Kávéházi magazin

Blogpartnerünk írta...
Vasárnap Critical Mass, de azért más is megmentheti a világot. Elég valószínű, hogy a világot megmenteni vágyók ugyanazért nem mentik meg a Földet, mint ami a kis pártok halál-oka is.
2007.04.18.
Koffeinfüggő lesz Budapest, ha megvalósulnak a Budapest Szíve pályázat ötlettervei, írja az Index. A Budapest belvárosának felélesztését megcélzó városépítészeti ötletpályázat díjait még márciusban adta át a főpolgármester az Erzsébet téri Gödör Klubban. Az első díjat egy magyar építész csoport kapta. Kávézókat terveztek, a köbön.
2006.04.19.
A Szeretem Budapestet Mozgalom, a Critical Mass, a Centrum Csoport, az Óvás! Egyesület és a Kávéházak.hu szervezői, képviselői, vezetői egy helyen, a Tranzit Artban kidumálják a várost. November 22-én, kedden este 7 órától terítéken az, ami jó, és ami nem jó.
2005.11.17.
NOL
Budapestnek nagy szüksége van kiülős éttermekre, kávézókra, cukrászdákra, mert ezek az idegenforgalomra, a versenyképességre, a közterület-használatra, a gazdaságra, a kultúrára, a közösségre mind pozitív hatással vannak - állapítja meg a Studio Metropolitana Urbanisztika Kutató Központ Kht. tanulmányában.
2005.10.27.
Kávé akadémia
Ami igaz Magyarországra, az még inkább igaz városaira. A városokban jó pár olyan nemzetiség is megtelepedett, mely az országban vidéken nem jellemzően van jelen: a görög, az örmény, sőt, ma a kínai.
2005.09.26.
Tessék, egy pályázat, ahol meg lehet mutatni, hogy milyen lenne, ha nem így lenne. Egy kissé kelletlen, elhanyagolt, szétmállott város lakosaiként sokat szidalmazzuk őket, a nagy vezetőket. Most vége az ökölrázásnak. A Szeretem Budapestet Mozgalomnak színezhet.
2005.07.12.
Minden rosszallás nélkül teszünk most sétát városunkban. Látható nyomát keressük a víznek. A vizek városa lehetnénk, de nem vagyunk. Szívből hiányoznak nekünk a szökőkutak, az ivókutak, és a megoldás. Elhalt kezdeményezések, vizenyős területek. Igyunk, mint a galambok. Retrogáz.
2005.06.22.
Az agyon fotózott, a fejlődésben mégis valahol megrekedt Budapest elbír még pár könyvet önmaga szépségéről. Az ismertetők hátulütője mindig ugyanaz az apróság lesz: a fotókon is látszik, hogy a várost elhanyagolják. Mi a megoldás? Ne lepődjünk meg, ha erre nem magyarok találták meg a választ. És azon se, hogy nők.
2005.06.20.
Kíváncsi Budapest legnyüzsgőbb térségeire? Tudni szeretné, hol találja a legtöbb teraszt? Szeretné eldönteni, hova vigye el barátait egy nyáresti csevelyre? Régiók a Kávéházak.hu-n! Egy kattintásra legyen a Ráday-n, gombnyomásra barangolja be a Liszt Ferenc teret.
2005.06.17.
Virágba borul a város! Még nem sejti, de mi a "cserepes" virágok fővárosában élünk. Ön és én sétát tehetünk egy különleges világban, ahol az anyaföld betonágyakban termi gyümölcsét és mintha az egész önálló életet élne.
2005.05.06.
Mint lelkes városi kedélyjavítók, nem mehetünk el a körülöttünk folyó események mellett. Széthullott városunkat siratva meglepődünk, hogy találat éri a polgármestert. Vége lenne a tizenöt éve tartó kómának? (Avagy királyáldozat...)
2005.04.29.
A Neon Csoport kiállítása
Szeretnénk, ha a mára már pusztulásra és kidobásra ítélt neonok, egy helyen összegyűjtve újra világíthatnának. 29-től 04-ig az Octogonban.
2005.04.27.
Kávézó és kávéház tulajdonosok, üzletvezetők, írók, művészek és lelkes kávéház rajongók gyűrűjében tartotta meg Zeke Gyula és Frankl Aliona legújabb könyvének bemutatóját. Közösen megállapítottuk: van Pesten kávéházi kultúra.
2005.04.20.
Kávéház anno - és most
Április 19-én, kedden 18 órakor nem mindennapi könyvbemutató lesz a Centrál Kávéházban. A kávéház és a kávéházi kultúra szerelmeseinek Kiss Imre, a Vendéglátóipari Múzeum igazgatója és Györe Balázs író mutatja be Zeke Gyula: Kávézók kalauza című új kötetét.
2005.04.16.
Folytatjuk nagysikerű sorozatunkat, melyben a városi retro kap nyilvánosságot. Újabb szép darabokkal gyarapodott lokális térelem-gyűjteményünk. Ismerkedjen meg azzal, amit mindennap lát, de a túlélési ösztön kitörli az emlékét is. A Városháza közelében jártunk.
