Kávéházi magazin

Már több, mint egy hónapja nyitott a Bloom Coffee, mely nem feltétlen a könnyű
megtalálhatóságáról, méginkább a finom süteményeiről, ízléses interiőrjéről és kávéitalairól
ragadhatja meg a kávészeretők figyelmét.
2018.09.03.
A Bar Ladino különlegessége abban rejlik, hogy bár tökéletes hely, elkerüli a kitörő siker. Az, amire Budapesten szükség van: nem trendi, nem szakadt, nem is erőltetetten túltematizált.
2009.02.03.
Kávéházi bútorzat még nem keltett oly sürgés-forgást, mint a Fő utca 4. szám alatti kaposvári üzlet halványzöld polcozatának ügye. A városházi interpellációk, a számolatlan újságcikk és a helyi polgárok aggodalma végül fölöslegesnek bizonyult: a nyolcvanéves bútorzat megkerült, sőt eredeti pompájába visszaállíttatott.
2009.01.21.
Az alkotóknak biztosan volt gyerekszobájuk. De tényleg csak volt, mert onnan aztán az utolsó Barbie babáig mindent idehordtak, a Ferenczy István utcában megnyílt Csendesbe.
2009.01.20.
"Kiadó kocsma" - hirdeti a cégér a Jókai téren, de a gyanútlan járókelő üres kézzel távozik, ha azért tér be, hogy a bérlés részleteiről érdeklődjön. A kocsma ugyanis elkelt, főleg mivel forgalmas, központi helyen található.
2008.11.21.
A McCafé ötlete Ausztráliából indult el, és a sikeres startot követően Európában is kedvező fogadtatásra talált. A kávéházi hagyományaira méltán büszke Magyarország a bevezetésben pedig úttörő szerepet játszott, hiszen 2003-ban a világon hatodikként, Közép-Európában pedig elsőként Budapesten nyitott McCafé-t a McDonald’s.
2008.10.16.
Idén megnyílt a Cafe Five épülő láncolatának két új üzlete, így az újpesti mellett már a Danubius-házban és a Soroksári úti Tescoban is megtalálható az olasz stílusú kávézó.
2008.09.16.
Bécs város hangulatát idézi a visszafogott eleganciájával és stílusával közvetlenül a Duna parton lévő ELITE CAFÉ, amely a Jászai Mari tér dunaparti oldalán nyitotta meg kapuit. A teraszon ülve a Margitsziget és a budai hegyek látványában gyönyörködhetünk.
2008.09.02.
A belvárosi kávézó elnevezése találó. A kópiához társíthatjuk a hely profiljához szorosan kötődő vizuális művészeteket, ám a szóviccekre érzékenyek könnyen képzettársítást végezhetnek a közös ivással is.
2008.04.17.
A Legígéretesebb Új Kávéház díját az idei Kávéházak versenyén a krisztinavárosi Déryné bisztró nyerte. Noha sok vendéglátóhely rukkol elő egy-egy jó ötlettel, azt gyakran nem viszik végig tervszerűen.
2008.04.09.
A Fecskébe lépve gyanakodni kezdünk: már jártunk itt. Tűnődünk egy darabig: mikor is, kivel is? A faltól falig alpesi táj poszter pont olyan, mint anno Albert báéknál Szilasligeten vagy Julcsiéknál a Szomszédokban, és csakis ehhez hasonló közegben írhatta Bereményi Géza a Fehér Babák Takarodóját.
2008.03.19.
Hogy mit sütöttek ki a rétesházban? Egy kis "vidéket". Az Október 6. utcában tavaly megnyílt Első Pesti Rétesház (valamint Kávéház és Hagyományőrző Galéria) tudja, hogy a pesti polgár a vidékire, a külföldi a hungarikumra bukik, természetesen háziasított formában.
2008.03.12.
Berecz András Mozarttal Budapesten napfogyatkozáskor. Kétfejű török hastáncosnő a Monti-csárdás diszkósított változatára egy motoros találkozón a hetvenes években - emlékkollázs a Városfal Vendéglő faláról.
2008.03.06.
2007-es év kávéházainak díjkiosztó rendezvényének a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum konferenciaterme adott otthont 2008. március 5-én. A díjkiosztás a 3. Kávés Konferencia záróeseménye volt. A konferencián egyebek mellett beszédet mondott Saly Noémi, Buday Péter, Gerlán László, Mózes Péter, Stigrád András és Orbán Gergely.
2008.03.04.
"A Helsinki az már Nyugat?" - hangzik a Csinibaba című film örökemlékezetű kérdése. S bár északra van, tudjuk, hogy az. Ahogy a magyar tulajdonosokkal rendelkező California Coffee Company is.
2008.02.25.
Aki a Coffeecatbe betér, különös falura bukkan. A lakók többnyire reggel 7 és 9 között mutatkoznak, barna italok mellett társalognak, és csak akkor vonulnak a dolgukra, mikor már mindenkiről mindent megtudtak.
2008.01.31.
A pesti ember a hosszú évek alatt kialakult találkozópontjai közelében keresi a kávézókat, nem pedig fordítva.("Találkozzunk a Deákon/ Móriczon/Moszkván - mi is van ott a közelben?") Ám vannak még kávéházi szempontból sivatagos környékek: ilyen az Árpád hídi metrómegálló is, ahol néhány ócska talponállót és aluljáróba települt pizzaárust leszámítva nem találunk beülésre alkalmas helyet.
