Növényi tej - ingyen!?
Koffein, 2024.11.03.
Sokféle kávékapszula kapható a boltokban, rengeteg gyártótól és pörkölőtől. De vajon mi is található valójában a kapszulákban. Kávékapszulákkal foglalkozó szakemberek most elárulják nekünk.
A kávéültetvényeken leszüretelt, majd feldolgozott zöld kávét általában 60 kg-os zsákokban szállítják a pörkölő üzemekbe, ahol előzetes minőségellenőrzést követően kerülnek a pörkölőgépbe.
A pörkölés során a kávé 15-25%-ot veszít a súlyából, ennyi nedvesség távozik belőle a hő hatására. Mi sem a pörkölés során, sem azután nem adunk hozzá aromát, nem áztatjuk be olajokba. A megpörkölt kávét lehűtjük, és pihentetjük kicsit, majd ezután leőröljük, és máris mehet a kapszulázó gépbe - kezdte Lonkai Márton, a Steamhouse kávékapszulák egyik megálmodója.
A gép folyamatosan és pontosan adagolva minden kapszulába annyi kávét tölt, amennyit előre beállítottunk, ez általában 5 és 6 gramm közötti kávémennyiséget jelent. Ha ennél többet adagolnánk, a kávégépek nem birkóznának meg vele. Minden gyártási folyamatot kóstolással kezdünk, hogy megtaláljuk a lehető legjobb beállítást, hiszen a kávé egy folyamatosan változó alapanyag. Könnyen elképzelhető, hogy egy adott napon kicsit máshogyan kell tölteni, mint az előző gyártásnál - folytatta Juhász Bálint.
Amennyiben hosszabb lejáratra gyártunk, a töltés során nitrogén gáz is kerülhet a kapszulákba, kicserélve a bennük lévő levegőt élelmiszeripari tisztaságú nitrogénre. Ennek az az értelme, hogy a levegőben található oxigén hatására idővel a kávé “ellaposodik”, veszít az ízéből, intenzitásából, a nitrogén viszont semleges gáz, így nem okoz minőségbeli változást. És mivel az általunk belélegzett levegő 75-78%-a nitrogén, így semmilyen hatással nincs a szervezetünkre - részletezte Lonkai Márton.
Attól, hogy a legmagasabb, specialty minőségű, 100% arabica kávék kerülnek az általunk gyártott kapszulákba, magashegyi ültetvényekről. Nem keverjük a kávékat, nem adunk hozzájuk aromát, nem pörköljük keserűre. Egyszerűen - akárcsak egy jó, minőségi bornál - megmutatjuk mindazt, ami a gyümölcsben rejlik - zárta Juhász Bálint.
dr. Kovács T. Lóránt
További Kávéházak magazin cikkek
Növényi tej - ingyen!?
Koffein, 2024.11.03.
Vietnámi Egg Coffee
Café World, 2024.08.24.
Hogyan játszik össze a kávé és a foci világa?
Café World, 2024.05.31.
Muzsikáló Magyarország program: a kávéházi cigányzene megőrzése
Régi pesti kávéházak, 2024.05.08.
Gyorsabb, Egyszerűbb, Kényelmesebb: Spórolj akár napi 100 percet vállalkozásodnak
Téma, 2024.04.26.
Nem kell, hogy a kávéfőzés miatt főjön a fej!
Téma, 2023.12.13.
Lehetőségek a turizmuson innen és túl – állás Kaposvár városában
Téma, 2023.12.11.
Michelin-csillaggal felérő elismerést kapott a Pacificaffé
Kávé minősítések, 2023.09.05.
Gyorsabb, Egyszerűbb, Kényelmesebb: Spórolj akár napi 100 percet vállalkozásodnak
2024.04.26.