Szálas tea vs. filteres

-
Tea, 2019.11.19.

Szálas tea vs. filteres

A teakóstoló workshopjaimon sokan kérdezitek tőlem, hogy mi a véleményem a filteres teákról. Ha benned is felmerült már valaha ez a kérdés, hogy szálas teát vagy filterest válassz, akkor olvass tovább. Ugyanis erre a kérdésre nem tudok rövid választ adni…


A kérdéseitek általában a minőségre vonatkoznak. Nos, ebben az esetben egyértelmű a válasz, hogy a szálas tea fényévekkel magasabb minőségű, mint egy filteres. Miért?

Ehhez kicsit vissza kell kanyarodnunk magához a teanövényhez. A teát (Camellia sinensis a növény neve) megtermelik Ázsiában valahol, vagy Afrikában, vagy akár Magyarországon (Magyar Tea Projekt, ismered?). Leszedik a fiatal leveleit, amit aztán feldolgoznak: fonnyasztják, sodorják, ha kell, fermentálják, majd leszárítják. Csomagolják, és már mehet is a fogyasztóhoz, hozzád, aki leönti meleg vízzel a leveleket, és már élvezi is a minőségi, natúr, tiszta teát. Majdnem, ahogy a természet megadta. Ha ortodox eljárással készült a tea (ezekről majd később írok még), akkor a vízben látod kinyílni, kirajzolódni a teljes tealevelet, amit te is felismersz. Külön élmény számomra látni, hogy egy levél, vagy két levél + rügy került-e a csészémben. Olyan szépen kirajzolódnak a levelek.

Ezzel szembe a filterbe az kerül, ami letöredezik az egész levélről, tehát törmelék, vagy tömegtermelésből származó, géppel levágott, összevagdalt levelek, amik tele vannak törésfelülettel. Ez azért rontja a minőséget, mert a csersav (ami egyébként természetes vegyület a teában, csak nem kell megvárni, hogy kiázzon, mert ez okozza a keserű ízt) a törésfelületen azonnal kioldódik, így egy filteres zöld tea vagy fekete tea sokkal hamarabb keserű lesz, valamint sokkal erősebb, mint egy szálas tea. Ez a minőségbeli különbség.

De ennél sokkal többről van szó. Ha ismersz, tudod, hogy fontos számomra a környezet védelme, a környezetkímélő megoldás minden lehetséges területen.

ÉS ez az, ami még fontosabb különbség a szálas tea és a filteres között, bár erre kevesebben gondolnak.

Míg a szálas teát, a fentebb leírtak szerint megtermelik – leszedik – szárítják, és már fogyaszthatod is, addig a filteres teához a leveleket (1) papírba csomagolják 1,5 -2 grammonként, (2) amit előzőleg hipóval (!) fehérítettek, (3) cérnával látják el, amihez (4, 5) fényes papírt ragasztanak (ez kettőnek minősül, mert papír + ragasztó), (6) amit fém kapoccsal erősítenek a filterhez, (7) az egészet beleteszik egy papírdobozba, (8) amit színesre megnyomnak, ami megsokszorozza a költségeket, majd végül (9) az egész dobozt bevonják fóliával.

KILENC felesleges, környezetterhelő lépés egyetlen csésze teáért. Érzed már a különbséget?

Visszakanyarodva a minőséghez: a csomagolás nagyban megnöveli a költségeket, (ez a 9 lépés), mégis olcsóbb a filteres tea, mint a szálas. Akkor vajon a minősége hol van a szálashoz képest? Ezentúl jusson ez is eszedbe, amikor legközelebb teát válogatsz egy webshopban, vagy egy üzletben.