2008.01.28.
A kordonlabirintusból kikeveredve egy rendőrosztag mellett még elsasszézunk, és fellélegezve lépünk be a Szabadság téri Farger kávézó zsibongó terébe.
2008.01.16.
A gyorskávézó-rajongóknak még néhányat aludniuk kell a Starbucks érkezéséig, a várakozásra azonban némi ír, hogy a Coffeeheaven megjelenésével újabb nemzetközi gyorskávézóláncot üdvözölhetünk Budapesten.

2007.12.26.
"A magyarok olyanok, mint az olaszok, csak rosszabb a kedvük" - járja a mondás a Magyarországon a helyiek vendégszeretete okán nagy kedvvel időző olaszok között. A magyarok többsége tényleg kedveli az olaszokat, és bármi is a nagyfokú szimpátia oka, akár egy kávéházat is fel lehet rá építeni.
2007.12.10.
A kávézóalapítás hasonlatos egy veszélyes vírus támadásához. Amíg álmodozik róla az ember, csak lappang, de amint hozzáfog a megvalósításhoz, felüti fejét a kór. A diagnosztizálást nehezítő körülmény, hogy a tulajdonosokat és vendégeiket kínzó tünetek kávézóról kávézóra változnak.
2007.11.15.
"A Hegyvidék legújabb étterme" - ahogy a kissé megsárgult szórólapon olvasható - nagyjából egy éve nyílt. A Caffe La Terra az Apor Vilmos tér egy íves épületének aljában található, az útkereszteződésre néző csinos kis terasszal.
2007.11.08.
….a Művész megújult hangulatos belsővel a legszebb időket hozza vissza… Különleges, kimagasló színvonalú hely a Vígszínház szomszédságában, elegáns belső enteriőrrel, egyedi, minőségi konyhával, ahol a vendég igazán vendégnek érezheti magát...
2007.11.05.
Nincs mese, ezúttal megfordult a sorrend. Bobek lepipálta dolgos, ám annál unalmasabb bátyját, miután kimászott a közös cilinderből, és megnyitotta retró kávézóját Budapesten a Kazinczy utcában.
2007.11.05.
A Fruccola olyan, mint a neve: friss, ropogós és több dolog keveréke. Nem juice-bár, nem ételbár és nem is kávézó, inkább egyszerre mindegyik. Ha ez a háromlábú konstrukció hosszú távon működőképes, a hely igazi aranybánya lehet, hiszen egyenként minden funkció létező, sőt gyorsan növekvő fogyasztói igényre épít.
2007.10.25.
A Deák tér-Szabadság tér-Nyugati pályaudvar vonalon igazán nem nagy kihívás kávézót találni. Jó kávézót azonban már annál inkább. Ezért is jelent kimondottan kellemes meglepetést minden arra járónak a fent említett vonal közepén, az Arany János utcai metrómegálló mellett található Cup Coffee.
2007.10.10.
Jó törzsvendégnek lenni, de alkalomadtán érdemes átruccanni a szomszédba, vajon ott ugyanolyan krémes-e a kávé, kedélyes-e a felszolgáló, vagy marcona, mint a mienk? Ha tehát úrrá lesz rajtunk a felfedezőkedv, látogassunk el egy tetszőleges, harmincezer lakosúnál nagyobb városba, ahol legalább két éve nem jártunk.
2007.09.28.
Egy nem régen felhelyezett fórum hozzászólás nyomán, úgy gondoltuk, hogy érdemes összegyűjteni az elmúlt évek cikkeit, hozzászólásait a nagy múltú New York Kávéházról. Célunk, hogy segítsük a kommunikációt a vendégek és a kávés vendéglátók között, ezáltal előbbre vigyük A Kávéház ügyét.
2007.09.24.
A kávékészítés szerelmeseinek nagy örömére a fórumon belül hamarosan külön topic-ot indítunk a baristák számára. A fórum célja a mindennapi életben baristaként dolgozó szakemberek közötti kommunikáció elősegítése, a magyar baristák közössége számára találkozóhely és szakmai klub létrehozása.
2007.09.24.
Nincs méltatlanabb, mint nyaralás után "visszafokozódni" a nagyvárosi sokaság névtelen szereplőjévé. Ilyenkor századszorra is megfogadja az ember, hogy következő életében provance-i borász vagy erdélyi birkapásztor lesz.
2007.09.18.
Ha az ember a Kolosy tér nyüzsgő forgatagában kezdi a munkanapját, nem árt, ha van olyan hely, ahova be tud ugrani egy-két életmentő feketére. A csöppnyi Koffein kávézót, melynek nevét tábla hiányában csak a felszolgálótól tudhatjuk meg, pont erre találták ki. A kávézó ugyanis olyan aprócska, hogy hosszasan elidőzni aligha tudna itt bárki anélkül, hogy várakozó, koffeinhiányosan szúrós tekintetekbe ne ütközne.
2007.09.03.
Jamaica a jamaicaiaké" - hallottuk a Budavári Sikló melletti, csodálatos panorámájú Halászó Fiú teraszán, ahogy az egyik vendég magyar nyelvtörőre tanítja amerikai ismerősét. A budai vár viszont sajnos a turistáké - folytattuk volna magunkban a gondolatmenetet, de elment a kedvünk a fanyalgástól.
