Tea 2009.11.26.

Tea III.

Ámbár az utóbbi időben egyre jobban nyit a kávés világ felé, Kína történelme és kultúrája elválaszthatatlan a teától. A legenda szerint Bodhidharma, az Indiából érkezett tanító nem csak a buddhizmust hozta magával Kínába...


A guru egyik végeláthatatlan meditációja során elszunnyadt. Amikor aztán felébredt, dühében letépte szemhéjait és elhajította, hogy azokat soha többé ne tudja lehunyni. Az "eldobott" szemhéjakból sarjadt ki az első teanövény, ami a későbbi tanítványoknak segít, hogy éberek maradjanak.
A történet utal a buddhisták elkötelezettségére az éberség iránt, de megjelenik benne a mély tisztelet a tea és teázás felé.

Az első teás könyvet (Csa csing) több mint 1200 évvel ezelőtt írta meg Lu Jü, aki 10 fejezetben mutatja be a Tang-kori Kína teakultúráját. A termeléstől, a feldolgozáson át, a teakészítés és fogyasztás szokásáig.
Kínai tea ez nagyjából annyit jelenthet, mint amikor brazil kávéról vagy európai borról beszélünk. Rendkívül összetett kultúra, amit nem lehet leegyszerűsíteni. Ha mégis muszáj, egy fontos jellemzőt érdemes talán kiemelni – a kínai kultúra minden szintjén összefonódik a teázással.

 • A mindennapok teája

  Minden pillanatban lehet teázni. Vendéglátóhelyen gyakran automatikusan hozzák az étkezés előtti (aperitif), majd utáni (digestiv) teákat és díját belekalkulálják az ételek árába. Az utcán befőttesüveg-szerű alkalmatosságokban viszik magukkal teájukat az emberek, ha elfogyott, a forróvíz-árusnál újból feltöltik. A fürdőben a gőzölés utáni lehűléskor kortyolgatnak forró teát. Bárkihez megyünk látogatóba, "kötelezően" teával kínál, amit nem lehet visszautasítani…


 • Az ünnepek teaszokásai

  Minden jeles eseményhez kapcsolódik teaszokás. A leánykérés-tea, házasságkötés-tea, kibékülés-tea, tanár-diák tea, újévi tea – mind-mind élő hagyományok az ország egyes részein. A teát kínáló ember általában "alárendeli" magát a másiknak, aki a tea elfogadásával fejezi ki egyetértő, igenlő, megbocsátó, elfogadó, stb. szándékát.


 • A szent teázás: kung fu tea

  A kifejezés Kung-fu-ce (Konfuciusz) mester nevéből ered. Tanítása a világban uralkodó törvényről és ebből fakadó szabályokról a mai napig meghatározó Kínában. Minden tevékenység, amiben el lehet mélyülni alkalmas, hogy azt kung fu-módra, igazi mesterségként műveljük. Nyugaton a legismertebb megjelenési formája a harcművészet, Kínában az egyik legnagyobbra becsült a tea-mesterség. A XVI. században rögzített rendszer minden apró részletre kiterjed, a berendezéstől, a készítés pontos leírásáig.

 • H i r d e t é s

  pannonkave.hu kávékóstoló banner kép

  H i r d e t é s

  Kávéházak magazin

  B-opció válságban magyar módra cikk borítóképe
  B-opció válságban magyar módra

  A turizmus és vendéglátás volt az első szektor, mely megérezte a COVID-19 új koronavírus járvány terjedését lassító védelmi és korlátozó intézkedések hatását, a fogyasztói kör elmaradásából adódó bevételkiesést, ám talán pont ezért, itt indultak el az első kreatív és alternatív megoldások is, hogy miként tudják túlélni ezt a válságos helyzetet. Lássunk pár példát, kinél mi a B-opció.

  Café Magyarország 2020.04.08.
  Kopi Luwak: Exkluzív és méregdrága a cibetmacska ürüléke cikk borítóképe
  Kopi Luwak: Exkluzív és méregdrága a cibetmacska ürüléke

  Egy kávé, melyből egy csészényi adag körülbelül 10 ezer forintot kóstál, kilogrammonkénti ára pedig nagyjából vetekszik a szarvasgombáéval. Ez a kivételes gasztronómiai különlegesség bizony nem a kotyogósba való… de valójában mekkora árat fizetünk érte?

  Kávé akadémia 2020.03.20.

  H i r d e t é s