Tea 2008.12.19.

Tea receptkönyvek

Ritkán adódik olyan alkalom, hogy a magyar könyvpiacon a vendéglátók számára is érdekes és használható könyvek jelennek meg egy témában, ráadásul szinte egyszerre. A tea esetében ez történt, ezért – a közelgő karácsonyra való tekintettel is – szívből ajánljuk az alábbi köteteket minden olyan ember számára, aki nem csak a kávé világában szeretne elmélyülni.


Teakalauz (Kiss Mariann, HVG könyvek)

A kétkötetes, kisméretű könyv díszcsomagolása ellenére nem tipikus ajándékkönyv, hanem igazán hasznos olvasmány. Az első kötet a tea kultúrtörténetével, a második a tea "gyakorlatával" – a növénnyel, feldolgozással, fajtákkal és készítési szabályokkal foglalkozik. Vendéglátók számára is fontos alapmű, a beszerzésnél és a készítésnél egyaránt sok segítséget ad.

Zöld tea (Mary Lou Heiss, Lunarimpex Kiadó)

A könyv praktikus oldalról közelíti meg az utóbbi évek zöldtea-kultuszát. A forró és jeges italreceptekből néhány zöld tea-variáció: zöld tea citromfűvel, édesköménnyel és borsmentával; kínai tea rózsabimbókkal és krizantémszirmokkal; jeges tea pirított kókusszal; görögdinnyés-körtés zöldtea turmix. A receptek némi átalakítással színesíthetik a szezonális italválasztékot.

A kínai tea (Liu Tong, Kossuth Kiadó)

Sokan Európában Indiával, esetleg Ceylonnal azonosítják a teát, pedig az indiai szubkontinensen csak az angolok terjesztették el a növényt. A tea őshazája Kína. Aki hajlandó igazán elmélyülni a tea világában, végül Kínában köt ki. A könyv szerint: "A tea a meditáció barátja, hatására az ember szíve mély nyugalomba merül. A tea a képzelet szárnyait nyújtja, melyeken aztán a hétköznapi világ fölé emel, miközben meghagyja a gondolkodás világosságát. A tea nem kábít el, sőt inkább közelebb visz a bölcsességhez."

H i r d e t é s

pannonkave.hu kávékóstoló banner kép

H i r d e t é s

Kávéházak magazin

B-opció válságban magyar módra cikk borítóképe
B-opció válságban magyar módra

A turizmus és vendéglátás volt az első szektor, mely megérezte a COVID-19 új koronavírus járvány terjedését lassító védelmi és korlátozó intézkedések hatását, a fogyasztói kör elmaradásából adódó bevételkiesést, ám talán pont ezért, itt indultak el az első kreatív és alternatív megoldások is, hogy miként tudják túlélni ezt a válságos helyzetet. Lássunk pár példát, kinél mi a B-opció.

Café Magyarország 2020.04.08.
Kopi Luwak: Exkluzív és méregdrága a cibetmacska ürüléke cikk borítóképe
Kopi Luwak: Exkluzív és méregdrága a cibetmacska ürüléke

Egy kávé, melyből egy csészényi adag körülbelül 10 ezer forintot kóstál, kilogrammonkénti ára pedig nagyjából vetekszik a szarvasgombáéval. Ez a kivételes gasztronómiai különlegesség bizony nem a kotyogósba való… de valójában mekkora árat fizetünk érte?

Kávé akadémia 2020.03.20.

H i r d e t é s