Tea 2008.12.19.

Tea receptkönyvek

Ritkán adódik olyan alkalom, hogy a magyar könyvpiacon a vendéglátók számára is érdekes és használható könyvek jelennek meg egy témában, ráadásul szinte egyszerre. A tea esetében ez történt, ezért – a közelgő karácsonyra való tekintettel is – szívből ajánljuk az alábbi köteteket minden olyan ember számára, aki nem csak a kávé világában szeretne elmélyülni.


Teakalauz (Kiss Mariann, HVG könyvek)

A kétkötetes, kisméretű könyv díszcsomagolása ellenére nem tipikus ajándékkönyv, hanem igazán hasznos olvasmány. Az első kötet a tea kultúrtörténetével, a második a tea "gyakorlatával" – a növénnyel, feldolgozással, fajtákkal és készítési szabályokkal foglalkozik. Vendéglátók számára is fontos alapmű, a beszerzésnél és a készítésnél egyaránt sok segítséget ad.

Zöld tea (Mary Lou Heiss, Lunarimpex Kiadó)

A könyv praktikus oldalról közelíti meg az utóbbi évek zöldtea-kultuszát. A forró és jeges italreceptekből néhány zöld tea-variáció: zöld tea citromfűvel, édesköménnyel és borsmentával; kínai tea rózsabimbókkal és krizantémszirmokkal; jeges tea pirított kókusszal; görögdinnyés-körtés zöldtea turmix. A receptek némi átalakítással színesíthetik a szezonális italválasztékot.

A kínai tea (Liu Tong, Kossuth Kiadó)

Sokan Európában Indiával, esetleg Ceylonnal azonosítják a teát, pedig az indiai szubkontinensen csak az angolok terjesztették el a növényt. A tea őshazája Kína. Aki hajlandó igazán elmélyülni a tea világában, végül Kínában köt ki. A könyv szerint: "A tea a meditáció barátja, hatására az ember szíve mély nyugalomba merül. A tea a képzelet szárnyait nyújtja, melyeken aztán a hétköznapi világ fölé emel, miközben meghagyja a gondolkodás világosságát. A tea nem kábít el, sőt inkább közelebb visz a bölcsességhez."

H i r d e t é s

x-presso

H i r d e t é s

Kávéházak magazin

100 éves tradicionális katalán kávé Magyarországon cikk borítóképe
100 éves tradicionális katalán kávé Magyarországon

Egy évszázados centenáriumát ünnepli idén a felső prémium kategóriájú kávékat készítő és forgalmazó Cafes Cornellá. A katalán családi vállalkozás remekműveit hazánkban is meg lehet kóstolni. (x)

Café World 2020.01.15.
Arabica és robusta – a két vetélytárs?! cikk borítóképe
Arabica és robusta – a két vetélytárs?!

Meglepő módon (tudomásunk szerint) nagyjából százféle kávénövény létezik, mi mégis csupán háromnak fogyasztjuk a termését. A coffee liberica rendkívül ritka, így igen csekély mennyiségben kerül csak kereskedelmi forgalomba. A világ kávétermésének mindössze 2-3%-át jelenti. A csomagolások hátoldalán található leírásokat böngészve nagy valószínűséggel az arabica és/vagy a robusta kifejezésekkel találkozol. Te tudod, hogy pontosan mit takarnak ezek az elnevezések? (x)

Kávé akadémia 2020.01.13.

H i r d e t é s