2007.06.27.
Az 1900-as évek elején vagyunk. Egy pocakos idős úr sietve gyalogol végig sétapálcájával a belváros szűk utcáin. Rézfejes madármarkolatú sétabotja szorgosan kopog léptei ritmusát követve. Kockás öltözete sietősen, lebegve követi őt. Mindennap megteszi ezt az utat, napjában kétszer is. A járókelők széles mosollyal köszöntik az ismerős arcot, aki kedélyesen viszonozza köszöntésüket. De ki ez az ember?
2007.06.13.
Még ha csak két jégeső között is, de újra itt a nyár. Ugye ismerős az alábbi törvény? "Hőtágulásnak nevezzük azt a fizikai jelenséget, amikor valamely anyag hő hatására méretét megváltoztatja." A kávéházak és kávézók ilyenkor a hőtágulás elvét követve terjeszkednek, bővülnek a vendégterek és elindul a terasz szezon.
2007.06.06.
Avagy a Kálvin téri Coffeshop. Tegnap egy kedves ismerősömmel találkoztam, és úgy döntöttem biztosra, megyek egy alaposan semmilyen hellyel. Na jó nem semmilyen, de azért valahogy mágsem süt belőle a klasszikus kvzó, neadjisten kvház hangulat.
2007.05.21.
A budapesti gasztronómiában hódít a Kelet. Hogy mást ne mondjunk, a nagykörúti üzletek tekintélyes része ma már kínai és török kézben van. A kis gyrosos bódék kilencvenes évekbeli tömeges felbukkanása után ma nem ritkák a kétszáz négyzetméteres vagy annál is nagyobb alapterületű török gyorséttermek.
2007.05.21.
A tudatos és profi marketingtevékenységet a fokozódó versenyben a kávéházak sem spórolhatják meg. Vegyük például a tavasz beköszöntével amúgy is aktuálissá váló Melounge kávézót.
2007.05.09.
Biztató, hogy az eddig hagyományosan turistákra építő környékeken is gyarapszik az olyan kezdeményezések száma, amelyek elsősorban a helyieket igyekeznek kiszolgálni. Ilyen a Ferenciek terén, a Párizsi udvar mellett kevesebb mint két hónapja nyílt Café Paris is. Itt az itallap alapértelmezésben magyarul van, a kávéház megjelenése nem hivalkodó, az árak átlagosak.
2007.04.18.
BUDAPEST VI., NAGYMEZŐ U. 30.
A Nagymező utcai Eklektika hátsó sarkában szemlélődve ért bennünket a meglepetés: amit eddig szimpla kávézónak gondoltunk, az asztalon fekvő laminált étlap tanúsága szerint "resto lounge".
2007.04.02.
A Második Kávés Konferencia újra összegyűjtötte a hazai kávés szakmai közönséget, ezúttal a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum színháztermében. A cél a mára kialakult kávés piac kiemelkedő egyéni és közösségi történeteinek bemutatása volt. Az előadók a mai kávés nyilvánosság tevőleges szereplői közül kerültek ki.
2007.03.01.
A Kávéházak Versenye szervezői 2006-ban úgy döntöttek, a korábbi évek hagyományaival szakítva idén a legjobb száz kávéház közzététele mellett csupán egyetlen győztest hirdetnek.
2007.02.19.
Miután az italokkal megrakott súlyos alpakka tálcával (a pultos előbb a kedvünkért komótosan letörölgette, majd a kezünkbe adta) felegyensúlyoztunk a tekintélyes csigalépcsőn, lecsaptunk egy asztalra – és lepakoltuk róla a székeket.
2007.02.07.
Az online színházjegy-értékesítéssel foglalkozó internetes portál tematikus webáruházzal bővítette szolgáltatását. Január elejétől színház- és koncertjegyek mellett színházhoz kapcsolódó könyveket, dvd-ket és cd-ket is vásárolhatnak a látogatók.
2007.01.17.
Újabb példamutató üzlet nyílt a kávéházi front élvonalába tartozó Újlipótvárosban. A Signo Café a letisztult minimál-retro fő csapásirányt tartja. Funkcióját három szóban határozza meg: étterem, kávézó, lounge.
2006.12.27.
Januártól ismét feloldozást nyer a Café Quiz tabella, így mindenki belevetheti magát a játék velejébe. Játszani érdemes, nemcsak az infókért, hanem a nyereményekért is.
2006.12.11.
Megkezdődött a Kávéházak Versenye 2006. A zsűri elindult felkutatni az idei év legjobb kávéházait. A versenyen a tavalyihoz hasonlóan a zsűri által kiválasztott helyek vesznek részt.
2006.12.05.
A blog egyesek szerint az exhibicionizmus tömeges megnyilvánulása, mások szerint a virtuális közösségek sajnálatos térhódítása, megint mások szerint viszont a ma ismert tömegmédia hanyatlását előkészítő fantasztikus újítás.
2006.12.04.
Véget ért a Terazzia. A kávéházak nyáron tömött teraszai téli álomra szenderültek. Null-null-zíben ügynökeink az ország legkülönbözőbb pontjait bejárva pontozták a kiszolgálást, a minőséget, a tisztaságot, a fílinget és a kialakítást.
2006.11.22.
