Tea II.

-
Tea, 2009.10.20.

Tea II.

Októberben az igazi ősz – sőt szinte a tél is – ránk köszöntött, forduljunk hát megint a forró italok királynőjéhez, a teához. De most nem az elegáns angol vagy egzotikus indiai, kifinomult kínai vagy emelkedett japán teakultúráról ejtünk pár szót, hanem az ausztrálról..


Az ausztrál teahagyomány természetesen nem az aboriginal őslakosság kultúrájából ered, hanem a telepesként, aranyásóként és fegyencként érkező, illetve betelepített lakosság alakította ki.
A brit korona "kétes hírnevű" ékköve volt egykor Ausztrália – börtönsziget, a társadalom nem kívánatos elemeinek gyűjtőhelye.

Az amerikai függetlenségi háborúban az angolok elvesztették újvilági gyarmataikat, fegyenctelepek nélkül maradtak, ezáltal figyelmük Ausztrália felé fordult.
Arthur Phillip kapitány 11 hajóból álló flottája 1788. januárjában érkezett a mai Sydney körzetébe, mintegy 1350 emberrel: katonákkal, fegyencekkel és hivatalnokokkal a fedélzeten. Hamarosan rátaláltak a Port Jackson öbölre (a mai Sydney Harbour-ra). Az első fehér település, a brit belügyminiszter tiszteletére Sydney Cove-nak nevezett városnegyed,a mai világhírű Operaház épületének helyén 1788. január 26-án az Egyesült Királyság fegyencgyarmataként alapíttatott. Ezt a napot ma "Ausztrália napként" ünneplik.
" Lenn Alul" (Down Under - Ausztrália), "Kinn Hátul " (the Outback – a lakott, part menti területektől eltávolodva), az ország belsőbb területeit elfoglaló bozótvidéken (in the bush) alakult ki a billy teafőzés hagyománya.

A szükséges eszköz: egy drótfüllel ellátott nagy (kb. kétliteres), gyakran fedeles, henger alakú üres konzervdoboz, magassága általában másfél-kétszerese átmérőjének. A konzervdoboz használata visszanyúlik az aranyláz idejére, amikor a Franciaországból importált nagyméretű, kiürült marhahúsos konzervdobozokban kezdtek el teát főzni az aranyásók. Idővel a marhahúsos konzervből, a "bullybeef can"-ből simán "billy can" lett.

A bozótosban legtöbbször csak a holtágakban, a "billabong"-okban marad meg a víz nyáron, így azt onnan merik ki, a konzervet kétharmad részig töltik, és tűz fölé akasztják.

A forrásban lévő vízbe maréknyi fekete teát és a mindenhol elterjedt eukaliptusz levelét dobják, majd könyökből (vállból) körbeforgatják öt-hatszor, hogy a tealevél leülepedjen a konzervdoboz aljára. A kész teát bögrébe vagy egyfajta pannikin-nek nevezett füles pohárba töltik, cukorral, esetleg tejjel ízesítik. A kormos, kopott konzervdoboz és tulajdonosa között egyfajta személyes kapcsolat alakul ki, a bozótvidékre tett utazások nélkülözhetetlen kelléke. A bevásárlóközpontokban ma már természetesen forgalmaznak billy teát is, amit kifejezetten a tradicionális ausztrál teakészítéshez ajánlanak. A billy teafőzéssel a ma már gazdag ország polgárai tisztelegnek az egykor idetelepített, gyakran törvényen kívüli, de bátor őseik előtt.

Tetszett a(z) Tea II. magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Tea II. magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Kávéházak magazin cikkek

Nem kell, hogy a kávéfőzés miatt főjön a fej!

Az, hogy ki milyen kávét szeret, ízlés kérdése. Ez vitathatatlan. Az azonban megmásíthatatlan tény, hogy a kávéfőző milyensége rengeteget nyom a latba. Még az igazán minőségi kávéból készített feketét is megkeserítheti, akár szó szerint is, ha a kávéfőző nem megfelelő. Mára már ezen túl a gyorsaság is egy érthető elvárássá vált. De vajon melyik típusú kávégép felel meg minden kritériumnak? Mutatjuk!

Téma, 2023.12.13.

Michelin-csillaggal felérő elismerést kapott a Pacificaffé

Ahogy egy erős reggeli eszpresszó, úgy fújt ébresztőt augusztus 3-án a nemzetközi kávékereskedők világában a Körmendy Sándor vezette a Pacificaffé. A kávépörkölő üzem a „Kenya Gicherori” és a „Ház kávéja” elnevezésű tételeivel nyerte el az 500 fős zsűri tetszését a világ egyik legrangosabb élelmiszeripari versenyében.

Kávé minősítések, 2023.09.05.

A kapszulás kávéfőzőt is kell takarítani!

Lonkai Márton és Juhász Bálint, a Steamhouse kávékapszulák mögött álló kávés szakemberek elárulják, hogyan takarítsuk ki a gépet, hogy sokáig főzhessük vele kedvenc reggeli italunkat.

Koffein, 2023.05.04.

café lungo - hosszú kávé

Sokakban felmerül a kérdés, mi a különbség a hosszú és a rövid kávé között?! A kérdésekre Lonkai Márton és Juhász Bálint, a Steamhouse kávépörkölő üzem mögött álló kávés szakemberek adja meg a választ.

Kávé akadémia, 2023.03.29.

A víz világnapja (03.22.)

Március 22-én ünnepeljük a Víz Világnapját, amelyet az ENSZ 1992-ben hozott létre azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a víz fontosságára, és annak fenntartható menedzselésére. Ebben a cikkben megnézzük, hogy milyen problémákkal küzdünk a vízgazdálkodás terén és hogy milyen vízzel főzzük a kávét.

Kávé akadémia, 2023.03.22.

Mi található egy kávékapszulában?

Sokféle kávékapszula kapható a boltokban, rengeteg gyártótól és pörkölőtől. De vajon mi is található valójában a kapszulákban. Kávékapszulákkal foglalkozó szakemberek most elárulják nekünk.

Zacc, 2023.02.16.

24 karátos arany cappuccinó Magyarországon is

Szó szerint bearanyozhatjuk a napunkat a közelmúltban megnyílt szarvasi Újváros Bisztróban, ahol nemcsak a márványpadlóba kerültek 24 karátos aranybetétek, de arannyal szórt kávékülönlegességet is elfogyaszthatunk. Az arany cappuccinót eddig az Emirátusokban (Dubaiban és Abu Dhabiban) lehetett megkóstolni.

Kávé és egészség, 2023.02.08.

"narrow"
Gear.svg