Tea 2019.11.19.

Szálas tea vs. filteres

A teakóstoló workshopjaimon sokan kérdezitek tőlem, hogy mi a véleményem a filteres teákról. Ha benned is felmerült már valaha ez a kérdés, hogy szálas teát vagy filterest válassz, akkor olvass tovább. Ugyanis erre a kérdésre nem tudok rövid választ adni…


A kérdéseitek általában a minőségre vonatkoznak. Nos, ebben az esetben egyértelmű a válasz, hogy a szálas tea fényévekkel magasabb minőségű, mint egy filteres. Miért?

Ehhez kicsit vissza kell kanyarodnunk magához a teanövényhez. A teát (Camellia sinensis a növény neve) megtermelik Ázsiában valahol, vagy Afrikában, vagy akár Magyarországon (Magyar Tea Projekt, ismered?). Leszedik a fiatal leveleit, amit aztán feldolgoznak: fonnyasztják, sodorják, ha kell, fermentálják, majd leszárítják. Csomagolják, és már mehet is a fogyasztóhoz, hozzád, aki leönti meleg vízzel a leveleket, és már élvezi is a minőségi, natúr, tiszta teát. Majdnem, ahogy a természet megadta. Ha ortodox eljárással készült a tea (ezekről majd később írok még), akkor a vízben látod kinyílni, kirajzolódni a teljes tealevelet, amit te is felismersz. Külön élmény számomra látni, hogy egy levél, vagy két levél + rügy került-e a csészémben. Olyan szépen kirajzolódnak a levelek.

Ezzel szembe a filterbe az kerül, ami letöredezik az egész levélről, tehát törmelék, vagy tömegtermelésből származó, géppel levágott, összevagdalt levelek, amik tele vannak törésfelülettel. Ez azért rontja a minőséget, mert a csersav (ami egyébként természetes vegyület a teában, csak nem kell megvárni, hogy kiázzon, mert ez okozza a keserű ízt) a törésfelületen azonnal kioldódik, így egy filteres zöld tea vagy fekete tea sokkal hamarabb keserű lesz, valamint sokkal erősebb, mint egy szálas tea. Ez a minőségbeli különbség.

De ennél sokkal többről van szó. Ha ismersz, tudod, hogy fontos számomra a környezet védelme, a környezetkímélő megoldás minden lehetséges területen.

ÉS ez az, ami még fontosabb különbség a szálas tea és a filteres között, bár erre kevesebben gondolnak.

Míg a szálas teát, a fentebb leírtak szerint megtermelik – leszedik – szárítják, és már fogyaszthatod is, addig a filteres teához a leveleket (1) papírba csomagolják 1,5 -2 grammonként, (2) amit előzőleg hipóval (!) fehérítettek, (3) cérnával látják el, amihez (4, 5) fényes papírt ragasztanak (ez kettőnek minősül, mert papír + ragasztó), (6) amit fém kapoccsal erősítenek a filterhez, (7) az egészet beleteszik egy papírdobozba, (8) amit színesre megnyomnak, ami megsokszorozza a költségeket, majd végül (9) az egész dobozt bevonják fóliával.

KILENC felesleges, környezetterhelő lépés egyetlen csésze teáért. Érzed már a különbséget?

Visszakanyarodva a minőséghez: a csomagolás nagyban megnöveli a költségeket, (ez a 9 lépés), mégis olcsóbb a filteres tea, mint a szálas. Akkor vajon a minősége hol van a szálashoz képest? Ezentúl jusson ez is eszedbe, amikor legközelebb teát válogatsz egy webshopban, vagy egy üzletben.Tehát összefoglalva:

  • szálas tea egész, ép leveleket tartalmaz, míg a filterbe apró, töredezett levelek kerülnek;
  • szálas tea szépen kinyílik, kibomlik, amikor víz éri, a filterben erre nincs hely, tehát ha 1-2 nagyobb levéldarab is kerül bele, nincs helye kinyílni, a víz nem járja úgy át;
  • ha papírfiltert használnak, azt előzőleg hipóval fehérítik, amit te kiáztatsz a csészédben;
  • ha organza, piramisfiltert veszel, annak tudatában, hogy az magasabb minőségű teát tartalmaz, abból pedig mikroműanyagok oldódnak ki meleg víz hatására;
  • míg a szálas teát csak leszárítják, (amit maximum 2-3 lépés előz meg), addig egy filter elkészítéséhez 9 környezetterhelő lépésre van szükség.


Vagyis válassz inkább SZÁLAS teát, a saját, családod és a környezetünk védelmében! Köszönöm neked!


További érdekességek tea témában: https://kameliakert.hu/

Varga Marianna teaszakértő

H i r d e t é s

x-presso

H i r d e t é s

H i r d e t é s

x-presso

Kávéházak magazin

Darált vagy őrölt kávé? Vigyázz, a kettő nem ugyanaz! cikk borítóképe
Darált vagy őrölt kávé? Vigyázz, a kettő nem ugyanaz!

Ha eddig Te is úgy vélekedtél, mint a többség, a cikk elolvasása után talán most egy világ fog összeomlani benned. Na, jó, azt azért mégse, de egészen biztos, hogy nagyon meg fogsz lepődni. Fel kell, hogy világosítsalak: a két fogalom egyáltalán nem ugyanazt jelenti! (x)

Blog írások 2019.12.01.
Használt gördeszkákból kávéházi berendezés cikk borítóképe
Használt gördeszkákból kávéházi berendezés

Október 23-án múlt egy éve, hogy megalakult egy fiatal magyar csapat és forradalmat hirdetett az Y generáció számára unalmas és sablonos vendéglátós enteriőrök világába. Ők az OnBoard Furniture, azaz Marci, Gergő, Dani és Jani, akik szakdolgozataik mellett egyedi bútorokat készítenek használt gördeszkákból és snowboardokból.

Café Budapest 2019.11.27.

H i r d e t é s