Diszkréten szól a szving a Ráday utca elhagyatottabbik végébe települt Eckermann kávéházban. Borzongós, félhomályos őszi délutánon érdemes bekuporodni ide, ha ismertük a híres Andrássy úti elődöt, ha nem.
2006.11.17.
A KOGART Étterem egy borkóstolóval egybekötött borvacsorára hívja meg minden kedves vendégét. Jelen lesznek a Pannonhalmi Apátsági Pincészet tulajdonosainak képviselői és természetesen a pincészet borásza, Liptai Zsolt is, aki személyesen ismerteti a vendégekkel a borokat.
2006.11.07.
Blogpartnerünk írta...
Elöljáróban annyit hallottam a helyről, hogy "bordó fal, nagy csillár, fa lambéria, klasszikus kávéház-belső", és valahogy másfajta kép élt a fejemben, mint amilyen aztán fogadott.
2006.11.07.
Immáron negyedik alkalommal rendezik meg a Roland East Europe és a Filmmúzeum közreműködésével a Bárzongorista Gálát, amely nemcsak a régi pesti kávéházak hangulatát idézi, de egy elfeledett szakma még élő nagymestereit is szeretné bemutatni a nagyközönség számára.
2006.11.07.
Egyelőre két Sunny van Budán, a Sunny Bistro és a Sunny Lounge. A Szentendrei úti valóban lounge-osabb, sok a fotel, kanapé, hangulatában egy szállodai helyiséget idéz, míg a Bem rakparti egység tényleg bisztrósabb, már amennyiben kevesebb a fotel. De mit is jelent az, hogy bisztró?
2006.10.31.
A Kálvin-téren és az Oktogonnál is találunk ilyet. Az utóbbi a nagyobb, ez éjfélig nyitva van. Elég sokan vannak itt mindig, mivel egyrészt hotspot, másrészt ha leültél egy fotelba nehéz onnan felállni... Első ránézésre ugyanolyan, mint egy Starbucks, legalábbis az biztos, hogy itt Pesten ez hasonlít rá a legjobban.
2006.10.31.
Mi kell egy jó kávézóhoz? Végy egy adag kitartást, keverd össze egy maroknyi türelemmel, öntsd fel egy nagy adag szeretettel és máris kész a családias hangulatú kávézód. Amikor beléptem kellemes, meleg hangulat fogadott.
2006.10.13.
Annyi szép álmot, ígéretesen induló kezdeményezést láttunk már ködbe veszni. A szeptember elsején újranyílt Dunapark kávéház azonban komoly próba elé állítja kétkedő pesti lelkünket. Az újlipótvárosi Szent István parkra néző üzlet a kor divatjának megfelelő modern kialakítással először 1938-ban nyílt meg, és rövid időre túlélte a második világháborút.
2006.09.25.
Az ország egyik legnagyobb, klasszikus értelemben vett nagykávéházában, a Stex Házban beszélgettünk Deák József üzletvezető helyettessel. A Stex Ház a régi, élettel teli nyüzsgő kávéházak modern kivonata. Nem csak külsőre, de a belső mechanizmusokat és szolgáltatásait tekintve is. Ismerje meg egy nagykávéház működését, kihívásait és mindazt, ami a kávénk mögött van.
2006.08.23.
Kávéház az irodák tövében
Korábban szóltunk a P’art Café jelenségről: oda nyitni kávéházat, ahová senki emberfia nem nyitott volna, megadni mindent a vendégeknek, és felépíteni a kávézó hűséges törzsközönségét. Hartmann Anettel a kávézó tulajdonosával beszélgettünk. Kávézót nyitni szórakozás, de nem minden olyan szép és egyszerű, mint amilyennek elsőre tűnik.
2006.07.31.
HADIK – Kávéház Kft. 1117 Budapest, Hunyadi János út 18.
Budapest Főváros XI. Kerületi Újbuda Önkormányzatának 100 %-os tulajdonában lévő társasága PÁLYÁZATOT HIRDET
2006.07.24.
Politikai konszenzus van. Minden párt minden képviselője pozitívan nyilatkozik. Erre csak egy kávéház képes. 280 millió ft + Áfáért bankhitelből vásárolta meg az önkormányzati cég a volt Hadik ingatlanját. A kft. ügyvezetőjével, Molnár Tiborral beszélgettünk a nagykávéház lehetséges jövőjéről. Nyitott pályázatot írtak ki – a történelmi kávéház megújulása előtt minden akadály elhárult.
2006.07.17.
Győzött a városi keserűség? Vagy tényleg igaza van a lakóknak? Újabb részek kerültek zárlat alá – most már az V. kerületben is kénytelen a legtöbb terasz éjfélkor bezárni. Budapest Svédország felé dübörög. Az emberek tévézni akarnak, hát tévézzenek. Az éjszakai pezsgés és élet pedig legyen az olaszoké.
2006.07.17.
Itt megtudhatja, hogyan értékelik 1-től 5 pontig a teraszokat az ügynökök.
2006.07.12.
Vendégszemmel
Amikor az 59-es villamos megállt a végállomásnál, a Márton Áron téren, még nem sejtettem, hogy az Édesség-szigetek egyik legbékésebb pontja - talán a fővárosa - Budán rejtőzik a Sasadi út 190 szám alatt. A valóság azonban megmutatta, hogy mégis így van.
2006.06.29.
