Tea 2008.12.19.

Tea receptkönyvek

Ritkán adódik olyan alkalom, hogy a magyar könyvpiacon a vendéglátók számára is érdekes és használható könyvek jelennek meg egy témában, ráadásul szinte egyszerre. A tea esetében ez történt, ezért – a közelgő karácsonyra való tekintettel is – szívből ajánljuk az alábbi köteteket minden olyan ember számára, aki nem csak a kávé világában szeretne elmélyülni.


Teakalauz (Kiss Mariann, HVG könyvek)

A kétkötetes, kisméretű könyv díszcsomagolása ellenére nem tipikus ajándékkönyv, hanem igazán hasznos olvasmány. Az első kötet a tea kultúrtörténetével, a második a tea "gyakorlatával" – a növénnyel, feldolgozással, fajtákkal és készítési szabályokkal foglalkozik. Vendéglátók számára is fontos alapmű, a beszerzésnél és a készítésnél egyaránt sok segítséget ad.

Zöld tea (Mary Lou Heiss, Lunarimpex Kiadó)

A könyv praktikus oldalról közelíti meg az utóbbi évek zöldtea-kultuszát. A forró és jeges italreceptekből néhány zöld tea-variáció: zöld tea citromfűvel, édesköménnyel és borsmentával; kínai tea rózsabimbókkal és krizantémszirmokkal; jeges tea pirított kókusszal; görögdinnyés-körtés zöldtea turmix. A receptek némi átalakítással színesíthetik a szezonális italválasztékot.

A kínai tea (Liu Tong, Kossuth Kiadó)

Sokan Európában Indiával, esetleg Ceylonnal azonosítják a teát, pedig az indiai szubkontinensen csak az angolok terjesztették el a növényt. A tea őshazája Kína. Aki hajlandó igazán elmélyülni a tea világában, végül Kínában köt ki. A könyv szerint: "A tea a meditáció barátja, hatására az ember szíve mély nyugalomba merül. A tea a képzelet szárnyait nyújtja, melyeken aztán a hétköznapi világ fölé emel, miközben meghagyja a gondolkodás világosságát. A tea nem kábít el, sőt inkább közelebb visz a bölcsességhez."

Tea IV.

Tegyünk egy látogatást a világ különleges teakultúráiba, kóstoljuk meg ezen egzotikus országok tradicionális teaitalait!

Tea 2009.12.02.
Tea III.

Ámbár az utóbbi időben egyre jobban nyit a kávés világ felé, Kína történelme és kultúrája elválaszthatatlan a teától. A legenda szerint Bodhidharma, az Indiából érkezett tanító nem csak a buddhizmust hozta magával Kínába...

Tea 2009.11.26.
Tea II.

Októberben az igazi ősz – sőt szinte a tél is – ránk köszöntött, forduljunk hát megint a forró italok királynőjéhez, a teához. De most nem az elegáns angol vagy egzotikus indiai, kifinomult kínai vagy emelkedett japán teakultúráról ejtünk pár szót, hanem az ausztrálról..

Tea 2009.10.20.

Kávéházak magazin

Mi legyen a többi zaccal? III. cikk borítóképe
Mi legyen a többi zaccal? III.

Ha a kerted már gyönyörű, és a konyhád is tiszta és illatos, de megrögzött kávéfogyasztóként még mindig marad zaccod a szemetesnek is, adunk még néhány tippet a felhasználásra, ezúttal a fürdőszobában. (x)

Zacc 2019.10.22.
Mi legyen a zaccal? II. cikk borítóképe
Mi legyen a zaccal? II.

Korábban megnéztük, mihez kezdhetünk kedvenc kávénk maradékával, ha a hétvégéinket koffeinnel feltöltődve a konyhakertben képzeljük el. Most nézzük,mi mindenre jó a lakásban! (x)

Zacc 2019.10.16.
Mi legyen a zaccal? cikk borítóképe
Mi legyen a zaccal?

A kávé a legtöbbeknek egy nélkülözhetetlen ital reggelente az ágyból kikelve, a munkahelyre beérve vagy épp ebéd után, egyfajta üzemanyag, ami feltölt energiával. Már ez sem csekélység, de a kávé szerepe itt nem ér véget. Miután hozzájutottunk az életmentő finomsághoz, vegyük szemügyre az ottmaradó zaccot, ugyanis még az is valódi kincs! Elsőként nézzük, mit kezdhetünk vele a kertben: (x)

Zacc 2019.09.09.