Növényi tej - ingyen!?
Koffein, 2024.11.03.
Több mint egy évtized telt el azóta, hogy az újra ébredő kávéházi életről a Budapesti Negyed, egy vaskos tanulmánykötetet jelentetett meg. Ez a munka rögtön alapmű lett a kávéházakat szeretők és üzemeltetők között. Gyakorlatba áthelyezhető ismeretet adtak a kezünkbe a szerzők a nagy kávéházi konjunktúra mindennapjairól, eszközeiről és legfőbb művelőiről.
Igazi ágazati változások 2000 után következtek. A 2003-ban alapított Kávéházak.hu 2004-ben indította az első Kávéházak versenyét, amelyet azóta évente megrendez. Ugyanebben az évben indult először Barista Bajnokság a Barista Világbajnokság előselejtezőjeképpen. Az uniós csatlakozással megsokszorozódott a Magyarországon elérhető kávémárkák száma. Háromszor tartott azóta a szakma összejövetelt Kávés Konferencián, elindult Cafe & Bar néven az első életképes kávés és koktélos szakmai lap, és 2008 nyarán megrendezésre került az első nagyszabású kávés rendezvény, a Kávé és Koktélfesztivál Budapesten a Millenárison.
Sajnos mindeközben Magyarországon a gazdasági "klíma" egyre fagyosabb lett: nem kedvezett a vendéglátó piac bővülésének a torz adórendszer, megszűnt az alacsonyabb áfakulcs, drasztikusan nőttek az élőmunka terhek, szigorodott a szabályozás, mely utóbbival sajnos nem járt együtt a szabályozók ésszerűsödése.
Mi kávés vendéglátók, a 2008-as Kávés Konferencián egyetértésünket fejeztük ki a kávéházi szakma közös fontos kérdéseiben, és közös érdekeink képviseletében ez év júniusában a Kávé és Koktélfesztiválon aláírtuk a Kávéházak Egyesületének alapító okiratát
Valljuk, hogy a kávés vendéglátás a magyar társadalom és kultúra felismert értéke és a magyar életvitel jellemző eleme, ezért a kávés vendéglátás vállalható életforma, elismert hivatás és versenyképes üzlet kell hogy legyen.
Ebben a szellemben tevékenykedünk, és nyújtunk tagjainknak üzleti, szakmai és emberi segítséget.
Céljaink:
- Közös érdekképviselettel fellépni a vendéglátás piacán, a beszállítók, az állam, a települések és a szakhatóságok viszonyában.
- Párbeszéden keresztüli önmeghatározással a kávés vendéglátás számára rendes helyet biztosítani a TEÁOR-ban és a vendéglátó szakoktatás tananyagában.
- Országos marketingesemények szervezésével és társszakmák rendezvényein való részvétellel növelni a kávés vendéglátás ismertségét és elismertségét.
- Saját fórumokkal, portállal és sajtóval segíteni a kávés vendéglátás kommunikációját és működését.
- Nemzetközi kapcsolatokkal és társszervezeti kapcsolatokkal katalizálni az ágazat fejlődését.
További Kávéházak magazin cikkek
Növényi tej - ingyen!?
Koffein, 2024.11.03.
Vietnámi Egg Coffee
Café World, 2024.08.24.
Hogyan játszik össze a kávé és a foci világa?
Café World, 2024.05.31.
Muzsikáló Magyarország program: a kávéházi cigányzene megőrzése
Régi pesti kávéházak, 2024.05.08.
Gyorsabb, Egyszerűbb, Kényelmesebb: Spórolj akár napi 100 percet vállalkozásodnak
Téma, 2024.04.26.
Nem kell, hogy a kávéfőzés miatt főjön a fej!
Téma, 2023.12.13.
Lehetőségek a turizmuson innen és túl – állás Kaposvár városában
Téma, 2023.12.11.
Michelin-csillaggal felérő elismerést kapott a Pacificaffé
Kávé minősítések, 2023.09.05.
A kávézás művészete és mestersége – válj profi baristává!
2024.10.07.