Teraszok, felkészítés, ügynök-dossziék, regisztrálás és a Terazzia ügynökeinek hivatalos kiküldése: június 30-án, dálután 3 órakkor az első terasz ügynök találkozón, a Kávéházak Versenye 2004 győztes kávéházában, a Zilában. Részletek.
2006.06.27.
A terasz ügynökök öt szempont alapján értékelik majd a kiülős helyeket:

 • Kialakítás
 • Eszközök
 • Felszolgálás
 • Ízek
 • Fíling
 • 2006.06.23.
  Ha négy éves vagy, meg van a törzskocsmád!
  Ilyet még nem pipáltunk. Bemelegítés a Terasz-mústrára, egyben minden ügynöknek alapmű: a Rosa cukrászda kávéházi teraszán 10 pontos újítás. Lassúak? Igen. Külön kell szólni a pincérnek? Igen. De bevállalósak? Mi az hogy. Minden van a Liszten.
  2006.06.16.
  A KGB tisztek és 007-esek ideje lejárt. Korunk ügynöke tesz a hidegháborúra és a szakállas ladeni eposzra, mert legfőbb ellensége az elharapódzott középszerű vendéglátás. A láthatatlan ügynökök ellepték az országot.
  2006.06.12.
  Kávéházi Futball vébé szentélyek
  10 plazmatévé, 11 projektor és több mint 30 tévé - ez a mérleg. Budapest főbb találkozópontjainál és 12 vidéki városban kutattuk fel a futball szentélyeit. Címek, telefonszámok, képek. Országos Drukk Cafék.
  2006.06.09.
  P’art Café
  Az első, ami szembetűnik, hogy a Váci útra épített kicsi elkerített teraszon: ülnek. Azt gondoltuk, hogy a hat sávos út, a zaj és egyáltalán az, hogy egy kávézó a Dózsa György út mágikus határvonalán kívül esik, nem kedvez a kávéházi életnek. De most nagyot tévedtünk. Az Index.hu is idejár.
  2006.05.23.
  A Kávéházak Versenye 2004-es győztese, a Zila Kávéház Krisztina Cukrászda ad helyet az első fagylaltkehely-díszítő versenynek. A GasztroPont és a Magyar Cukrásziparosok Országos Ipartestülete szervezésében 2006-ban először megrendezett eseményre két kategóriában lehet nevezni.
  2006.05.23.
  Szép csendben kitárta kapuit a NEW YORK
  Espressót rendeltünk az új New Yorkban: megismerkedtünk a bútorokkal, lemértük a kávé elkészültének idejét és kikémleltük a jövőt. Új infók a dohányzásról és a zóna pörköltről. Örömök és szomorúságok, és persze egyedülálló élmény a freskók alatt.
  2006.05.17.
  A Ráday tavasz – nyárelő – lényeges kérdése a terasz. Ez az ébredés időszaka. Megnéztük és megízleltük a kiülős helyeket, placcokat, pimaszul vagy ötletesen leválasztott utcarészleteket. Persze a teljesség igénye nélkül, hiszen még nincs idény, nincs is mindenütt napernyő, szék, asztal. Most kimondottan az újszerű, vagy jól kigondolt, esetleg figyelmes vagy érdekes megoldásokat kajtattuk.
  2006.05.09.
  Az impozáns épület hangsúlyosabb része a földszinti kávéház, aminek ablakai mellett stílusosan 16 bronzból készült ördögi faun – "El Asmodáj" a kávé és gondolkodás ősi alakja – tartja a lámpást, ezzel is hirdetve a New York Kávéház szellemiségét.
  2006.05.05.
  Egy hét múlva nyílik a New York kávéház. Ha minden jól megy, pár nap múlva ott kávézhat, ahol Molnár, Osvát, Krúdy vagy Kertész Mihály. Rákérdeztünk Boscolo úrnál, hogy mennyi lesz az espresso, bedobják-e a kávéház kulcsát a Dunába és hogy egyáltalán: nekünk nyílik-e a New York?
  2006.05.05.
  Nyitány
  Az elmúlt évben is nagy volt a mozgás a Rádayban. Hét új kávézót, bisztrót találtunk, amelyek megjelenésével egy időben jó pár hely viszont eltűnt a porondról. Hiába keresnénk a Chapter One-t, a Latté-t, a Sentimentót, a Ráday Drive 911-et és még néhány kávézót. Némelyek helyén nyitott valami, máshol viszont lakat, csönd és foghíj a teraszrengetegben.
  2006.05.04.
  Futballista lábain ült-e már? És rendelt-e valaha bőrfociból? És közben farkasszemet is nézet Ronaldo-val? Akkor valóban kóstolta a "NHL" és a "Seria A" menüt? Hát igen, ezek szerint ön vagy egy vad futball-rajongó, vagy véletlenül tévedt a Ráday utca 15-be. Fogadó és Sport Café, óriási drukkolások, sörözések és persze egy csésze kávé.
  2006.05.03.
  Nagy öreg új bőrben
  Két napon át tartó útszéli vigadozás volt a Nagymező utca egyik szakaszán. Hatalmas terasz, kinti grill-sütés, jazz és egy megújult kávézó: az ünnepet az újra megnyitott Két Szerecsen tiszteletére tartották. Benéztünk az új kávézóba. Képek.
  2006.04.21.