Tehát összefoglalva:
  • szálas tea egész, ép leveleket tartalmaz, míg a filterbe apró, töredezett levelek kerülnek;
  • szálas tea szépen kinyílik, kibomlik, amikor víz éri, a filterben erre nincs hely, tehát ha 1-2 nagyobb levéldarab is kerül bele, nincs helye kinyílni, a víz nem járja úgy át;
  • ha papírfiltert használnak, azt előzőleg hipóval fehérítik, amit te kiáztatsz a csészédben;
  • ha organza, piramisfiltert veszel, annak tudatában, hogy az magasabb minőségű teát tartalmaz, abból pedig mikroműanyagok oldódnak ki meleg víz hatására;
  • míg a szálas teát csak leszárítják, (amit maximum 2-3 lépés előz meg), addig egy filter elkészítéséhez 9 környezetterhelő lépésre van szükség.


Vagyis válassz inkább SZÁLAS teát, a saját, családod és a környezetünk védelmében! Köszönöm neked!


További érdekességek tea témában: https://kameliakert.hu/

Varga Marianna teaszakértő

Tetszett a(z) Szálas tea vs. filteres magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Szálas tea vs. filteres magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Kávéházak magazin cikkek

Nem kell, hogy a kávéfőzés miatt főjön a fej!

Az, hogy ki milyen kávét szeret, ízlés kérdése. Ez vitathatatlan. Az azonban megmásíthatatlan tény, hogy a kávéfőző milyensége rengeteget nyom a latba. Még az igazán minőségi kávéból készített feketét is megkeserítheti, akár szó szerint is, ha a kávéfőző nem megfelelő. Mára már ezen túl a gyorsaság is egy érthető elvárássá vált. De vajon melyik típusú kávégép felel meg minden kritériumnak? Mutatjuk!

Téma, 2023.12.13.

Michelin-csillaggal felérő elismerést kapott a Pacificaffé

Ahogy egy erős reggeli eszpresszó, úgy fújt ébresztőt augusztus 3-án a nemzetközi kávékereskedők világában a Körmendy Sándor vezette a Pacificaffé. A kávépörkölő üzem a „Kenya Gicherori” és a „Ház kávéja” elnevezésű tételeivel nyerte el az 500 fős zsűri tetszését a világ egyik legrangosabb élelmiszeripari versenyében.

Kávé minősítések, 2023.09.05.

A kapszulás kávéfőzőt is kell takarítani!

Lonkai Márton és Juhász Bálint, a Steamhouse kávékapszulák mögött álló kávés szakemberek elárulják, hogyan takarítsuk ki a gépet, hogy sokáig főzhessük vele kedvenc reggeli italunkat.

Koffein, 2023.05.04.

café lungo - hosszú kávé

Sokakban felmerül a kérdés, mi a különbség a hosszú és a rövid kávé között?! A kérdésekre Lonkai Márton és Juhász Bálint, a Steamhouse kávépörkölő üzem mögött álló kávés szakemberek adja meg a választ.

Kávé akadémia, 2023.03.29.

A víz világnapja (03.22.)

Március 22-én ünnepeljük a Víz Világnapját, amelyet az ENSZ 1992-ben hozott létre azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a víz fontosságára, és annak fenntartható menedzselésére. Ebben a cikkben megnézzük, hogy milyen problémákkal küzdünk a vízgazdálkodás terén és hogy milyen vízzel főzzük a kávét.

Kávé akadémia, 2023.03.22.

Mi található egy kávékapszulában?

Sokféle kávékapszula kapható a boltokban, rengeteg gyártótól és pörkölőtől. De vajon mi is található valójában a kapszulákban. Kávékapszulákkal foglalkozó szakemberek most elárulják nekünk.

Zacc, 2023.02.16.

24 karátos arany cappuccinó Magyarországon is

Szó szerint bearanyozhatjuk a napunkat a közelmúltban megnyílt szarvasi Újváros Bisztróban, ahol nemcsak a márványpadlóba kerültek 24 karátos aranybetétek, de arannyal szórt kávékülönlegességet is elfogyaszthatunk. Az arany cappuccinót eddig az Emirátusokban (Dubaiban és Abu Dhabiban) lehetett megkóstolni.

Kávé és egészség, 2023.02.08.

"narrow"
Gear.svg