti akcióterületekre a pályázók olyan építészeti műalkotásokat tervezzenek vázlattervi szinten és műleírással, amelyek a XXI. századi Budapestet karakterizáló és szimbolizáló építészeti jellé válhatnak.

Az eltervezett alkotások funkciója azon a helyszínen megvalósíthatónak és életszerűnek kell lennie, egyébként funkcionális kötöttség nincs.

Pályázni lehet közösségi vagy kereskedelmi célú, bármilyen használati célt szolgáló művekkel.Mikor?

A pályázat benyújtási határideje 2005. szeptember 30., péntek, 18.00 óra.

Eredményhirdetés 2005. október 24-én, hétfőn.

Díjazás

A két pályázati kategória 1-3. helyezettjei pénzdíjazásban részesülnek, ezen kívül tervezzük külön díjak átadását is.
Az építészeti pályaművek díjazásának felső határa: 2.000.000 Ft, alsó határa 500.000 Ft.

A város-színesítési pályaművek díjazásának felső határa: 150.000 Ft, alsó határa 30.000 Ft.


Részletek

A jelentkezés feltételéről, a részletekről és minden egyébről a www.szeretembudapestet.hu oldalain tudakozódhat.

H i r d e t é s

pannonkave.hu kávékóstoló banner kép

H i r d e t é s

Kávéházak magazin

B-opció válságban magyar módra cikk borítóképe
B-opció válságban magyar módra

A turizmus és vendéglátás volt az első szektor, mely megérezte a COVID-19 új koronavírus járvány terjedését lassító védelmi és korlátozó intézkedések hatását, a fogyasztói kör elmaradásából adódó bevételkiesést, ám talán pont ezért, itt indultak el az első kreatív és alternatív megoldások is, hogy miként tudják túlélni ezt a válságos helyzetet. Lássunk pár példát, kinél mi a B-opció.

Café Magyarország 2020.04.08.
Kopi Luwak: Exkluzív és méregdrága a cibetmacska ürüléke cikk borítóképe
Kopi Luwak: Exkluzív és méregdrága a cibetmacska ürüléke

Egy kávé, melyből egy csészényi adag körülbelül 10 ezer forintot kóstál, kilogrammonkénti ára pedig nagyjából vetekszik a szarvasgombáéval. Ez a kivételes gasztronómiai különlegesség bizony nem a kotyogósba való… de valójában mekkora árat fizetünk érte?

Kávé akadémia 2020.03.20.

H i r d e t é s