  Úgy két hete került a kezünkbe, most vettük tüzetesebben szemügyre, Április 21-én pedig a publikum előtt is bemutatták Budapest legújabb kulturális lapját, a Troli & Kávé-t. Újféle kezdeményezés, hiánypótlás igényes formában. Egyelőre a Nagymező utca környékén találni: minden jel a megújult Két Szerecsenre mutat.
  2006.04.20.
  Nelson Café életképek délben: Két fiatal srác a sarokban dumál, egy idős úr az ablak mellett eszi az ebédjét. Egy nagyobb társaság a magas pamlagsoron és a bárszékeken ülve beszélget és déli kávéját fogyasztja, az egyik asztalnál pedig láthatóan üzleti megbeszélés folytatnak. Ketten rendelni fognak, mert az étlapot bogarásszák, mikor a férfi a szemközti fotelben lapoz egyet a magazinon.
  2006.04.20.
  Mégsem lett játékterem illetve casino a Ráday u. 35-ből. Terjedt a rémhír, mi is szívünkhöz kaptunk. A volt Belvárosi és Baross már erre a sorsa jutott, noha ezekbe az ingatlanokba eredetileg kávéházakat terveztek. Hasonlóképpen az említett üzletet is vendéglátóegységnek alakították ki. Itt működött a Vámház bisztró.
  2006.04.14.
  Új hely a pesti Broadway-n
  A Barokko Club & Lounge egy új hely a belváros legfelkapottabb részén, a Liszt Ferenc téren. Egyedisége abban rejlik, hogy a három szinten exkluzív étterem, café bár és élő koncerteknek illetve elegáns partyknak helyet adó music club található. És persze most nyílik a terasz.
  2006.04.06.
  NOL
  Eladta a Centrál-házat Somody Imre, de a kávéházat hosszú távra kibérelte, így az a megszokott módon működik tovább. A sokak által a Plusssz pezsgőtablettáról ismert vállalkozó 1997-ben vásárolta meg a belvárosi, Károlyi Mihály utcai, akkor igencsak felújításra szoruló épületet.
  2006.04.05.
  "Lejárt a szerződés, új hely után kellett nézni. Itt találtak a többiek egy helyiséget, ami központi helyen van és nagyon tetszett mindenkinek" – mondta Szalai Csaba, aki Domonkos Csabával vezeti tovább az üzletet. Miután elterjedt hír, hogy bezár a Castro, a kevésbé tájékozott törzsvendégek között enyhe pánik tört ki. Oda a szörbien fúd, a kubai filmplakátok, a Specko Jedno, és minden, ami még hozzá tett a Castro fogalomhoz.
  2006.03.17.
  Kávéház és kultúra? Lehet ennél nagyobb közhelyet alkotni? Egyesek fejében e kettő egybeforrt és szétválaszthatatlan egységet alkot. Ezzel szemben a gyakorlat azt mutatja, hogy napjaink kávézó közönsége nem feltétlenül igényli a kultúrát. Úgy értjük, a kulturális programokat, eseményeket. Vagy csak nem érti?
  2006.03.02.
  Feburár 16-án este megtelt a Centrál kávéház. Átadtuk a díjakat, kihirdettük a legszebb, legfinomabb és legudvariasabb kávéházak nevét. Tekintse meg képeinket, nézze meg, kik lettek 2005 legjobbjai.
  2006.02.14.
  Több helyi lakossal együtt a munkagépek elé állva hiúsította meg a beton mellvédek és bokrok eltávolítását Illés Zoltán fideszes képviselő a budapesti Liszt Ferenc téren, írja az Inforádio.hu. Illés szerint a kávéházak tulajdonosait egyesítő szervezet azért rendelte meg a munkát, mert több asztalt akar nyáron kitenni. Fürst György, Terézváros alpolgármestere közölte: a közútkezelői hozzájárulást a szervezet megkapta, amellyel a munkák egy része jogszerűen elvégezhető.
  2006.02.08.
  A helybéliek információi szerint a Dohány utca elejét rövidesen sétálóövezetté nyilvánítják. Ahol most a troli életveszélyes sebességgel szlalomozik, remélhetőleg nemsokára babakocsis édesanyák diktálják a tempót és kiülős helyek, kávéházi teraszok határozzák meg a hangulatot. Ezen a környéken, a régi pesti zsidónegyed déli határán nyílt pár hónapja a nyugalmas Nelson Café.
  2006.01.31.
  A kávéházak nyitásában nagy sebességre kapcsolt városrészben, úgy tűnik, egy hét alatt is meg tud változni a kávéház-térkép. Gyors kávéházi körkép az Újlipótvárosból, feljegyezve minden változást.
  2006.01.13.
  Egy éve nyílt meg Budapest első olyan kávéháza, amely ellen civil mozgalmat alapítottak. Ez egyszerre volt szomorú és történelmi esemény. A hajdan kávéházak fővárosaként ismert Budapesten ilyen még nem volt. A környéket ellepték a plakátok, közben a kávézóban ingyen osztották a kávét. Végül a kultúra utat tört magának. A kávézó kivívta sok Bukarest utcai lakos bizalmát.
  2005.12.01.
  Ahol Pascóból főzik..
  Kiállítás képei, és rendszeres ingyenes filmklub. Sietve kell helyet foglalni, mert mindig tele van! Csocsónak fenntartott külön kis terem, ha valaki mégsem kultursznob, vagy kultursznob, de éppen nem érdekli, esetleg elfelejtette. Érdekes beszélgető-estek. És még több kultúra a Vis Majorban.