2005.04.11.
Azonnali bontási határozatot hozott a belvárosi Belgrád rakpart 9. szám alatti ház engedély nélkül felépített homlokzati részének ügyében a kijelölt, VII. kerületi elsőfokú hatóság.
2005.04.01.
Hanyag, ráépítő ügyeskedők, városképromboló mutatványosok, egyéni érdekek. Mindenki látja, de csak kevesen képesek megakadályozni. Kissé elszomorodunk, aztán továbblépünk. Vannak ennél fontosabb dolgok is az életben. Képek és kritika a "világvárosról".
2005.03.23.
Előre bocsátjuk, mi szeretjük Budapestet. De kevés olyan ember van, aki ne látná, hogy széthullik alattunk a város. Dív a retro, minden sarkon találunk valamit a nyolcvanas évekből. Erősen unjuk őket, egyáltalán nem tűnnek divatosnak. Semmi ösztönzés nincs, hogy helyükre valami új és szép kerüljön. Ha ez mégis megtörténik, később rájövünk, hogy az is gagyi volt.
2005.03.23.
A főváros sikertelenségének mielőbbi orvoslást igénylő tüneteiről értekezik a Szeretem Budapestet Mozgalom márciusban kiadott nyilatkozata. Sokan gondoljuk úgy, ahogyan ők: a főváros és a 23 egyenrangú kerületre épülő közigazgatási rendszere minden sebből vérzik.
2005.03.22.
Egyik munkatársunk a következő kérdést tette fel néhány pesti fiatalnak egy interjú alkalmával: Miért kell a történelmi városnegyedet is agyonfesteni? A válasz: azért, mert ebben a városban senki sem foglalkozik azzal, ki, milyen házat, mennyire fest össze.
2005.03.08.
SDO, TDF, PNC - kik ezek? Ha ön még nem látta névtelen elkövetők hasonló kézjegyeit Budapest házainak falán, akkor ön még nem járt Budapesten. Adatközlőinket arról kérdeztük, hogy milyen belső harcok vannak a sokszor igénytelen, néha megdöbbentően csinos fali pingák mögött. Eközben néhány nagyon jól sikerült alkotást is bemutatunk.
2005.03.02.
Újabb három egységgel bővült újlipótvárosi listánk. A kávézókban gazdag városrész lassan megérdemel egy külön dossziét honlapunkon. A lista korántsem teljes: további cafék várhatók a negyedből!
2005.02.17.
Ez még mindig beszédtéma. Négy évtized kevés volt, hogy végképp kipusztuljanak. A Centrál 2000-es megnyitásával és a Newyork 2005 tavaszán várható megújulásával óvatosan, de talán kimondhatjuk: szimbolikusan újjászületik Budapest, a kávéváros.
2005.02.02.
Van ma egy kávézó Budapesten, ahol ingyen mérik a kávét. Ezen a helyen minden ingyen felhörpintett fekete a bürokrácia bumfordisága és lassúsága ellen tűntet. De ez még nem minden. A Tranzit Art Café az első olyan kávézó, amely ellen civil szervezetet alapítottak. A szervezet tagjai és a Kávézó védelmezői honlapunk fórumán fejtették ki – néha személyeskedésektől sem mentes – véleményüket.
2005.01.04.
A déli népségek kávéházai, éttermei és pezsgő éjszakai élete roppantmód idegesítők innen, Északról nézve. Mert miért van az, hogy egy nóném kisváros, Olaszország hátsó zugában olyan ritmust diktál, hogy utána drága fővárosunk híres mulatónegyedei nyugalmazott katonatisztek szivartermi hangulatára emlékeztetnek?
2004.11.22.
Áll a szőke nő az oszlop mellett. Tőle pár méterre egy középkorú nő retiküllel, bevásárló szatyorral. Kettőjük között hátizsákos srác. És a vicc az, hogy ha mindezt Budapesten látjuk, tekintetünket az égre emelve szinte bizonyosan egy órát pillantunk meg.
2004.11.18.
"Azt szokták mondani, hogy a 80-as évek a közgazdászok évtizede, a kilencvenes évek a jogászok évtizede volt. Azt gondolom, hogy a 2000-es évek a vendéglátók, a kereskedők éve lesz. A mindennapokban működő gyors reflexió, a közönséggel való direkt kapcsolat minden makrogazdasági elemzésnél jobb választ ad a kérdéseinkre… Én azt a kérdést, azt a gondolatot szeretném útjára bocsátani, miszerint van-e, lehet-e, tudunk-e, érdemes-e egy sajátos budapesti kávéházkultúrát meghatározni."
2004.10.18.
A Centrál Kávéház 2000-es újranyitása történelmi esemény volt. Pár évtized múltán, úgy hisszük, a történelemkönyvek ezzel a dátummal fogják jelölni a kávéházak újhonfoglalásának kezdetét. Most, öt évvel a nyitás után az alábbi cikkel szeretnénk megemlékezni erről a rangjához méltó, jeles eseményről.
2004.09.08.