Tea 2009.11.26.

Tea III.

Ámbár az utóbbi időben egyre jobban nyit a kávés világ felé, Kína történelme és kultúrája elválaszthatatlan a teától. A legenda szerint Bodhidharma, az Indiából érkezett tanító nem csak a buddhizmust hozta magával Kínába...


A guru egyik végeláthatatlan meditációja során elszunnyadt. Amikor aztán felébredt, dühében letépte szemhéjait és elhajította, hogy azokat soha többé ne tudja lehunyni. Az "eldobott" szemhéjakból sarjadt ki az első teanövény, ami a későbbi tanítványoknak segít, hogy éberek maradjanak.
A történet utal a buddhisták elkötelezettségére az éberség iránt, de megjelenik benne a mély tisztelet a tea és teázás felé.

Az első teás könyvet (Csa csing) több mint 1200 évvel ezelőtt írta meg Lu Jü, aki 10 fejezetben mutatja be a Tang-kori Kína teakultúráját. A termeléstől, a feldolgozáson át, a teakészítés és fogyasztás szokásáig.
Kínai tea ez nagyjából annyit jelenthet, mint amikor brazil kávéról vagy európai borról beszélünk. Rendkívül összetett kultúra, amit nem lehet leegyszerűsíteni. Ha mégis muszáj, egy fontos jellemzőt érdemes talán kiemelni – a kínai kultúra minden szintjén összefonódik a teázással.

 • A mindennapok teája

  Minden pillanatban lehet teázni. Vendéglátóhelyen gyakran automatikusan hozzák az étkezés előtti (aperitif), majd utáni (digestiv) teákat és díját belekalkulálják az ételek árába. Az utcán befőttesüveg-szerű alkalmatosságokban viszik magukkal teájukat az emberek, ha elfogyott, a forróvíz-árusnál újból feltöltik. A fürdőben a gőzölés utáni lehűléskor kortyolgatnak forró teát. Bárkihez megyünk látogatóba, "kötelezően" teával kínál, amit nem lehet visszautasítani…


 • Az ünnepek teaszokásai

  Minden jeles eseményhez kapcsolódik teaszokás. A leánykérés-tea, házasságkötés-tea, kibékülés-tea, tanár-diák tea, újévi tea – mind-mind élő hagyományok az ország egyes részein. A teát kínáló ember általában "alárendeli" magát a másiknak, aki a tea elfogadásával fejezi ki egyetértő, igenlő, megbocsátó, elfogadó, stb. szándékát.


 • A szent teázás: kung fu tea

  A kifejezés Kung-fu-ce (Konfuciusz) mester nevéből ered. Tanítása a világban uralkodó törvényről és ebből fakadó szabályokról a mai napig meghatározó Kínában. Minden tevékenység, amiben el lehet mélyülni alkalmas, hogy azt kung fu-módra, igazi mesterségként műveljük. Nyugaton a legismertebb megjelenési formája a harcművészet, Kínában az egyik legnagyobbra becsült a tea-mesterség. A XVI. században rögzített rendszer minden apró részletre kiterjed, a berendezéstől, a készítés pontos leírásáig.

 • H i r d e t é s

  Tea IV.

  Tegyünk egy látogatást a világ különleges teakultúráiba, kóstoljuk meg ezen egzotikus országok tradicionális teaitalait!

  Tea 2009.12.02.
  Tea II.

  Októberben az igazi ősz – sőt szinte a tél is – ránk köszöntött, forduljunk hát megint a forró italok királynőjéhez, a teához. De most nem az elegáns angol vagy egzotikus indiai, kifinomult kínai vagy emelkedett japán teakultúráról ejtünk pár szót, hanem az ausztrálról..

  Tea 2009.10.20.
  Tea I.

  Az egyik legsajátosabb teakészítési mód ebben a kultúrkörben alakult ki és terjedt el. A szamovárról talán már mindnyájan hallottunk, de tudjuk-e hogyan is működik valójában. A szó jelentése: önmagától főző. A jellegzetes forraló edényt az 1700-as évek közepétől gyártják, a legfontosabb műhelyek Tulában jöttek létre.

  Tea 2009.02.28.

  Kávéházak magazin

  Mi legyen a többi zaccal? III. cikk borítóképe
  Mi legyen a többi zaccal? III.

  Ha a kerted már gyönyörű, és a konyhád is tiszta és illatos, de megrögzött kávéfogyasztóként még mindig marad zaccod a szemetesnek is, adunk még néhány tippet a felhasználásra, ezúttal a fürdőszobában. (x)

  Zacc 2019.10.22.
  Mi legyen a zaccal? II. cikk borítóképe
  Mi legyen a zaccal? II.

  Korábban megnéztük, mihez kezdhetünk kedvenc kávénk maradékával, ha a hétvégéinket koffeinnel feltöltődve a konyhakertben képzeljük el. Most nézzük,mi mindenre jó a lakásban! (x)

  Zacc 2019.10.16.
  Mi legyen a zaccal? cikk borítóképe
  Mi legyen a zaccal?

  A kávé a legtöbbeknek egy nélkülözhetetlen ital reggelente az ágyból kikelve, a munkahelyre beérve vagy épp ebéd után, egyfajta üzemanyag, ami feltölt energiával. Már ez sem csekélység, de a kávé szerepe itt nem ér véget. Miután hozzájutottunk az életmentő finomsághoz, vegyük szemügyre az ottmaradó zaccot, ugyanis még az is valódi kincs! Elsőként nézzük, mit kezdhetünk vele a kertben: (x)

  Zacc 2019.09.09.

  H i r d e t é s