  2005.11.30.
  Csütörtökön aki kíváncsi volt, megtudhatta, hogy mi történt Karafiáth Orsival egy török kávéházban, hogy hogyan fojtották el a kávéházi életet 1949-ben, hogy Rockenbauer Zoltán melyik kávéházba látogatott el szívesen, ha Párizsban tartózkodott és hogy a Tik-Tak eszpresszó igazi törzskávézó, erős kocsma jelleggel.
  2005.11.07.
  A budapesti Café Alibi nemrég ünnepelte 5 éves születésnapját. A jubileumi hét lakomái után most esténként ismét étteremmé vedlik át az Egyetem téri kávézó. Az Alibi idén is benevezett a Kávéházak Versenyére.
  2005.11.04.
  Kávéházak Versenye 2005
  Múlt héten megkóstoltuk a kávéházat. Kíváncsiak voltunk, hogyan pörkölődik a kávé és milyen is egy igazi cappuccino. Ezek adják a kávéház intézményének keretét. Erre épül a közéleti tér: az emberi tényező. Csütörtökön közéleti személyiségekkel beszélgettünk a Tranzit Artban.
  2005.11.03.
  Kíváncsi, hogy Rockenbauer Zoltán hol issza meg napi espressóját? Érdekli Bojár Iván András törzshelye? Vagy hogy melyik dohos eszpresszó ihleti Karafiáth Orsit? Tudta, hogy Éri Péter, a Muzsikás Együttes tagja a külföldi turnékat a Starbucks-ban kezdi? És Saly Noémi, a régmúlt kávéházainak szakavatott ismerője, mégis melyik mai magyar kávézót tartja érdemesnek, hogy ott kávéját elfogyassza? November 3-án, csütörtökön újabb állomásához érkezett a Kávéházak Versenye 2005 programsorozat. Jöjjön el!
  2005.10.28.
  Ha még nem fogott zöld kávébabot, ha még nem érezte a pörkölő illatát, ha nem látott igazi cappuccinót és ott motoszkál önben, hogy mindebből hogyan lett KÁVÉHÁZ? – akkor mindez a szeme láttára megtörténhet: pörköljön, kóstoljon és alkosson kávéházat! Egy egész estét erre szánunk.
  2005.10.18.
  Tudja meg, mit is nyer valójában, ha ön a legjobb a héten és öné a csúcs a hónap végén. A Café Quiz Nyereményjáték nyereményei:
 • Havana kubai café élmény
 • Zila klasszikus kávéházi élmény
 • Bookline kávézós könyv
 • Danesi őrölt kávé
 • 2005.10.14.
  Az egyedülálló országos szakmai találkozó, mely 2003 elejétől indult útjára, újabb állomásához érkezett. A GasztroPont - A szakma találkozóhelye, mint ahogyan a nevében is olvasható, a vendéglátóiparban dolgozó döntéshozók találkozóhelye. Most Egerben.
  2005.10.10.
  Dzsessz, figyelem és ízek. Kipróbáltuk, megkóstoltuk és rákérdeztünk Vági Lászlónál: mi végre terít asztalokat és nyújt a Café Restaurantok világában sem mindennapi élményt ez a kicsi, Egyetem téri kávézó? A héten öt éves Alibi három napig ünnepel: még vannak asztalok, de nem sokáig.
  2005.09.20.
  Orbán Gergely, a Kávéházak.hu egyik alapítója és szerkesztője hivatalosan megnyitotta a Kávéházak Versenye 2005 eseménysorozatot. Összesereglett a kávés Magyarország: az álmodók, a támogatók, a tudományosak, a vendéglátósok, az egyszeri kávéház-látogatók és művésztársaik, akik lényükkel mindezt megbolondítják. És persze ott voltak azok, akik a terheket a hátukon viszik: a kávézók tulajdonosai és vezetői.
  2005.09.16.
  2005, szeptember 15. a hivatalos megnyitó napja. Mától kezdődik a kávézók, kávéházak felmérése, hogy Magyarország legjobb helyei vegyenek részt a versenyen. Az udvariatlan felszolgálók, ihatatlan kávék, handa-kamu-kávézók és üzleti alapú, pénz- és vendéglátógyárak ideje lejárt. Igazi kávéházakat akarunk!
  2005.09.15.
  Café Quiz
  Váltottunk. A következő időszakban újféle kávéházi élményben részesülhet. A Café Quizben mostantól a Bookline könyvajándéka mellett a Havana Kávéház és Étterem vacsorájáért versenghet. Extrák: a különleges kávé mellé szivar, sütemény vagy kubai rum jár!
  2005.09.09.
  Íme egy kis ízelítő. Az utóbbi idők nagy rohamaiból szemezgettünk: Sopron, Szekszárd, Szeged, Pest és Kőszeg kávézóiban jártunk és bizony értek minket kellemes meglepetések. Bécsi hangulatok, modern kultcafék, ékszerdoboz remekek. Kávéházi körút.
  2005.09.07.
  Aki Szekszárdon a legújabb kávéházi trendbe kíván belekóstolni, egy betonépület egykori presszójának újraértelmezett, tágas és szögletes terében most megtalálhatja a számítását.
  2005.09.05.
