Amikor az út Rómába vezet..

-
Zacc, 2009.02.11.

Amikor az út Rómába vezet..

Róma, Olaszország fővárosa, a klasszikus ókori művészetek védőbástyája, az olasz csizma ékszere.. itt töltöttem pár napot, nem csak a történelmi értékeket keresve "kávés szememmel". Igaz, az olaszok jó pár száz évvel később kezdtek kávéval foglalkozni mint például az arab térségben élők. Igaz, hogy nincs Olaszoszágban túl sok termőterület de akkor miért minden barista hazája? Miért az elnevezés olasz espresso?


Az olaszok barátságosak, segítőkészek. Egy kis utánajárással, elképzelhető, hogy te is egy kávégyárban találod magad, ahogy a pörkölő mester mint egy laboros, fehér köpenyben dolgozik, egy teljesen gépesített pörkölőrészlegen.

Pörkölőgyár
Tehát bejutottunk a legzártabb helyre, a pörkölés helyszínére.
A kávébabok az eljárás elejétől egy hosszú, kanyargós és szerteteágazó csőrendszerben, levegő segítségével közlekednek. Az eljárás elején a zöldkávét, megfelelő keverék formájában helyezik a csőbe és annak több végén, már csak csomagolt szemes- őrölt kávé, pod illetve kapszula formájában látjuk viszont.
Az eljárás nagyon tiszta. Előre jól kitalált helyeken lehet például mintát venni a frissen pörkölt kávéból, pici ablakon -abba pontosan illő kislapáttal. A mintát a gépek mellett felállított számítógépekkel analízálják (szín, méret) pontos vizsgálatra (aroma mennyiség, ízvilág, krémesség mérésére) pedig a gyártócsarnokot uraló, a gépek fölé épített, körbeüvegezett laborban végzik.

Természetesen a cégnek a kincset érő pörkölő mestere mellett, van egy kincset érő baristája is: Fabio.
Fabio napi feladatai közé tartozik, 13 órára (ebéd utánra) készíteni egy kávékülönlegességet a gyár tulajdonosának, Mr Palombininek. Kedvenc pesztonkánknak persze nem ennyi az élete.
Amellett, hogy minden nap kóstolja a már lepörkölt de még a gyárban lévő kávékat, szervezi és vezeti a barista oktatásokat, készül az épp aktuális versenyekre (Barista Verseny, Latte Art Bajnokságok, Kávé és Párlat ..), most már leginkább bírói minősítésben.

Oktató /bemutató terem
Fabio, a kávégyár épületében berendezett oktató teremben nekünk is mutatott egy- két új receptet, sztenderdet, gépet és technológiát.
Kezdjük talán a kávégépekkel amiket használ.
Az egyik, egy új technológiával működő Nuova Simonelli gép. Fabio, csak annyit mondott, hogy innentől leszünk mi baristák, feleslegesek...
Ugyebár minden nagyobb kávésrendezvénynek, legalább egy tömörítő a logója, mert munkánk fontos része, 100%- os ital készítéséhez elengedhetetlen mozdulat; a tömörítés. De nem Nouva Simonellivel!

Ennek a kívülről teljesen átlagos termoszifonos kávégépnek az a kis titka, hogy nem kell tömöríteni az örleményt sokkolás előtt, ugyanis a vizoszlop nem függőleges, hanem oldalirányú nyomást kap, így tulajdonképpen betömöríti a kávét a szűrőbe.

Egy másik tökéletes Espresso gép, ami kívülről is lenyűgöző. Isteni fehér színben. Dalla Corte.
Különlegessége abban rejlik, hogy a La Marzocco gépekhez hasonlóan, nem hőcserélők fekszenek a kazántérben, hanem a csaptelepeket, külön kazán fűti. Értsd: 1l -es kazán/csaptelep.
Ez a kis újítás biztosítja az átfolyóvíz állandó hőmérsékletét. Természetesen ez a gép is PC-re köthető, ahová továbbítja a pontos adatokat (átfolyó víz hőmérséklet, mennyiség stb..) . Tartozéka lehet pl., egy Dalla Corte őrlő, ami szintén rendelkezik USBport-tal, tehát ő is programozható (örlemény finomsága, mennyisége),akár egy másik szobából.

Ezek a gépek már az első pillanatban levettek a lábamról de a kedvencem mégis egy digitális őrlő volt a Macap-tól.

Tetszett a(z) Amikor az út Rómába vezet.. magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Amikor az út Rómába vezet.. magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Kávéházak magazin cikkek

Növényi tej - ingyen!?

Budapest egyik belvárosi kávézója úgy döntött, hogy ingyen adja a növényi tejet. Ebben a cikkben ennek jártunk utána.

Koffein, 2024.11.03.

Vietnámi Egg Coffee

Vietnámban a kávét desszertként is fogyasztják. A tojásos kávét nevezhetnénk akár folyékony tiramisunak vagy kávés sodónak is. Bár elsőre furcsának hangzik a tojás és kávé kombinációja, a párosításnak praktikus oka is van: a tojás megköti a keserű ízeket, így egy kevésbé savas, lágy ízvilágot kapunk.

Café World, 2024.08.24.

Hogyan játszik össze a kávé és a foci világa?

A kávé és a futball elsőre furcsa párosnak tűnhet, de amikor belegondolunk abba, hogy a focisták is ugyanolyan emberek, mint mi, és hogy az ő napjuk is egy jól megszokott csésze kávéval indul, akkor egyből láthatjuk azt, hogy a színfalak mögött valószínűleg sokkal nagyobb szerepet tölt be kedvenc energizáló italunk, mint gondolnánk.

Café World, 2024.05.31.

Muzsikáló Magyarország program: a kávéházi cigányzene megőrzése

A Muzsikáló Magyarország program célja a hagyományos kávéházi cigányzene hagyományainak megőrzése és népszerűsítése. 500 cigányzenész vendéglátóhelyi foglalkoztatását négy hónapon keresztül támogatják, így növelve a programban részt vevő vendéglátóhelyek vonzerejét is.

Régi pesti kávéházak, 2024.05.08.

Nem kell, hogy a kávéfőzés miatt főjön a fej!

Az, hogy ki milyen kávét szeret, ízlés kérdése. Ez vitathatatlan. Az azonban megmásíthatatlan tény, hogy a kávéfőző milyensége rengeteget nyom a latba. Még az igazán minőségi kávéból készített feketét is megkeserítheti, akár szó szerint is, ha a kávéfőző nem megfelelő. Mára már ezen túl a gyorsaság is egy érthető elvárássá vált. De vajon melyik típusú kávégép felel meg minden kritériumnak? Mutatjuk!

Téma, 2023.12.13.

Michelin-csillaggal felérő elismerést kapott a Pacificaffé

Ahogy egy erős reggeli eszpresszó, úgy fújt ébresztőt augusztus 3-án a nemzetközi kávékereskedők világában a Körmendy Sándor vezette a Pacificaffé. A kávépörkölő üzem a „Kenya Gicherori” és a „Ház kávéja” elnevezésű tételeivel nyerte el az 500 fős zsűri tetszését a világ egyik legrangosabb élelmiszeripari versenyében.

Kávé minősítések, 2023.09.05.

"narrow"
Gear.svg