  A boldog békeidőkben, amikor Budapest – többek között – a kávéházak városa is volt, a kávéházi karikatúrista minden este, azonos időben rendelt a törzshelyén. Asztalához járultak mindazok, akik ebben az egyedülálló műfajban szerették volna megörökíttetni arcképüket.
  2005.08.30.
  Tudjuk, hogy él még a krimó-kultusz. Ha diák vagyok, sokszor kötök ki az ivóban, a kávéházakat ünnepnapra, esetleg nagyobb beszélgetésekre, randikra tartogatom. Sajnálatos módon meghalt az átmenet, az eszpresszó, ahol a kávéház néhány eleme túlélhette a szocializmust. Az eszpresszó, ami nem volt kávéház, de mégsem volt kocsma.
  2005.08.29.
  Folytatódik a vízivárosi Corvin tér rendezése, ennek során most épp kiülős kis kávézó épül a téren, az Iskola utcáról levezető Corvin lépcső mellett, melyet egyébként a kávézó beruházója újíttatott fel. Az új vendéglátóhely zöld tetővel, terméskő burkolattal, a támfal kövezetéhez illeszkedően épül.
  2005.08.24.
  Program a köbön
  Ezen a helyen nem olyan rég még vénséges Ikarusz buszok jártak keringőt az itt lakók őszinte szomorúságára. Aztán az ország szuper buszpályaudvarokat épített és a sárga járatok elköltöztek. Most függőágy és művészet, sok-sok kávé és program: Itt lesz a központja a Kávéházak Versenyének.
  2005.08.22.
  A Ferenciek terénél újabb lehetőségeket kínál a pesti kávéházi élet. Egyes Váci utcai helyeket hagyjunk meg a turistáknak, de ha mindenáron a sétáló utcában szeretne enni és kávézni, van egy-két príma ajánlatunk.
  2005.08.19.
  Örömkoncert, repülőshow, tűzijáték. Csupa-csupa jó és hasznos dolog. De hol bekkeljük ki a hosszú órákat, amíg nem történik semmi? Hol igyunk kávét, ha nem az alkalmi bódéból? Összeállítottunk önöknek néhány kávézó-csomagot, amelyek könnyen elérhetők a Duna-part egyes részeiről.
  2005.08.19.
  Sokat törtük a fejünket, és nem jutottunk dűlőre. Mit kezdjünk a plázák, bevásárlóközpontok shopping-kávézóival? Nincs utcafront, nincs ajtó a nagyvilágra. Olybá tűnhet, bedarálja őket a konzum-világ. Mennyire torzul a közéleti funkció, ha boltok gyűrűjében ütünk tanyát? És vajon ez másképp van az utcán?
  2005.08.17.
  Végigloholtuk nektek a Szigetet. Tessék. Itt kávézzatok... We have checked 11 cafés of the Sziget to find you the best coffee place...
  2005.08.12.
  Monettot nyerte a Kávéházak.hu 15000 Ft értékű vacsoráját, amit a Centrál Kávéházban költhet el. Villámkezű monettot vacsorálhat, és még valaki más, akit magával visz. A Café Quiz első havi guruja valójában gurunő.
  2005.08.01.
  Nem kíméltük magunkat: ámbár 37 fok volt, elmentünk Kőszegre, ami nem itt van, hanem nagyon ott, a másik végén az országnak. Aztán átértékeltük: nem biztos, hogy Kőszeg épült messze, mert mikor végre végeztünk, akkor úgy láttuk, Budapest van iszonyú távolságban. Szóval ekképp gondolkodtunk, (így hülyültünk meg) a hőségben.
  2005.07.28.
  2004. évi nagysikerű verseny után idén is lesz megmérettetés. Szeptemberben és októberben felkerekedik a Kávéházak.hu firkászaiból és a Barista Hungary szakoktatóiból verbuvált csapat. Miután sok vacak kávéval, udvariatlan pincérrel, sótlan étellel és kényelmetlen székkel találkoztunk ebben az évben is, most tudjuk meg, melyik a legjobb hely az országban!
  2005.07.28.
  Kávéházi hirdetőoszlop
  Székely es csángó történetek a Tranzit kávéházban. Igazi családi program, belepőjegy nincs.
  2005.07.26.
  Folytatjuk körutunkat. Most a Rádayban és a Liszten tanyáztunk. Muszáj volt, mert terasz tekintetében itt pimaszul mienk, embereké a kövezet. Kényelmi szempontokból azonban más a helyzet. Vannak pocsék helyek és jobbak.
  2005.07.20.
  És most Monettot nyert. Mondanunk sem kell: második heti Kávéházgurunk szintén egy hölgy. A nők, úgy tűnik, leiskolázzák a férfiakat kávéból, kávéházból. Vagy csak arról van szó, hogy a férfiak a kávéházban vannak?
  2005.07.18.
  Café nyár
  Végre elkotródni látszik a szubtrópusi időjárás és helyet ad a szavannának! Körbenéztünk hát és képriport segítségével teraszoknál vizitelünk. Érdekes, egyedi, máshol nem található teraszhangulatok!
  2005.07.14.
  Nohát eláztunk. Szerencsére munkatársunk még a monszun előtt kilátogatott Újbudára. Akkor még napfürdőzött a publikum és elhittük, hogy imhol: "tiszta erőből nyár". A vizenyős napok áthidalására képek a száraz Újbuda partról.
  2005.07.13.